På plastfritt beach party hos Folk Oslo i går kunne man høre om nakensnegler, plastløsninger og se surfefilm – og jaggu dukket ikke sola opp til slutt også.

Er’e her’e er plastfritt party? Arrangementet plastic free beach party begynte i 12 grader og regn, men avsluttet i sommersol – og folk kunne endelig trekke ut på takterrassen i åttende etasje. Foto: Petter Berntsen

– Det bugner jo over at sommerfester i juni. I neste månedene vil folk også oppholde seg ved og på havet, så vi tenkte: Hvorfor ikke kombinere en hyggelig sommerfest med å øke bevisstheten rundt hvordan man kan ta vare på havet? 

Ida Pernille Hatlebrekke, daglig leder i Folk Oslo, var storfornøyd med oppmøtet på historiens andre “plastic free beach party” i lokalene ved Youngstorget. 

– Vi ønsker å samle mennesker og virksomheter for å finnes felles løsninger. Det blir nesten et slags klubbhus for folk som er opptatt av klima og miljø, fortalte hun.
 
 
Alle på Folk Oslo sin fest ble oppfordret til å ha med seg egen, pantbar drikke, som trygt kunne plasseres i Infinitums utplasserte pantetønner etter bruk.

Festen var ikke nødvendigvis helt plastfri, teknisk sett: Alle ble oppfordret til å ha med seg egen, pantbar drikke, som trygt kunne plasseres i Infinitums utplasserte pantetønner etter bruk. Foto: Petter Berntsen

Plastproblemet en like stor trussel som klimaproblemet

Og ganske riktig – en rekke haventusiaster hadde også møtt opp for å framsnakke havet. Miljøkunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen arrangerte plastkonkurranse, og marinbiolog og Infinitum-ambassadør Pia Ve Dahlen snakket om alt det rare og fantastiske som finnes i havdypet.
 
Brita Staal, strategisk rådgiver i miljø- og havkunnskapsorganisasjonen Salt, trakk parallellen mellom klima og plastforsøpling.
 

– Plastproblemet er klimaproblemets apokalyptiske tvilling. I mange deler av verden er havet vårt som en plastsuppe, sa Staal fra scenen.

Les også: Vil gi verden rent vann – og få bukt med plastforsøpling

En god del av plasten vi produserer er til engangsbruk, fortalte Brita Staal, strategisk rådgiver i Salt.

En god del av plasten vi produserer er til engangsbruk, fortalte Brita Staal, strategisk rådgiver i Salt. Foto: Petter Berntsen

– Oljen vi pumper opp av bakken, brukes ikke bare som brennstoff og ødelegger klimaet. Oljen brukes også til å lage stadig mer plast. En god del av den plasten er unødvendig – når 42 prosent blir til engangsforpakninger, er det noe galt.

Må det egentlig finnes så mange typer plast?

Staal, som blant annet har gått klimalederskolen til Al Gore, etterlyste mer sirkulær tenkning når det kommer til plastprodukter.

– Hvorfor bruker vi for eksempel ørten forskjellige typer polytylen (den vanligste typen plast, journ. anm) som matemballasje, når matemballasje i prinsippet kun skal holde på varmt, kaldt, tørt eller vått innhold?
 
Pia Ve Dahlen, marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean, fortalte om livet i havet på sedvanlig fascinerende vis.

Pia Ve Dahlen, marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean, fortalte om livet i havet på sedvanlig fascinerende vis. Festdeltakerne fikk også se en smakebit av filmskaper Johan Wildhagens kommende film, og høre nydelig musikk fra August Kann. Foto: Petter Berntsen

Hadde det ikke eksistert så mange forskjellige typer og kombinasjoner av plast, ville det vært mye enklere å resirkulere plasten, og å ikke forringe kvaliteten.
 

Det norske pantesystemet er en sjelden fugl i den sammenhengen: For å få pantesystemet til å fungere, måtte alle plastflasker med pant lages av plasttypen PET. På den måten kan man enkelt resirkulere og lage nye plastflasker av de gamle.

– Heldigvis har flere produsenter begynt å ta tak i dette, for å gi plast et nytt og bedre liv etter bruk. Men det skjer dessverre altfor treigt, sa Staal.

– Du stemmer hver gang du kjøper noe

Til dem som måtte lure på hva de kan gjøre for å bidra til en mer klimavennlig, miljøvennlig og plastfri verden, hadde Staal følgende oppfordring:

– Stem med alt du har. Valg har vi bare annethvert år her til lands, men du stemmer også hver eneste gang du drar kortet og kjøper noe. Hvis vi begynner å ha den holdningen i alt vi gjør, kommer vi ganske langt.

Les også: Piknik på miljøvennlig vis

Usikker på hva denne karen stemte, men kudos til vedkommende for å dele ut Infinitum-magasinet på Folk Oslo.

Usikker på hva denne karen stemte, men kudos til vedkommende for å dele ut Infinitum-magasinet. Foto: Petter Berntsen

– Er du ikke enig med hva en produsent eller tilbyder gjør: Skriv en mail. Endring skjer først når nok folk melder ifra om at de synes noe er feil, sa Staal.
 

– Dra på strandrydding!

Brita Staal hadde også et konkret forslag til noe man kan gjøre for å bidra: Dra på strandrydding.

– Å plukke plast på strender er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å redusere mengden plast i havet i dag, fortalte hun.

Pia Ve Dahlen, marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean, slo også et slag for plastrydding fra scenen.

– I fjor deltok over 100 000 på strandryddeuka i Norge. I år dukket “bare” halvparten opp. Det sier noe om hvor viktig det er at vi skaper oppmerksomhet rundt saken.

Der ingen skulle tru at nokon kunne rydde havplast