Fay Wildhagen gjør suksess med musikken, men trives best i naturen. Hun mener miljøsaken trenger sin egen Martin Luther King.

- Vi må begynne å trappe ned norsk oljeproduksjon, mener Fay Wildhagen.

– Den første plata handlet mye om indre følelser. Nå har jeg løftet blikket utover, sier Fay Wildhagen om sitt nyeste album Borders.

Hvis Turistforeningen skulle engasjert en egen husmusikant, hadde trolig den norske artisten Fay Wildhagen stått øverst på ønskelista.

Into The Woods.

Fire On the Mountain.

Set Sail.

Fays lyriske landskap har helt siden debutalbumet Snow fra 2015 gjenspeilet det fysiske landskapet hun helst ferdes i.

– Jeg er veldig glad i naturen. Når jeg kommer meg inn i skogen eller opp på vidda, er det akkurat som om jeg endelig kan puste, sier hun.

Natur og følelser

Nå er hun likevel i byen, stedsmessig klemt inn mellom baristabua og en kollokviegruppe på Bare Jazz i Oslo, tidsmessig klemt inn mellom en studioinnspilling og en norgesturné.

Turcapsen holder holder krøllene i sjakk, men ellers lukter det fint lite bål og villmark av Fay og hennes siste studioalbum Borders.

– Jeg har bestandig brukt mange naturbilder på menneskelige følelser, for noen følelser er så sterke at bare naturen kan beskrive dem. Men på det siste albumet har jeg vært litt mer sparsom med naturmetaforene. Jeg har prøvd å skrive om nye ting på nye måter.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Fjell og Vidde ble med meg inn i Lillomarka i høst! Det ble til en fin sak som nå er ute:) @mdalseg @turistforeningen

A post shared by Fay Wildhagen (@faywildhagen) on

Ville ikke lage en ny versjon av debutalbumet

Debutalbumet førte til Spellemann-nominasjon og konserter på Slottsfjell- og Øyafestivalen for Bærums-jenta. Hun ville ikke lage en ny versjon av Snow denne gangen, forteller hun. Løsningen ble å utfordre seg selv innenfor alle disiplinene av låtskriverfaget.

– Jeg brukte andre verktøy enn før. I stedet for å klimpre på gitaren, begynte jeg gjerne med å programmere et lydbilde på datamaskinen. Det var litt fremmed for meg, for det akustiske ligger jo hjertet mitt nært. Men det var gøy.

Selv om hun koste seg med å skru lydlandskapet inn i fremtiden noen mil nærmere den siviliserte siden av markagrensa, var hun vettskremt da sluttproduktet var et faktum.

Hva var det hun hadde laget?

- Norsk miljøpolitikk henger etter, synes Fay Wildhagen.

Fay Wildhagens var ytterst nervøs for andreplata. Det var det ingen grunn til: Anmelderne likte det de hørte, og hun er blant annet booket til Øya-festivalen i sommer.

Selv etter en raptus av gode anmeldelser i rikspressen, er hun småskjelven.

– Låtene på forrige album hadde jeg spilt live i flere år før jeg ga dem ut. De fleste skrev jeg faktisk helt tilbake på videregående. Så jeg var trygg på dem, selv om jeg var helt fersk som artist. Nå kommer låtene nesten rett fra studio, og i tillegg har jeg laget dem på en helt annen måte enn før. Det er skummelt.

Gode terningkast har roet nervene litt, men ikke helt.

–  Jeg klarer ikke helt å tro på det de skriver. Jeg vet det er dumt, de har jo ingen grunn til å lyve, men sånn er det.

– Norsk miljøpolitikk ligger etter

Samtidig har den vanskelige andreplata, som likevel ikke virker å være så vanskelig, gitt henne en ny tittel på CV’en: Produsent.

– Jeg får et kick av å eksperimentere med lyd og håper å produsere mer i fremtiden, gjerne også for andre.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vi satt en rolig publikumsrekord på byscena!😳 Håper vi sees snart igjen ass❤️ Takk, alle!! :’)

A post shared by Fay Wildhagen (@faywildhagen) on

Det blir litt fra hånd til munn når man skal leve av musikken, forteller Fay.

– Men jeg prøver å gjøre andre ting for å ha en stabil inntekt, som å lage musikk for film og tv. 

Eksperimenteringstrangen, som altså har åpnet nye musikalske dører, skulle hun gjerne sett mer av hos dem som setter premissene for morgendagens miljøpolitikk.

– Nordmenn er veldig opptatt av å være gode i alt mulig. Vi skryter av at vi er verdens beste land å bo i, men når det kommer til miljøpolitikken ligger vi etter. Vi våger ikke å stupe ut i det ukjente.

Inspireres av naturen

Fays miljøengasjement henger uløselig sammen med kjærligheten for naturen.

Faren er naturfotograf og dro henne med ut i villmarken fra barnsben av. Siden ble friluftintessen kultivert på Steinerskolen, der det var uteundervisning flere dager i uken. I dag, som 25-åring, prydes Instagram-profilen hennes av flere fjell enn røde løpere.

Selv sier hun at hun aldri føler seg så levende som når hun er ute i naturen.

– Når jeg tenner bål under åpen himmel eller gjør noen av disse enkle tingene mennesker alltid har gjort, føles det som om jeg er på rett sted. Jeg tror ikke jeg er alene om den opplevelsen. Moderne mennesker har beveget seg veldig langt unna naturtilstanden, men vi trenger naturen like mye som før.

