Elisabeth Tollisen selger belgfrukter i løsvekt som om det var smågodt, og maler biodynamisk korn på egen steinmølle. Landhandleriet Mølleren Sylvia i Oslo er gammeldags og hypermoderne på én gang.

Mølleren Sylvia nowaste-butikk

– Vi prøver å få så lite og plastfri innpakning som mulig, sier butikkeier Elisabeth Tollisen. Kunden kan ta med egne poser eller glass, eller kjøpe glassbeholdere i butikken.

Fortell hvordan Mølleren Sylvia ble til!
– Jeg hadde jobbet som kommersiell fotograf i 13 år, og ble gradvis mer opptatt av miljø, klima og ren mat. Jeg begynte å se for meg hvordan jeg syntes en matbutikk burde se ut, og så bestemte jeg meg for å starte denne selv. Det første året handlet stort sett om å gjøre ting jeg ikke kunne.

Hvordan har responsen og utviklingen vært?
– Butikken har fått noen gode venner som kommer hver uke. Det som har overrasket meg, er hvor personlig det er å drive butikk. Hvor viktige møtene med kunder og leverandører er. Vi opplever mange glade mennesker som stiger inn døra i løpet av dagen; det er den beste belønningen.
Korn i løsvekt hos nowaste-butikken Mølleren Sylvia

I no waste-butikken Mølleren Sylvia er det løsvekt som gjelder.

På hvilke måter tenker du bærekraft i konsept og drift?
– Det er med i alle valg vi tar. Jeg føler ikke at vi trenger å tilby alt. Det handler om hvilke varer vi selger, men også om hva vi ikke selger. Det vi tilbyr er mest mulig kortreist og bærekraftig. Hadde vi kunnet dyrke kaffe i Norge, ville vi solgt norsk kaffe, men vi var først ute med norsk quinoa. Vi arbeider også med leverandører for å få så lite og plastfri innpakning som mulig.

Det er flere som følger i dine fotspor?
– Å kjøpe i løsvekt er like gammelt som den første markedsplassen. Det tok slutt utover 1960-tallet, da reklame og markedsføring førte til at produsenter ville pakke inn produktene slik at de fikk signaleffekt i hyllene. Jeg så at det skjedde ting i utlandet, og hadde lyst på en slik butikk. Det var flott å se at jeg ikke var alene om tanken – omtrent samtidig dukket det opp andre som også ville satse her hjemme, og jeg får ofte spørsmål fra flere som vil sette i gang! Sammenlignet med de store matkjedene er vi bitte små, men vi er viktige og har fordeler av å samarbeide.
I nowaste-butikken Mølleren Sylvia

– Det vi tilbyr er mest mulig kortreist og bærekraftig, forteller Elisabeth Tollisen.

Hva er dine tanker om bærekraftig matproduksjon i framtiden? 
– Vi ønsker å skape et sterkt fokus på sesongmat; det er uholdbart å fly inn mat fra alle verdensdeler slik at vi kan ha alt tilgjengelig året rundt. Norge er rikt på muligheter til økt økologisk matproduksjon, og vi har fine samarbeid med mange lokalprodusenter. Det vi kanskje er mest opptatt av, er at vi må tilbake til levende matjord. Det moderne industrilandbruket er i ferd med å ødelegge naturen. Det kan vi stoppe hvis forbrukerne forlanger økologisk mat, dyrket slik at jorda blir levende igjen.

Hva er dine beste råd for en mer miljøvennlig livsstil?
– Vi må være bevisste skadevirkningene av våre handlinger som forbrukere, og ta ansvar for dem. Dette er vanskelig å gjennomføre, fordi vi har vent oss til godene fossil energi har gitt oss. Jeg tror det ligger mye glede i å ta for seg det nære igjen; å forsøke å reparere det vi kan. Når hele landet mobiliserer for å plukke plast i fjæra, uttrykker det en vilje til å gjøre noe. Men vi trenger en livsstilsendring, og må rekruttere flere til sunn matproduksjon.