På tre uker haiket Mali Galaeen Røsseth seg gjennom 28 land, kun ved hjelp av forbipasserende på veien.

– I Sarajevo fikk jeg skyss av en tidligere soldat og sønnen hans. Etter en halvtime skjønte jeg at de egentlig ikke skulle noe sted. Jeg forsto at han var veldig bekymret for meg, og derfor kjørte han meg to timer, for så å kjøre hjem til Sarajevo igjen.

bil

Det er stort sett godhet Mali Galaaen Røsseth kan fortelle om, etter å ha haiket seg gjennom 28 land og fått skyss med over hundre sjåfører.

I frontruta til hver bil plasserte hun et GoPro-kamera. Nå sitter hun igjen med historiene til mennesker fra hele Europa, som skal resultere i en dokumentarfilm.

– Jeg ble inspirert av en fotoutstilling av Sebastian Dahl, som hadde haiket fra Oslo til Beirut og tatt bilder av alle sjåførene sine. Jeg ville høre mer om hvem de var. Derfor bestemte jeg meg for å lage en dokumentar om akkurat dette, forteller hun.

Tre ubehagelige sjåfører av over hundre

Haikere er blitt et sjeldent syn på norske veier, og mange forbinder haiking med skrekkhistorier om overfall og voldtekt. Etter å ha sittet på med over hundre sjåfører, kan Mali fortelle at hun kun opplevde tre ubehagelige situasjoner.
– Det var en sjåfør som prøvde å ta på meg etter fem minutter i bilen. Jeg ba ham om å stoppe bilen, og det gjorde han. Jeg ble veldig oppgitt, men jeg følte meg aldri redd.

haik

I tillegg var det to som spurte om hun ville ha sex etter at de hadde kjørt henne. Begge lot henne gå da hun sa nei.
– Det mest ubehagelige jeg opplevde, var egentlig den passive røykingen. Det sier jo litt om hvor trygg jeg følte meg.

Etter at hun returnerte til Norge, har hun, i samsvar med haikingens dårlige rykte, stort sett fått spørsmål om hun opplevde noe ubehagelig. Det irriterer henne.

– Det første folk spør meg om, er om det skjedde noe ubehagelig. Det er synd at folk skal ha den tanken om verden, da det jeg opplevde var så mye godhet. Folk ga meg penger, kjøpte mat til meg, ga meg en seng for natta og kjørte lengre enn de egentlig skulle bare for å hjelpe meg.

Intuisjon og selvforsvarsspray

Fra Kabelvåg i Norge, reiste Mali gjennom Sverige, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Slovakia, Ungarn, Romania, Bulgaria, Hellas, Makedonia, Albania, Montenegro, Serbia, Bosnia, Kroatia, Slovenia, Østerrike, Italia, Sveits, Frankrike, Luxembourg, Belgia, Nederland, Tyskland og Danmark. Til sammen 28 land.

Med sommerferien for tur kan haiking være et alternativ for deg som ønsker å spare miljøet og lommeboka. Nattestid benyttet Mali seg av hostel, coachsurfing, bekjentes og sjåførers gjesterom. Selv om hun stort sett følte seg trygg, tok hun noen forhåndsregler, som det kan være lurt å ta med seg.
– Jeg hadde en person jeg sendte melding til hver kveld om hvor jeg befant meg og hvor jeg skulle sove. Jeg hadde også med meg en selvforsvarsspray som jeg hadde hengende på buksa de første dagene, men så ble den liggende i bagen resten av turen, sier hun og smiler.

I tillegg kjente hun på magefølelsen før hun satt seg inn i biler, og anbefaler også andre å prate litt med sjåførene før de setter seg inn.
– Jeg sa til meg selv at hvis det var en person jeg var usikker på ut fra førsteinntrykket, så skulle jeg la de dra videre.

land
– Folk er folk, uansett hvor man drar

Selv med et kritisk blikk på sjåførene måtte hun sjeldent vente over en time på skyss. På spørsmål om hun anbefaler andre å reise på denne måten svarer hun raskt ja.

– Mest for at folk bør vite at folk er folk, uansett hvor man drar. Så klart det kan finnes vonde folk i Albania, men det finnes vonde folk i Norge også. Jeg tenker ikke at jeg har vært heldig, men at andre er uheldige hvis de havner med feil person.

Er man derimot kun ute etter å komme seg fra a til b, er ikke haiking riktig reiseform.
– Haiking er en ting man må gjøre hvis man ønsker å være sosial. Da jeg var veldig trøtt og sliten, så var det slitsomt å haike, da sjåførene ofte ville prate.

På turen tok hun seg ikke tid til sightseeing, da hun skulle rekke tilbake til eksamen hos Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg. Skulle hun dratt på haiketur igjen måtte hun hatt tid til å stoppe mer.

– Turen var veldig intens og jeg satt for det meste i en bil. Jeg ville nok ikke gjort akkurat dette igjen, men hvis jeg har tid til å se meg mer rundt så skal jeg absolutt haike igjen.