Reisesirkus og klimaavtrykk

For to år siden begynte jeg og Sondre Loftsgarden å spinne på tanken om å bo i ei hytte på fjellet gjennom en hel vinter og lage av det. Deler av motivasjonen var for vår egen del å jekke ned hele reisesirkuset som det å være en utøver innenfor ski og snøbrett gjerne kan by på.

Vi ville heller bli bedre kjent med områdene omkring, og la vintermåneder og snøforhold sige eller jage forbi som de selv ønsket. Et forsåvidt enkelt og effekt grep for å minimere klimaavtrykket vårt.  Som tiden gikk ble planen endret og moderert til den endte som et webserieprosjekt, hvor en plass ble til tre og to løssnøentusiaster ble til flere.

Scroll ned for å se alle 3 espisodene i webserien.

Eidsbugarden i Jotunheimen var ett av tre steder hvor Filmbul ble spilt inn.

 

Fimbulvinteren

Prosjektet ble døpt Fimbul etter den norrøne mytologien om den tre år lange Fimbulvinteren som varsler undergangen Ragnarok. Med dette ønsket vi å lage et tidsbilde på vinteren her i Norge samt motivere til å ta vare på den, mens vi har sjansen. Stedene vi valgte ut hadde grunnlag i å være relativt godt kjente, by på variert terreng og ofte god snø etter vinterfasene (tidlig vinter, midtvinter og senvinter). Dette i tillegg til å ligge nært opptil flere tettbygde strøk her i Sør-Norge. Litt av tankesettet bød på at dette skulle være noe folk flest kunne gjøre, både med tanke på turene vi valgte og reisen til stedene vi var.

Japansnø i Rauland

Nettstedet Unofficial Networks ordla seg slik om en av episodene «When I first started watching this video, the opening shots had me thinking, ‘oh just another Japow edit on deck.» Paradoksalt nok avsluttes innlegget med at de gjerne ønsker å ta turen hit, når vi i motsetning ønsker å inspirere folk til å velge kortere turer. Det viser ihvertfall at man ikke nødvendigvis trenger å dra til Japan for å finne løssnø god nok til å lure Amerikanere, det kan holde med en tur til Rauland.

Japanpudder i Rauland

Ikke Japan: Sondre Loftsgarden kjører kortreist “Japanpudder” i Rauland

Mesteparten er filmet med et kamera som er kastet frem og tilbake mellom kjørerne og alt er nådd for egen maskin foruten transportetappene. Her tok vi i bruk Sondres motorvogn, til de drøye 900 kilometerne vi kjørte totalt. Skal nevnes at en beltebil fra 50-tallet også ble benyttet for å komme inn til Eidsbugarden i Jotunheimen.

Summen av små gode valg

En har lett for å føle seg maktesløs ovenfor alskens miljøproblemer vi forårsaker, og det at naturen selv har en tendens til å forsterke disse gjør ikke saken noe bedre. Vi er stort sett klare over at én ikke kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Så for å unngå å bli et offer for de mange små avgjørelsers paradoks, hvor summen av en rekke hverdagslige valg til slutt fører til et utfall ingen egentlig ønsket. Så kan vi alle gjøre små gode valg hver dag som i en sumvirkning har noe å si. Dessuten bidrar det kanskje til å virke mindre skremmende om man deler opp problemet på denne måten.

Det er nettopp det pant for pudder handler om – en enkel og liten handling som likevel ikke er ubetydelig i det store bildet. Det brukes millioner av flasker og bokser hver eneste dag i Norge. Når vi vet at hver eneste flaske sparer en hel kilowatt energi 180 gram CO2-ekvivalenter om den pantes istedenfor å kastes i søpla, så gir det mening.

Les også:

Hva har en tom flaske med vinteren å gjøre?

 

Det minste vi kan gjøre

Panting av alle flaskene og boksene i Norge betyr til sammen på ett år mer energi spart enn det hele Altakraftverket produserer, og mer CO2 spart enn det alle flyreisene mellom Oslo og Bergen står for. Det eneste som kreves er at vi kvitter oss med flaska på riktig måte. Det må være et minium som absolutt alle ski- og snowboardkjørere kan gjøre for å ta vare på det vi elsker.

Med dette sagt vil jeg også oppfordre alle som er interessert i vinterleik til å vurdere turer i nærområdet eller innenlands, til å se på alternative reisemetoder enn fly, pante for pudder og til å plukke opp søppel i fjellet selv om det ikke er deres eget.

Den opprinnelige idéen om en treig kald vinter i ei avsides hytte lever fortsatt, men det for bli en annen gang. Takk til alle som bidro til å gjøre dette mulig.

God vinter!

Se alle de tre episodene av Fimbul-serien her:

Fimbul Rauland
 
Fimbul Eidsbugarden

 

 
Fimbul Sogn