Ingen steder utenom EU spiser man så mye rødt kjøtt som i Norden. Men gjennom grillosen aner vi også en tydelig mottrend, og det har dukket opp et nytt ord i ordboken: Fleksitarianer.

Å spise mindre kjøtt er noe av det beste du kan gjøre for miljøet. Foto: Pixabay

Stadig flere unge både i Norge og i andre deler av verden velger nå å bli vegetarianere ut fra et miljøhensyn. Utvalget av grønnsaker har blitt bedre i mange butikker, og ikke minst økologiske grønnsaker er nå for de fleste blitt lettere å få tak i.

Å minske miljøavtrykket sitt som kjøttspiser

Men hva om man nå faktisk liker å spise biff men samtidig ønsker å redusere miljøavtrykket sitt? Det finnes faktisk et alternativ – en middelvei. Og nå har den fått et navn! Den legendariske amerikanske matskribenten Mark Bittman har lansert begrepet «flexiterian», eller fleksitarianer på norsk. Det innebærer at man ikke helt avstår fra kjøtt, men at man reduserer mengden kjøtt i kostholdet og aktivt i hverdagen forsøker å finne andre og grønnere alternativer. Poenget er at man skal ha kjøttfrie dager og dermed redusere etterspørselen for kjøtt i butikkene, som igjen vil forhåpentligvis redusere produksjonen av kjøtt og lage et marked for flere og bedre plantebaserte alternativer.

Bli en fleksitarianer

Det skal ikke være vanskelig å være miljøvennlig. Det handler ikke alltid om å gjøre helomvendinger som gjør at du knapt legger igjen noen spor av forurensning. Det handler om å gjøre det man kan for miljøet.

Kutt ut det man kan leve uten, og implementer gode vaner man fint kan leve med – som å ikke spise kjøtt et par dager i uken. Det er enkelt å tenke at én person ikke kan utgjøre en forskjell, men om alle som hadde den tanken gjorde én ting hver seg, så ville det vært en ganske stor endring i dagens samfunn.

Å bli en fleksitarianer er en enkel måte å gjøre en innsats både for miljøet og egen helse. Velkommen som fleksitarianer!

Les også: Grasrotrevolusjonen -Den grønne geriljaen okkuperer nabolagets forlatte åkerflekker.

plast_glas

Les også: Før skulle kostholdet hindre masturbasjon – nå skal det hindre klimaet å gå ad dundas:

Masturbasjon, mat og miljø