Denne uken lanserte EU et forbud mot engangsplast. Q-tips, plastsugerør og plastbestikk er blant produktene som svartelistes.

Plast søppel handlevogn

Forbudet mot engangsplast kommer i kjølvannet av en massiv økning i oppmerksomheten rundt plastforsøpling. En hendelse som fikk snøballen til å rulle, var Ellen MacArthur Foundations rapport i 2016 om at vi kan få mer plast enn fisk i havet i 2050.

Onsdag ble det enighet i EU om et av mange etterlengtet forbud mot engangsplast. Avtalen, som tar sikte på å redusere verdens plastforsøpling, vil tre i kraft om to år.

Så hva tenker EU å gjøre?

  • EU vil innføre forbud mot en rekke produkter i engangsplast “hvor tilgjengelige og rimelige alternativer til plast finnes”. Blant dem er: Bomullspads som inneholder plast, plasttallerkner, plastbestikk og q-tips, rørepinner og ballongholdere i plast. Produkter laget av oxo-nedbrytbar fossilplast (en type plast som det gjerne gis inntrykk av er nedbrytbar i naturen, noe som ikke stemmer) er også på unionens svarteliste.
  • Man skal oppnå en returandel på 77 prosent av alle drikkebeholdere i plast innen 2025, og 90 prosent innen 2029. Norge har allerede en returandel på 97 prosent.
  • Produsenter vil måtte hjelpe til med å dekke kostnadene til resirkulering, avfallshåndtering og opprydning. I Norge gjøres dette allerede gjennom blant annet pantesystemet, hvor produsentene finansierer panteordningen.
  • Visse produkter som våtservietter og ballonger skal merkes klarere med hvor de skal sorteres.
  • Medlemsstater plikter seg til å øke folks bevissthet om både skadene ved forsøpling og mulighetene som finnes for resirkulering og gjenbruk.
Plastsugerør er blant engangsplast-verstingene som EU vil forby om to år. Foto: Wikimedia Commons

Plastsugerør er blant engangsplast-verstingene som EU vil forby om to år. Her fra en strandrydding i Bali, i regi av den norske startupen Empower. Foto: Empower/Medewi B.R.

Oslo-forbud mot engangsplast

Det er ventet at Norge vil rette seg etter EUs forbud, men Oslo-byråd Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de grønne er blant dem som mener at vi bør strekke oss enda lengre.

– Regjeringen og Elvestuen bør ikke vente på byråkratene i Brussel, og Norge bør gå lengre. Miljøministeren bør forby all unødvendig engangsplast i f.eks. q-tips, småposer, sugerør og engangskopper, slik de allerede har gjort Frankrike. I Oslo kommune gjør vi dette allerede fra neste år, sier hun i et intervju med Teknisk Ukeblad.

Det skal etter sigende ha vært stor jubel i EU-kommisjonen da forbudet ble banket igjennom.

– Når vi har en situasjon der du bærer fisken hjem i en plastpose det ene året, og så bærer plastposen hjem i fisken det neste, så er det klart at vi må jobbe hardt og jobbe raskt, sier EUs miljøkommissær Karmenu Vella.

Her til lands foreslås det å innføre pant på en særskandinavisk form for engangsplast: Snusboksene.

Vil ha pant på snusbokser