Jobber du i en oppstartsbedrift som jobber med bærekraft? Meld deg på Flaskefondets konkurranse innen 1. mai, og bli med i konkurransen om å vinne 75 000 kroner fra pant!

I fjor vant bedriften Inalto 30 000 kroner fra Flaskefondet for å hjelpe pasienter med sykdommen Parkinson.

I fjor vant bedriften Inalto 30 000 kroner for å hjelpe pasienter med sykdommen Parkinson. Foto: Flaskefondet

– Vi ønsker å skape bærekraftige verdier av noe som 95 prosent av verdens befolkning anser som søppel, sier Niklas Barre, mannen bak Flaskefond-prosjektet.

Den 22. mai lar han, sammen med Mads Jønland og Mons Langaard fra Flaskefondet, fire utvalgte bedrifter som jobber med bærekraft legge fram sine konsepter på Mesh i Oslo. Vinneren vil få hele 75 000 kroner – alt samlet inn ved hjelp av panteflasker. 

Påmeldingsfristen er allerede 1. mai, minner Niklas om, så det er bare å hive seg rundt og melde seg på her.

150 millioner panteflasker på avveie

Ideen til Flaskefond ble sådd da Niklas fikk høre at 150 millioner flasker og bokser havner i søpla eller i naturen hvert eneste år i Norge. 

– Vi begynte å leke med tanken om hvordan vi kunne fikse det, forteller han.

Les også: Mikroplast funnet i mennesker

Takket være Flaskefondet har tusener av flasker og bokser som ellers kunne havnet i søpla, i stedet gått til resirkulering gjennom pantesystemet. Det sparer naturen og klimaet for råvarer og Co2-utslipp. Foto: Infinitum

Han hadde allerede begynt å samle inn panteflasker og -bokser hos norske festivaler, etter at han ved en tilfeldighet fant ut at de ofte ikke hadde innsamlingssystemer for pant. Tusenvis av flasker og bokser ble dermed reddet fra søpla.

– Men, det er vel ikke bare på festivaler og i det offentlige rom at folk kaster i stedet for å pante, tenkte vi. Vi hadde en teori om at det gikk en del i søppelkassene hos bedrifter også. 

Fra oljetønner til FNs bærekraftsmål

I dag er 50-60 bedrifter med i Flaskefond.

– Konseptet går ut på at man utplasserer gamle oljetønner hos bedrifter, som så kan legge flasker og bokser med pant i tønnene. Infinitum, bedriften som eier og driver panteordningen, tar deretter på seg jobben med å samle inn og resirkulere, forteller Niklas.

Les også: Hva har en flaske med vinteren å gjøre?

Niklas Barre fikk ideen om å gjøre om kasserte oljetønner til pantetønner, hvor bedrifter og skoler kan levere pant.

Niklas Barre fikk ideen om å gjøre om kasserte oljetønner til pantetønner, som plasseres ute hos bedrifter. Foto: Flaskefondet

Panten som samles inn hos bedriftene, går til å hjelpe gründerbedrifter som jobber med et eller flere av FNs bærekraftsmål. 

Bedriften må være lønnsom og “do good”

Panteprosjektet ser ut til å monne. Bare siden april i fjor har Flaskefond arrangert fire konkurranser basert på panten de har fått inn fra bedriftene som har meldt seg på ordningen.

Premiene har vært på alt fra 10 til 50 000 kroner til gründerbedrifter som ønsker å gjøre en forskjell.

Les også: Ryddet et halvt tonn søppel på Bali

Gründerbedriften Empower fikk penger av Flaskefondet til å bedrive strandopprydding

I fjor høst gikk 50 000 kroner til den norske oppstartsbedriften Empower, som jobber for å finansiere opprydning av plast verden rundt. Her fra en strandrydding i Bali. Foto: Empower.

Denne gangen lyses det ut rekordhøye 75 000 pantekroner, under fanen “Do good make money”.

– Kravet er at du jobber med ett eller flere av FNs 17 bærekraftsmål, og at bedriften har et mål om å bli økonomisk lønnsomt. Også skal du helst ikke ha samlet inn mer enn rundt tre millioner fra før av. Vi retter oss mot gründerbedrifter i tidlig fase, sier Niklas.

FNs 17 bærekraftsmål spenner fra alt fra “Utrydde fattigdom” til “Ren energi for alle”. Målene, som du kan lese mer om her, ble vedtatt i 2015, og skal sikre en bærekraftig utvikling fram mot 2030.

Vil vise verdien av pant

– Det er ikke sånn at det er bedre, jo flere av FNs bærekraftsmål du jobber med, nødvendigvis, sier Niklas.

– Det viktigste er at du kan sannsynliggjøre at du vil oppnå målet eller målene.

Les også: Bygger første gjenvinningsanlegg for norske panteflasker

Nordmenn panter mest i verden. Likevel forsvinner 150 millioner flasker hvert år, i søpla eller naturen.

Bildetekst: Nordmenn panter mest i verden. Likevel havner en liten prosentandel flasker og bokser utenfor systemet hvert år – i søpla eller i naturen. Selv om andelen er lav, er det til sammen snakk om 150 millioner flasker og bokser hvert eneste år som ikke blir pantet og resirkulert. Foto: Infinitum

Flaskefond er ikke en bedrift, men mer et eksperiment, forteller han.

– Vi vil vise verdien flasker og bokser kan ha, når samfunnet bestemmer seg for at de ikke skal være søppel lenger.

Ønsker du å melde bedriften din på Flaskefond-ordningen, og dermed hjelpe gründerbedrifter som gjør noe bra for verden? Da kan du klikke her

Ny startup vil betale for plastrydding