Ifølge tall fra Ruter# ble det totalt sett gjort 341 millioner kollektivreiser i Oslo i 2015. Det er en økning med hele 15 millioner reiser, noe som utgjør 41 000 nye passasjerer hver eneste dag.

jenterKollektivtransporten er helt avgjørende for å gjøre Oslo til en fossilfri by, og fremkomstmiddelet som hadde størst vekst i fjor, var T-banen, med 7,8 prosent. 

Dokumentarist og filmskaper Fredrik Kalstveit er en av dem som ofte reiser kollektivt. Han har alltid lurt på hva menneskene rundt ham på T-banen tenker på, og bestemte seg for å lage mini-dokumentarserien Metromonologer.

mforside

– Å sitte på T-banen minner meg om da jeg som liten var på videobutikken, omringet av videoer i hyllene rundt meg. Jeg hadde aldri penger, så jeg kunne ikke leie filmene, og jeg følte meg omgitt av historier som jeg ikke hadde adgang til. Jeg prøvde alltid å tenke på hva filmene handlet om, og på samme måte har jeg alltid gått rundt på T-banen og lurt på hvem folkene er, og hvilke liv de har. Når man først får tilgang til historiene og filmene, blir det mer spennende, og det er ikke alltid historiene utspiller seg som forventet. Derfor tok jeg med meg kameraet mitt for å oppleve historiene som sitter bak pannene på folk. 

fredrik

Èn av episodene handler om fordommer, og kan ses her: