Chiara Victoria Cavallari er vokalist og vekselsvis gitarist og bassist i Oslobandet FOAMMM, og er opptatt av gjenbruk av både klær, møbler og instrumenter. Hun syns et viktig steg mot et bedre miljø er å reparere fremfor å kaste ting.

Chiara Victoria Cavallari

– Jeg arvet denne jakka fra min farmor. Eller, jeg spurte om jeg kunne få den. Kanskje jeg tok den, bare.

– Jeg tenker vi er på riktig vei, men det er mye som må gjøres, forteller Chiara Victoria Cavallari. Det er tydelig at flere mennesker trenger å få kunnskap og bli opplyst om hva som faktisk er konsekvensen av hvordan vi lever i dag, slik at færre blir ofre for kapitalismen, som man tilsynelatende til stadighet har vært. For de negative effektene går jo ikke utover oss som har det bra her i nord og vest. Vår griskhet går beklageligvis utover de menneskene som har det verst. Det har man jo tydelig sett gjennom tidene.

Miljøbevisst ungdomstid

Chiara var medlem i Natur og Ungdom og Rødt i tenårene, og er ifølge henne selv en racer på å kildesortere. Det var en kampsak i Natur og Ungdom-dagene, og hun jobbet aktivt med å få kildesortering innført på Nordstrand, der hun vokste opp.

– Jeg tror å være miljøvennlig har veldig mye med de små tingene man gjør; at man har et bevisst forhold til hvordan man lever. I og med at jeg var politisk aktiv i både Rødt og Natur og Ungdom, bevisstgjorde det meg på hvordan alt henger sammen. Klimakrisen og kapitalismen har en nær forbindelse med hverandre og vi må se til helsike og begynne å se på helheten dersom vi ønsker å leve i en både sunn og frisk, samt rettferdig, verden.

Chiara Victoria Cavallari sin jakke

– Denne er stebroren min sin. Jeg bare fikk den fordi han aldri brukte den. Den har jeg brukt mye.

– Barnehagen jeg arbeider i som pedagog, dyrker for eksempel egne grønnsaker, som er en del av den pedagogiske aktiviteten gjennom dagen, og jeg syns det er veldig fint at barna får vært med på prosessen og sett hvor det de spiser kommer fra. Og det er jo svært givende og lærerikt for dem å luke i bed og så frø om våren, for deretter å røske opp det vi senere skal bruke i maten på høsten. Det er både kulturhistorisk og en indirekte form for læring, og det tenker jeg er mye mer gunstig for dem enn å eksempelvis dra fingeren over en skjerm.

Gjenbruker både klær og instrumenter

Chiara foretrekker å kjøpe brukt tøy fordi hun syns overproduseringa må ta slutt. I tillegg syns hun vintageklær er finere enn tøyet som produseres i dag.

Chiara Victoria Cavallari sin stol

Denne stolen har vært i familien i alle år og er over hundre år gammel. Jeg har drasset den med meg fra kollektiv til kollektiv.

– Jeg har jo nesten bare brukt tøy, innser jeg. Jeg er sånn som tar det jeg kan få, bytter med venner eller drar på loppemarked og i bruktbutikker. Alle burde tenke litt mer over hvor mye klær og ting man kjøper og ha “supply and demand” i bakhodet. Det er dog ikke så vanskelig for meg å forstå hvorfor alle vil kjøpe de samme produktene og se helt klin like ut. Det er samfunnet som legger opp til at man skal se sånn og sånn ut, og man skal være best og penest. Og det er jo et stort problem. Særlig unge jenters usikkerhet virker til å være målet. Men hvorfor vil man se ut som alle Kardashian-søstrene på samme tid? Hva har de utrettet for verden annet enn at et flertall nå velger å male på seg ansiktet, lag på lag, med streker hit og dit, glitter og glans? Jeg fatter det simpelthen ikke.

Vil ha rettferdighet for alle

– Det handler jo også veldig om arbeidet som blir gjort i de fattigste landene; det er jo de som lider grunnet vår egoistiske og kapitalistiske væremåte, som jeg nevnte tidligere. Vi må begynne å tenke mer kortreist mat- og varehandel. Og dét litt brennkvikt. Jeg vil ha en rettferdighet for alle, og mindre klimautslipp. Det er overbevisende at gjenbruk kan være veldig viktig på det området.

Chiara Victoria Cavallari sin brukte bass

Bass fra distriktene.

Hva tenker du om gjenbruk av instrumenter?

– Det tenker jeg bare er gull verdt, egentlig. Å kjøpe et instrument av noen som vil kvitte seg med det, enten gjennom en bekjent eller fra salgsgrupper og liknende, er jo vinn-vinn: de vil kvitte seg med det, jeg trenger et instrument. Det forrige brukte instrumentet jeg kjøpte er denne bassen, og den kjøpte jeg for fem år siden, et sted ute i distriktene. Jeg har brukt den aktivt siden, og den funker fremdeles som den skal og er veldig fin. Og jeg fikk kjøpt den billig også. Alle instrumentene mine, bortsett fra én gitar er kjøpt brukt. Ampen har jeg arvet av min far som spilte bass i et punkband på 80-tallet. Jeg har alltid hatt den og den funker som fjell fortsatt!

Chiara Victoria Cavallari sin forsterker

Farens forsterker fra 80-tallets punkdager.

Chiara Victoria Cavallari beste miljøtips

Har du et godt miljøtips?

– Ikke kast så mye. Reparer det som kan fikses og kildesorter. Jeg har noen venninner i Bergen som har begynt å aktivt unngå å handle varer med emballasje rundt. De har med seg tøyposer til alt av løsvekt, og det er til stor inspirasjon. De kaller seg @zerowasteibergen på Instagram og har mange gode tips, sier hun og fortsetter:

– Hvorfor trenger man plast rundt avokadoer, for eksempel? Og rett ved siden av de som hviler på en seng av plast, innpakka i plast, ligger det jo løse avokadoer man kan ta. Det gir jo ingen mening at en grønnsak eller frukt som er dekket av skall i tillegg skal ha emballasje rundt seg. I Frankrike har de begynt med butikker som er emballasjefrie. Der har man med tøyposer som man fyller opp og veier, også er resten det samme. Så slipper man dessuten å gå ut med søppelet hele tiden.

Les også: Null avfall, null stress

Les også: Søppelstudentene

Skal spille inn album

FOAMMM har gått fra å være Chiaras hobbyprosjekt til å bli et kollektivt band der alle kommer med ideer, og hun syns det er mer givende å lage musikk sammen med de andre i bandet.

Chiara Victoria Cavallari og bandet FOAMMM

Chiara Victoria Cavallari er vokalist i Oslobandet FOAMMM.

– Før var det jeg som skrev alt, men da var det kun meg, en gitar og et soverom. En stund senere lurte jeg de andre med og etterhvert ble det mer naturlig at vi jobbet sammen om noe. Jeg ville heller at vi skulle være et band, og da begynte flere å komme med forslag, og det har jo bare bidratt til at det er mer vår sound i dag. For det har jo aldri vært et soloprosjekt, egentlig, men det ble det litt i starten, kanskje. Jeg måtte nok få utløp for ett eller annet, som alle andre. Så nå er det oss, og vårt uttrykk.

Hva skjer videre med FOAMMM nå, da?

– Planene videre for FOAMMM er å spille inn album. Spille litt konserter rundt omkring og spre vårt viktigste budskap: slapp av masse og gi mer faen til alle forventninger som stilles. Og vær snille mot alle og enhver, uansett. Kort og godt, avslutter Chiara Victoria Cavallari.