Infinitum har saumfart land og strand etter de beste bærekraftige destinasjonene. Hils på fem favoritter vi unner deg å oppleve.

LITLØY FYR
Denne perlen er selve definisjonen på “slow travel”. Det lille fyret med gudsforlatt beliggenhet på idylliske Litløya i Bø i Nord-Norge har ikke engang innlagt strøm og vann, og baserer seg derfor på solcellepanel som hovedstrømkilde mellom mars og oktober. Litløy Fyr er selvberget med økologisk salat, poteter, gulrøtter og rødbeter, i tillegg til en egen urtehage og viltvoksende bær.

Inntil de ti planlagte dobbeltrommene, spisersteder, utekafeen, atelieret, badehuset og fyrtårnsslottet er ferdige, har fyrvokterboligen en eksklusiv gjesteavdeling med to dobbeltrom, bibliotek, bad, utsikt over havet og Lofotfjellene. Alle måltider er inkludert i prisen for overnatting, og det samme er muligheten for hvalsafari, havkajakkpadling og en tur inn i en 100 000 år gammel grotte.

oy litll

VIRGENES GÅRD
Tore Jardar driver økologisk landbruk på sin Debio-sertifiserte gård i Vestfold, og det kan sannelig du også gjøre. Mot et fast årlig beløp og et visst antall timer arbeidsinnsats, sikrer andelsbøndene seg et rikt utvalg økologisk og sesongbasert mat: Grønnsaker, korn, urter, bær, egg og kjøtt etter ønske.

Jardar er nemlig også kjent for å holde frittgående griser, sauer og storfe, og leverer også kjøtt til populære Grøstad-gris. Den siste helgen i måneden er det åpen gård med salg av grønnsaker og andre gårdsprodukter når det er noe til overs. Stadig flere gårder over hele landet tilbyr andeler til aspirerende bybønder.

vig3

vig2

VEGAØYENE
Hele 6500 øyer, holmer og skjær regnes under samlenavnet Vegaøyene utenfor Helgelandskysten i Nordland, som med sine 200 fuglearter og opprinnelige levesett med fiske og jordbruk i fokus kan smykke seg med både en plass på UNESCOs verdensarvliste og merket for bærekraftig reisemål.

Mens Nes, Holand og Kirkøy i nord lokker med pittoreske fiskehavner og Eidem i sør frister med langgrunne strender, byr østsiden av øygruppen på grønn løvskog og vestsiden på uslåelig utsikt. På Vega kan du leie sykkel eller robåt, og overnatte i en gammel rorbu eller på Vega Havhotell. Sistnevnte ligger tilbaketrukket ytterst på hovedøya Vega med sine 21 rom, en restaurant med utstrakt bruk av kortreist og lokale råvarer og utsyn over hav og holmer.

hotell

KAJAKKPADLING I NÆRØYFJORDEN ELLER GEIRANGER
Landet vårt er kjent for fjordene sine. To av dem står i tillegg på UNESCOs verdensarvliste og kan oppleves på kloss hold – i kajakk. Nærøyfjorden er den mest slående vakre delen av Sognefjorden. Med en bredde på bare 250 meter er den den smaleste fjorden i verden! Derimot er den hele 19 kilometer lang og omgitt av opptil 1800 meter høye fjell, fossefall, villmark og spredte småbruk, og er hjemmet til delfiner, seler, otere og ørner.

Geirangerfjorden omtales ofte som perlen blant landets fjorder. Den er 260 meter dyp og kranset av fjellhyller med fraflyttende gården.

DCIM101GOPRO

BLOMSTERHAGEN I ABILDSØ
De grønne gründerne Anja Bruland og Ida Tindeskog driver Abildsø gård med sin bugnende, økologiske blomsteråker, og er landets første til å dykre økologiske snittblomster. Deler av arealet er allerede debiogodkjent, resten skal bli det. Økologiske, kortreiste blomster gir et helt annet karbonavtrykk, og holdbarheten er lengre takket være minimal transport.

I tillegg til å levere buketter til profilerte florister og alle typer arrangementer, har de sitt eget åkerutsalg hver fredag i vekstsesongen. Men aller mest kjent er de kanskje for blomsteravtalen sin, der du kan abonnere på blomster levert på døra ukentlig.

blomst blomst5 blomst2