Kunstneren Itamar Gilboa forvandlet sine matvaner til et kunstprosjekt.

forside

Itamar Gilboa var ganske så begeistret for Coca-Cola light. Så begeistret at han i løpet av et år rakk å drikke hele 307 bokser. Samme året spiste han 567 brødskiver, 490 tomater og drakk 215 flasker vin. Når man leser om mengdene mat og drikke han konsumerte, er det vanskelig å forestille seg dem – men når man ser dem i sin fulle fysiske form, er det skremmende.

– Jeg funderte lenge på hvordan jeg skulle visualisere alt jeg har inntatt, sier kunstneren Itamar Gilboa om ideen som så smått om senn skulle bli The Food Chain Project.

1Det hele startet med at han begynte å tenke på hvordan matvanene hans hadde endret seg siden han flyttet fra hjemlandet Israel til Amsterdam for å studere ved en kunstskole. Funderingene ble til en besettelse, og et helt år dokumenterte Itamar den minste smule og dråpe han spiste og drakk. Resultatet er blitt 6000 hvite porselensskulpturer av alt han har svelget.

Skulpturene stilte han ut i et pop-up galleri designet som en matvarebutikk, i samarbeid med veldedige organisasjoner koblet til mat, som Fair Food International.

2Hva var mest overraskende da du kompilerte alt du hadde spist og drukket i løpet av året?

– Mye var overraskende, en del til og med sjokkerende – for eksempel mengden light-brus, godteri og vin. Jeg er et vanemenneske og det ble tydelig da jeg så hvordan enkelte ting gjentok seg hundrevis av ganger i løpet av året. Det hjalp meg til å bryte en del av vanene.

Føles det ikke litt nakent og privat å vise eksakt hva du spiste og drakk?

– Jo, og jeg husker at jeg tenkte; “Hva kommer mamma til å synes om all den alkoholen jeg har drukket”. Men det fikk også de besøkende til selv å åpne seg og fundere over egen forbruk.

3Selv i din tidligere kunst har du hatt en nesten vitenskapelig tilnærming. Hva blir neste prosjekt – holder du på med å dokumentere noe nytt akkurat nå?

– Ja, men denne gangen skal jeg ta røntgen av min egen kropp for å skape eksakte kopier av alle organene mine, beina også videre. Om alt går veien, blir jeg ferdig i 2018. Tanken er at jeg da skal ha skapt min egen kropp av 600 porselensdeler, som de besøkende kan plukke ifra hverandre. Et selvportrett, kan man si.