Han kjøper heller noe til fullpris enn å handle på Black friday. Nå håper Hussaini å se en holdningsendring blant norske forbrukere.

– Folk må innse at det ikke er kult å kjøpe nye ting hele tiden. Jorden tåler ikke at vi fortsetter det forbruket vi har i dag.

Hadde du kjøpt den om den var blå?

– Nei.

Mani Hussaini (27) er leder i AUF, og hadde tenkt å bli ferdig med sykkelen før vi kom. En knallrød ”single speed”. Det rakk han ikke. Da vi kommer inn i leiligheten hans på Tøyen er det to timer til han skal være i studio for delta i et program på TV3, ”Hjem til jul”. Morgenen etter skulle han egentlig tatt klimatoget til Paris, men måtte dessverre hoppe av. Jobben kaller.

manihussaini-mads01Knallrød sykkel: AUF-leder Mani Hussainis mål er at klimagassutslippene skal ned. Et ørlite bidrag er en brukt Fuji Feather, 2010-modell. Foto: Mads Oftedal Schwencke

En liten dott

Sykkelen er en Fuji Feather 2010, og lå på Finn.no til 1500 kroner. Hussaini fikk den til 500.

– Det var litt arbeid med den. Det står igjen å lakke felgene, og bytte slanger på begge hjulene. Jeg satser på å ha den ferdig før jul. Da må jeg kjøpe en ordentlig lås. Tenk så kjedelig om den blir stjålet. Folk må begynne å drite i å stjele syklene til folk, sier han.

Sykkelen er ikke det første AUF-lederen har kjøpt brukt. Leiligheten består hovedsakelig av ting som er arvet eller funnet på Finn.no.

– Det er så mye jeg kan gjøre som utgjør en liten dott i mitt eget liv, men som virkelig betyr noe i den store sammenhengen – om mange tenker slik. Hvis noen kjøper en brukt sykkel i stedet for en ny, så havner det ikke en gammel sykkel på søppeldynga. Det blir ikke sluppet ut Co2 i produksjonen av en ny sykkel, eller når sykkelen skal fraktes fra stedet den blir produsert, til hvor den blir solgt, sier Hussaini.

Unngår Black Friday for enhver pros

Han oppfordrer til å se seg litt rundt hos familie eller venner før man bestemmer seg for å kjøpe noe eget. Kanskje har venninna di en kjole du kan låne til julebordet, eller kanskje tanta di ikke bruker toppturstavene sine så mye?

– Og jeg kjøper heller noe på full pris enn å handle på Black friday!, slår Hussaini fast, før politikeren i ham våkner.

– Det vil si, jeg forstår selvfølgelig de som benytter seg av tilbudene når det er mye som skal handles inn til jul. Jeg har også kjøpt ting på tilbud. Men jeg klandrer markedet for å legge opp til denne kjøpegalskapen. Hvordan løser vi det? Vel, jeg er jo ikke kommunist og har ikke tro på statlig styring av shopping, men jeg tror på vår makt som forbrukere og hvilke holdninger vi har til shopping. Før vi kjøper nok et produkt må vi tenke: Trenger jeg virkelig denne tingen? Man skal ikke forby mennesker å handle som de ønsker, men vi bør tenke over: Bidrar dette til å øke, eller minske Co2-utslippene? Og har jeg virkelig behov for dette?, sier han.

LES OGSÅ: Black Friday – en svart dag for jorden

Heller leie enn eie

Mani Hussaini bor midt i byen, og mener at verken han eller hans naboer trenger å eie en bil. Men noen ganger blir det upraktisk med sykkel. Han trenger bil omtrent tre ganger i måneden, og da synes han nabobil.no holder lenge.

Nabobil er en app hvor han enkelt og billig kan leie en privatbil i nærområdet.

– Det kan ikke være slik at hver enkelt nordmann skal ha sin egen bil. Vi kan ikke fortsette å bygge veier i det uendelige. I de større byene er det kollektivtrafikk alle retninger, og mange alternative måter å komme seg rundt på. Samtidig er det viktig å huske at mange steder i landet vårt ikke har et godt kollektivtilbud og man er avhengig av bilen, sier han.

Hussainis mål er at klimagassutslippene skal ned, og transportsektoren skal stå for en stor del av kuttene.

– Dermed tenker jeg at vi politikere i samarbeid med hver enkelt innbygger kan sørge for at privatbilismen går ned. For at det skal være gjennomførbart må politikerne bygge ut kollektivtilbudet slik at det blir raskere, enklere og mer behagelig å velge kollektivt. Hittil har transport i Norge blitt planlagt i alt for kortsiktig perspektiv, synes han.

Gullet på Vestlandet

AUF-lederen har også et mål som kanskje ikke vil ha så stor effekt på norske klimagassutslipp, men som vil ha stor betydning for verden: kutt i olje og gass.

– Olje- og gassnæringen har vært et fantastisk eventyr for Norge, men nå må vi sørge for at dette eventyret får en lykkelig slutt. Vi har hodene og midlene til å skape ny industri, og vi må begynne å bruke disse ressursene nå før land som står uten samme ressurser, og er tvunget til å være innovative finner opp ny teknologi og industri. Men dette skjer ikke! Og det irriterer meg. Vi må ha en plan for gullet vi har på Vestlandet. Og da snakker jeg ikke om olja, men om folka, sier Hussaini.

Inntil politikerne blir enige har hvertfall AUF-lederen gjort et bidrag som ikke krevde flertall på Stortinget. Både sykkelen og kaffekverna sparer miljøet allerede.

manihussaini-mads02Kaffekvern på utlån: Kaffen blir så innmari bra med denne kverna. Jeg så den på hytta til foreldrene til samboeren, og spurte om å få den. Det fikk jeg ikke. Men jeg fikk låne den. Den er mest i bruk i helgene, for det tar meg femten minutter å lage to kopper kaffe, sier AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Mads Oftedal Schwencke