I år var Infinitum Movement innom to festivaler som utpeker seg når det gjelder grønn tenkning; godt etablerte Øyafestivalen og helt ferske Strømstadfestivalen tar miljøansvar.

Festivaler tar miljøansvar

Sommeren er over. Bakken begynner smått å dekkes av gule blader, og folk snurrer allerede skjerfet langt opp til nesen. Men høsten er blendende vakker. For selv om den bringer kulde, kler den seg i varme farger slik at vi kan leve på sommerminnene og mimre tilbake på tidenes festivalsommer.

Å dra på festival for å nyte musikk, samvær og gode stunder har blitt et sommermust for mange nordmenn. Men det er mange utfordringer knyttet til det å være en miljøvennlig festival, og det er ofte kostbart. Med mengden av ting som selges på festivalområdene blir det en del søppel, og for å kjøre flere konserter samtidig vil en festival kreve et enormt strømforbruk.

Øya tar miljøansvar med høyt og grønt budsjett

Helt i oppstartsfasen kan det være vanskelig å satse på grønne løsninger, fordi man vanligvis starter med et underskudd og det tar tid å komme ovenpå, økonomisk. Øya har holdt på siden 1999, og med sin økende popularitet har de endel fordeler når det kommer til det økonomiske aspektet.

– Vi prøver å lage en hel festival som skal være bærekraftig i alle ledd. Det gjelder alt fra transport; hva slags biler vi bruker, hvilke anleggsmaskiner vi bygger festivalen med, til energibruk. Hele festivalen går på faststrøm istedenfor aggregater som er normen i festival-Norge, forklarer Øyas mat- og miljøsjef, Ingrid Kleiva Møller.

Les også: På denne festivalen er alt gratis

Øya kan, som Ingrid insinuerer, skryte av en helhetlig, miljøvennlig satsning på mange områder. På matfronten i år var det for eksempel økologisk mat, med 75 prosent vegetarmat. På kjøttmenyen var det en god del høns og kje, som ofte ellers blir til avfall.

Ellers var det økologisk øl som gjaldt, og tallerkener av hvetekli som man kunne hive rett i matavfall, eventuelt spise, hvis man mangler fiber eller liker smaken av tørr frokostblanding.

På festivalområdet var det satt opp miljøstasjoner som gjorde det enkelt å sortere, og to hundre Natur og Ungdom-medlemmer var ansatt for å plukke søppelet som kom på avveie. Til og med ølglassene var nedbrytbare ettersom de var laget av potet- og maisstivelse.

Også når det gjelder strøm og transport, har Øya tenkt godt gjennom sine valg. Hvis det er grønne alternativer tilstede, er erfaringen god når det kommer til at folk faktisk benytter seg av alternativene.

– Folk er ganske flinke. Vi har kildesortering på området her også, før Natur og Ungdom kommer og sorterer det nøyere. Jeg tror folk har et genuint ønske om å være mer miljøvennlig, selv om man kan oppleve det som litt vanskelig av og til. Det er så utrolig enkelt å kjøpe masse billige ting, og av en eller annen grunn så er det veldig ofte det mest forurensende alternativet som er billigst og enklest, poengterer Kleiva Møller.

Festivaler tar miljøansvar
Strømstadfestivalen – en festival med store miljøambisjoner tar miljøansvar

Det er ikke alt som er like lett å gjennomføre første året man setter opp en festival, men Strømstadfestivalen har fra første stund vist at det er mulig å ta miljøansvar allerede fra starten. Vi snakket med festivalsjef Lars Joachim Kvernrød Hagen om de grønne tankene bak festivalen.

Strømstadfestivalen tar miljøansvar

Festivalsjef Lars Joachim Kvernrød Hagen sier at de jobber for å stadig forbedre sitt miljøarbeid, og vil svært gjerne høre fra festivaldeltagerne dersom noen har forslag til hvordan de kan bli mer miljøvennlige.

 

Hva har dere tenkt på matfronten?

– Kjøttproduksjon er en stor kilde til klimagassutslipp, så hos oss finner du flere nydelige vegetar- og veganretter, slik at det å være kjøttfri blir et reelt alternativ. Det kastes altfor mye mat i verden i dag, og store arrangementer har ofte et stort forbedringspotensiale på det feltet. Vi jobber for å redusere matsvinn og sortere avfall som genereres under Strømstadfestivalen, slik at den gjenværende maten kan gå til Frelsesarmeen i Strømstad.

Hva med strømforbruket?

– Vi er veldig fornøyd med å ha ordnet at hele 75 prosent av strømforsyningen vår kommer fra fastnettet istedenfor generatorer. I tillegg benytter vi hovedsakelig LED-belysning istedenfor vanlig belysning. Disse to grepene tar festivalen vår i riktig retning miljømessig.

Har dere hatt noen tanker i forhold til transport?

– Transport er en stor kilde til klimafiendtlige utslipp, så vi oppfordrer både ansatte og frivillige, artister og publikum til å velge tog og buss så langt det er mulig. Det vil også finnes sykkelparkering like i nærheten av festivalområdet, og det finnes festivalbusser til og fra Halden og Fredrikstad.

Dere har allerede fått gjennomført en god del av de grønne idéene i år, men hva kan dere bli enda bedre på til neste år?

– Vi jobber stadig med å forbedre vårt miljøarbeid, og vil svært gjerne høre fra festivaldeltagerne dersom noen har forslag til hvordan vi kan ta enda mer miljøansvar. Årets festival er den første av mange, og målet vårt er å bli bedre for hvert år som går.

Festivaler tar miljøansvar
Festivaler kan bevisstgjøre folket

Grønne festivaler og andre store, miljøbevisste arrangementer kan fungere som unike arenaer for å bevisstgjøre folk på hvor stor effekt det kan ha å investere litt ekstra i grønne løsninger. Flere festivaler tar miljøansvar og tenker grønt på verdensbasis.

Les også: Kistefestivalen serverer kjøtt fra påkjørt vilt

Les også: Grønn matglede på Oslo Vegetarfestival

På Coachella i USA kan du lade mobilen ved hjelp av en sykkel, og enkelte DJ-set forsynes av strøm fra solcellepanel. Danske North Side Music og Lollapalloza i Berlin er andre grønne festivaler, og vi får håpe det blir enda flere i årene som kommer.

Strømstadfestivalen tar miljøansvar

Vi krysser fingrene for at Øya og Strømstadfestivalen kan gå foran som gode eksempler på miljøansvar for nye festivaler de kommende årene.

Les også: Hvor miljøbevisste er musikerne som spiller på Øyafestivalen?

Les også: Hvor er Strømstad på klimaskalaen?