Det er enkelt å sitte hjemme foran dataskjermen og bla seg gjennom et hav av klær og tilbehør, fylle opp handlekurven og klikke ”kjøp”. Nettbutikker er tilfredstillende.

I hvert fall for mange her i landet. Statistikk fra Framtiden i våre hender viser at vi kjøper rundt 70 000 tonn nye klær hvert år. Annonser og salg øker vår interesse, og de lave prislappene resulterer i at vi stadig gjør billigere og flere kupp på nettet.

bambo

Samtidig som prisene er lave, er lønnen til alle involverte ledd i produksjonen mest sannsynlig ujevnt fordelt, og klærne er produsert på en lite miljøvennlig måte.

Hvert plagg fører til klimagassutslipp; store utslipp av miljøgiftige kjemikalier i tillegg til å kreve enorme mengder vann. De dårlige arbeidsforholdene og den lave lønnen til tekstilarbeiderne som lager klærne våre har blitt mer synlig i nyhetsbildet, blant annet gjennom Aftenpostens nettserie ”Sweatshop”.

På tross av informasjonen, skyver vi likevel regnestykket unna fordi vi ønsker å ha skapet fullt av fine klær, óg fordi vi faktisk har råd til det.

En løsning på problemene vi står overfor er etisk handel, som tar for seg en skånsom behandling av naturens resirkulerbare materialer, miljøvennlig produksjonsmåte og rettferdig lønn til arbeiderne. Men for mange har etisk handel en markant ulempe. Prisen. Her blir balanse og gjensidighet to nøkkelord.

Hovedpoenget ligger i at vi må betale en rettferdig sum for de ressursene som blir brukt for å tilpasse vårt behov. Uansett om klærne gjør at vi holder oss varme, bidrar til at vi kan bestige fjell eller løpe maraton, eller for å opprettholde vår forfengelighet, må vi senke forbruket, og betale litt mer, for til slutt å innse at et kvalitetsplagg holder lengre enn fem billigplagg.

Etiske klær

Etisk handel bidrar til en mer rettferdig verden og et mer rettferdig forhold mellom natur og menneske. Interessen for etisk handel øker, spesielt blant yngre som blir mer og mer opptatt av etikk og miljø. Etterspørselen gir grobunn til flere butikker og nettbutikker som fører økologiske produkter, som er mer åpne om produksjonsprosessen, og som gjør det lettere for oss å bruke forbrukermakten vår på en god måte.

Jeg har derfor laget en liste over ulike nettbutikker som bidrar til en etisk moteopplevelse, basert på miljøvennlig produkter, gode arbeidsforhold og ressurser, og samarbeid mellom små og uavnhengige designere. Slik kan vi bli flinkere til å droppe impulsshopping, kjøpe brukt og redesign, se etter miljømerker og ikke minst støtte bedre arbeidsforhold.

1. Etisk mote er en norsk butikk som profilerer seg som bærekraftig, økologisk og etisk. De fører klær, sko og tilbehør fra kjente etiske merker til både dame og herre.

2. Nettbutikken Just Fashion er basert i Oslo og arbeider med designere som har fokus på bærekraftig produksjon. Ulike stempler sier mer om designen, om det er etisk produsert, om du kan spore leveringskjeden, om det er vegansk, og om klærne har et lavt karbonavtrykk. Just Fashion har også klær, tilbehør og smykker for kvinner og menn.

Les også: Just Fashion – mer enn bare mote. 

3. Patagonia produserer sport- og fritidsklær i blant annet økologisk bomull, økologisk ull, resirkulerte tekstilfibre og hamp, og sko i naturgummi. De sørger for at alle produktene er produsert under trygge, rettferdige, lovlige og humane arbeidsforhold, og støtter i tillegg miljøorganisasjoner rundt om i verden.

4. Bleed Clothing er en tysk nettbutikk som selger rock- og surf-inspirerte klær i organisk bomull, cellulose fra planten eukaptus, hamp, resirkulert polyester og miltifarget garn. Nettsiden skilter med 100 prosent organisk og fairtrade, og de fleste klærne produseres i Europa.

5. Kowtow Clothing har basisplagg i nøytrale farger i økologisk bomull, som er stemplet av fairtrade og SKAL international (SKAL driver tilsyn hos økologiske selskaper og stempler de som oppfyller kravene). Plaggene lages av ansatte i India som har fordeler som lønn de kan leve av, pensjon, husleie, gratis transport til fabrikken, betalt ferie, helseforsikring, lunsj, overtidsbetalt og gratis skolegang til barna. De ansatte jobber også bare med fargestoffer som er GOTS-godkjent.

6. Bibicos sine etiske klær er laget av naturlige materialer, som organisk bomull, for å minimere virkningen produksjonen har på miljøet. Alle klær er produsert av fairtrade-sertifiserte kooperativ som hjelper kvinner med utdanning og arbeid.

7. Nudie Jeans Produserer jeans av 100 prosent organisk bomull og er medlem av Fair Wear Foundation. De har alt fra denimjakker, gensere og undertøy til skjorter og T-skjorter. De tilbyr i tillegg gratis reparasjon av jeans, videresalg og resirkulering av brukte klær.

8. Badaboom er en norsk nettbutikk som selger undertøy og sengetøy til voksne og barn i miljøvennlige bambusviskose. Det blir heller ikke brukt sprøytemidler eller miljøfarlige stoffer i produksjonen.