Den perfekte byen har alltid vært en visjon. I dag er det grønne konseptet viktigere enn noensinne, og byplanene deretter. Her har vi listet fremtidens aller mest oppsiktsvekkende økologiske og grønne byer.

Hanoi, Vietnam
Hanoi, Vietnam

I Hanoi, Vietnam, ble det nylig holdt en konkurranse om hvem som skal være ansvarlig for stadsprosjektet Green Tech City. Det ledende arkitektog ingeniørfirmaet Skidmore, Owings & Merril som tegnet en masterplan på 145 mål med plass for 20 000 innbyggere, vant. Tanken bak er å skape en bydel i Hanoi, som skal fungere som en slags økologisk prototype for landets andre storbyer og fremtidige grønne byer.

Hainan, Kina
Hainan, Kina

Ferieøya Hainan i Kina er landets tredje storslåtte miljøprosjekt. Byen er allerede blitt kalt Future City, og vil fungere som rettesnor for fremtidens økologiske metropoler. Byplanleggere er SBA Design, som lover en selvforsynt øy med fornybare energikilder, lave karbondioksidutslipp og miljøvennlige industrier. Overflaten på 43 kvadratkilometer vil dessuten bli et paradisisk feriested.

Lavasa, India

Lavasa i India er en by beliggende i en dal mellom Mumbai og Pune – og passende nok oppe på et fjell cirka 3000 meter over havet. Lavasa drives for det meste av energi fra fossefall, bekker og noen elver, og er like selvforsynt som grønn og idyllisk. Dette er bare begynnelsen på en blomstrende økologisk by som kan være stolt av sin bærekraftige utvikling.

Tianjin, Kina
Tianjin, Kina

Tianjin i Kina er en av de større og mer fremragende blant våre listede økologiske og grønne byer, og forventes å stå ferdig i 2020. Da vil byen ha en rekkevidde på mer enn 30 km, og kunne skryte av det aller siste innen grønn teknologi. Innbyggerne, hele 350 000 (!), vil ha mulighet til å velge mellom flere boligalternativer, fra mindre økoleiligheter til svære solcelledrevne landsbyhus. Vindkraft, solenergi, regnvann og gjenvinning av søppel kommer til å være utgangspunktet for fremtiden. Prosjektansvarlig: Surbana Urban Planning Group.

Ghantoot, Abu Dhabi
Ghantoot, Abu Dhabi

Ghantoot i Abu Dhabi, eller snarere Ganthoot Green City, er en 60 kvadratkilometer stor oaselignende by som beregnes å stå ferdig i 2020. Byen vil deles opp i 12 områder, hvert eneste med eget sentrum, og skal romme alt fra små økologiske tomter til miljøvennlige hotellkomplekser. Innbyggerprognosen er ikke utregnet enda, men ryktet sier at det kan bli så mange som 1 million. Tross alt, hvem vil ikke bo i en kystby formgitt av det amerikanske arkitektfirmaet RNL …Singapore har et godt eksempel på hva grønne byer kan være, aller fremst økologiske.

Downtown, Singapore

Downtown Singapore har storslåtte planer om å kle en hel boligblokk i grønn skrud. Denne oppgaven er blitt tildelt design- og arkitektfirmaet Foster + Partners, som vil dekke alle bygningene med solceller, og på den måten gjøre de selvforskynte med energi.Masdar, Abu Dhabi

Masdar, Abu Dhabi

Masdar i Abu Dhabi er en by helt fri for karbondioksid som er planlagt å stå ferdig i 2015. Innen en radius på 6 km skal ingen karbondioksidutslipp, søppel eller biler finnes, men hele 50 000 innbyggere. Byens energiforsyning skal komme fra fornybare energikilder som vind- og solkraft. Maten skal være organisk dyrket, og vannet avsaltet i et solcelledrevet anlegg.Prosjektansvarlige: VerdensNaturfond i samarbeid med De Forente Arabiske Emiraters regjering.