Les også: Å mestre stillheten

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Swipe for livets opplevelse… 4 dager til plata kommer!🤯 Signerer forresten platene som forhåndsbestilles fra @bigdipperoslo 😉

A post shared by Fay Wildhagen (@faywildhagen) on

Nettopp derfor vil hun at de politiske ambisjonene skal bli grønnere.

Hun var nylig på en konferanse der konsernsjefen fra Equinor var tilstede. Det gjorde henne lite optimistisk.

– Det var påfallende hvor lite ambisiøs han var med tanke på å finne grønne løsninger. Når folk stilte spørsmål ved at Norge utvant olje, var det eneste svaret hans at det var verre at Kina drev med kull. Hva slags “blame game” er det? Han virket låst i tradisjonell tenkning og redd for kortsiktige, økonomiske tap.

Vil ha en nedtrappingsplan for oljen

Fay håper at nordmenn snart kan tenke litt lenger enn til neste statsbudsjett.

– Jeg skjønner jo at man ikke bare kan stoppe oljeproduksjonen over natta. Det ville jo utløst en global energikrise som ikke er i noens interesse. Men det er absolutt på sin plass med en langt mer ambisiøs nedtrappingsplan. Kanskje bør vi sette en stopp om fem år. Eller ti. Jeg vet ikke, men vi må ha en plan.

Les også: – Norge må kutte rundt 75 prosent av sine klimagassutslipp

Det er lett å bli "preachy" om klimaproblemene, medgir Fay Wildhagen.

Det er lett å sitte på en kafé i Oslo å være “preachy” om klimaproblemene, medgir Fay Wildhagen.

Samtidig anerkjenner Fay at det er lett å sitte på kafe i Oslo og være “preachy”. Hun er fullt innforstått med at det ikke er hun og de andre innenfor ring 2 som rammes først om oljeindustrien avvikles, sier hun.

– Avvikling vil ramme mange på Vestlandet hardt. Det er ikke det at jeg ikke har sympati for dem som mister jobben på plattformene, det har jeg virkelig, men vi kan heller ikke glemme folk andre steder i verden, som får husene sine skylt vekk om havnivået fortsetter å stige.

– Vi bør være i forkant av det grønne skiftet

Hvorvidt det er økonomisk lønnsomt å fortsette i samme tralten, er ikke Fay så sikker på.

– Vi får et grønt skifte før eller senere, så hvorfor ikke være i forkant? Hvorfor ikke heller prøve å tjene penger på nye oppfinnelser enn å klamre oss til det gamle?

Les også: Sofie Allerts algefabrikk kan kutte millioner av tonn CO2

Fay Wildhagen synes at vi skal slutte å bekymre oss så mye for økonomien, og i stedet begynne å tenke mer som revolusjonære i miljøsaken.

Hvorfor går utviklingen mot et grønt skifte så langsomt? Fay Wildhagen synes at vi skal slutte å bekymre oss så mye for økonomien, og i stedet begynne å tenke mer som revolusjonære.

Fay ville heller ikke blitt nevneverdig overrasket om verdenssamfunnet en dag saksøkte oss fordi vi har bidratt til store miljøødeleggelser.

– Da har plutselig oljeutvinning ruinert oss, sier hun.

– Jeg savner revolusjonære ledere. Vi trenger en politiker som snakker med samme engasjement om global oppvarming som Martin Luther King snakket om rasediskriminering.

Tilbake til det organiske

Fay er ikke fremmed for å klamre seg til det gamle, i hvert fall til en viss grad – men da på musikkfronten.

– Jeg prøver å holde meg oppdatert, men hører mye på det jeg alltid har hørt på. Det går mye i Feist og Bon Iver. Og Jazztrompetisten Chet Baker, sier hun.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Takk for meg. Siste episode ute. TUSEN takk til alle som kom i går. Jeg er overveldet. Og en ekstra takk til @jorgenbare som har lagt så mye tid og sjel i denne miniserien. Link i bio💕

A post shared by Fay Wildhagen (@faywildhagen) on

– Jeg sjekker ut nye ting hele tiden, og noen av dem blir med meg videre. Men når jeg er hjemme og virkelig skal kose meg, ender jeg ofte med å gå tilbake til de gode, gamle.

Hun har tatt et avbrekk fra gitaren i det siste, i den grad at det har begynt å opparbeide seg et savn. Hun vil tilbake til det organiske. 

– Alt går i sykluser. Det er med musikk som alt annet i samfunnet: Trender skaper mottrender. Nå som det er mye hiphop, EDM og mye elektronisk i omløp, vil det alltid komme et akustisk motsvar. 

- Norsk miljøpolitikk henger etter, mener Fay Wildhagen.

Fay Wildhagen har begynt å savne det organiske i musikken.

Dessuten har det akustiske eksistert i mange hundre år, sier hun. Kanskje har det blitt en uløselig del av oss?

– Jeg tror at både lyttere og utøvere alltid vil ha et behov for å ta en pause fra den nyeste. Man vender som regel tilbake til det enkle og organiske.

Intervjuet er hentet fra vårt nyeste Infinitum-magasin, som har temaet Norden.

Les også: Thom hell om nasty bananfluer og fleksitarianer-dietten til Paul McCartney:

Oss vanlige halvgrønne: Thom Hell