Det var i løpet av det siste året ved New York University at Lauren Singer bestemte seg for å leve “Zero Waste”. Hun ønsket å leve et liv uten å etterlate seg noe søppel!

Mens vi vanlige, dødelige mennesker knapt klarer å leve en eneste dag uten å produsere en ikke ubetydelig mengde søppel, så har supermiljøhelten Lauren Singer tatt den helt ut, og er en av de som virkelig viser vei for hvordan vi kan leve mer miljøvennlig!

Lauren bestemte seg for å leve helt “Zero Waste”, og på fire år sto hennes personlige forbruk for ikke mer restavfall enn at det fikk plass i en glassbeholder. “Zero Waste” handler om å unngå forbruk som innebærer avfall som ikke resirkuleres, for eksempel flasker og bokser uten pant.

For Lauren har dette medført mye ekstraarbeid, som egen produksjon av for eksempel tannkrem, vaskemidler og deodorant. Så ekstremt er det kanskje ikke nødvendig å gjøre det, med mindre man vil ha fram et poeng slik Lauren har gjort. Men med langt mindre drastiske endringer i våre daglige handlinger og mønstre kan vi faktisk forandre verden og gjøre en enorm forskjell. Tenk for eksempel bare på hvor mye det ville hatt å si om alle hadde halvert sitt forbruk av plastposer, og at vi ville kastet bort energi tilsvarende mer enn hele strømproduksjonen til Altakraftverket hvert eneste år hvis vi ikke hadde hatt pantesystem i norge.

Uansett – ett sted må vi starte! Vi ba Lauren om å dele sine beste og enkleste tips om hvordan vi kan redusere mengden søppel:

1. PUSS BEDRE

Det kastes mer enn 4,7 milliarder plast-tannbørster hvert år som ikke er resirkulerbare. Bytt til en tannbørste i komposterbar bambus!

Dessverre finnes det enn så lenge dårlig med biologisk nedbrytbare og samtidig holdbare alternativer for selve børstehårene på tannbørster, men for eksempel Brush With Bamboo  er, tross ikke-komposterbar materiale i selve børsten, et mye bedre alternativ til “vanlige” tannbørster av plast. Børstehandtaket går altså i komposten, eller i peisen for de som har det, mens børstehårene kan rives av og resirkuleres som plast.

2. EGEN HANDLEPOSE

Når du handler, ta med din egen TØYPOSE. Ved å kutte ned på engangsposer hjelper du miljøet og våre hav (der de ellers ville flyte rundt i hundrevis av år). Dessuten er tøyposer penere, og du kan skaffe en med et uttrykk som passer deg!

Myndighetene i Norge har konkludert med at plastposer ikke er et særlig stort miljøproblem her i landet ettersom en stor del av handleposene våre gjenbrukes som søppelposer. Det vil si at veldig få norske plastposer havner i naturen og havet, noe som dessverre er tilfelle i mange andre deler av verden. Likevel er det ingen grunn til å bruke flere handleposer enn absolutt nødvendig. Reduserer vi søppelmengden vår, trenger vi enda flere søppelposer, og da sparer vi ressurser ved å bruke en gjenbruks-handlepose i tøy eller annet miljøvennlig materiale.

3. DRIKKEFLASKE

REFILL! Jeg vet ikke hvordan dere har det i Norge, men vi amerikanere forbruker 1500 vannflasker per sekund. Snakk om deprimerende tanke! Sats på en turflaske i rustfritt stål som holder over tid, slik forhindrer du en masse forsøpling.

I USA har de ikke noen velfungerende ordning for resirkulering av drikkeflasker, slik som den norske panteordningen, og derfor er dette et mye større problem enn i Norge. Men gjenbruk er alltid det mest miljøvennlige alternativet, og å kjøpe vann på flaske der det finnes godt springvann er aldri et bra valg. Og så er det viktig at alle panteflasker og bokser blir pantet, uansett om det har vært vann, øl, brus eller noe annet på de, for det effektive norske pantesystemet sparer enorme mengder energi og ressurser i forhold til om flasker og bokser blir kastet i søpla.

Etter å ha lest dette kommer du aldri til å kaste en boks i søpla igjen!

4. KAFFEKOPP

Er du som jeg, sykt avhengig av kaffe og liker å ta med deg en latte på veien? TA MED DIN EGEN KAFFEKOPP!

Pappkopper og lokk av plast stjeler ressurser og produserer avfall. Det er lett å unngå ved å bruke en gjenbrukskopp. Det har blitt skrevet en del om at gjenbrukskopper kun er mer miljøvennlig enn engangskopper av papp så lenge gjenbrukskoppen brukes flere ganger mellom hver vask. Men denne oppfatningen er basert på blant annet en nederlandsk undersøkelse, hvor ressursgrunnlaget når det kommer til både vann og elektrisistet er helt annerledes enn i norge. Velg gjerne en som ikke er av plast. Bambus for eksempel.  Men sansett hva favorittkoppen din er laget av, så er det hvor mange ganger du bruker den før du kaster den som har mest å si for miljøet.PS: Vi nordmenn konsummerer også enorme mengder kaffe. Å velge økologisk og fair trade kaffe vil også utgjøre en betydelig forskjell, spesielt for mennesker som arbeider med kaffeproduksjon rundt omkring i verden.

5. KLÆR

SATS PÅ VINTAGE ELLER SECOND HAND for å hamle opp med det enorme berget av klær som stadig vokser. Dessuten blir du alene om stilen din!

Det er en kjennsgjerning at moteindustrien er en av verstingene når det kommer til både ressursbruk i form av vann til dyrking og forurensing i forbindelse med dyrking, foredling og produksjonen, samt også når det gjelder både transport og ikke minst arbeidsforhold for arbeidere i produksjonsprosessen.