I  mer enn 40 år har Buffalo Exchange hjulpet motebevisste å kle seg miljøvennlig.

 

Midt i hipsterhovedstaden Williamsburg i New York. Eller oppå en sanddyne mellom saloons og rodeobarer i Texas. Buffalo Exchange kombinerer mote og miljø. Og nye butikker popper opp over hele kontinentet.

Folk virker altså endelig å ha skjønt greia med mote og miljø.

Men hva er egentlig greia?

– Vi er en kjede med bærekraftige butikker, som ønsker å være miljøvennlige ved å sørge for at klær gjenbrukes og resirkuleres. Du kan komme til oss og bytte inn klærne dine. Så får du penger, som du kan kjøpe klær for. Altså nye og samtidig gamle klær, som andre har byttet inn, sier Emma Robinson, som jobber for Buffalo Exchange.

BE3

 

Hvem er det som handler hos dere?

– Vi har et stort spekter av kunder. Majoriteten er mellom 18 og 40 år. Og vi har flere damer enn menn. Noen er veldig motebevisste, andre er bare på utkikk etter billige klær. Mange besøker butikkene våre fordi vi har et så rikt utvalg av ulike klær. Vi har dessuten hatt mange kjendiser innom, som handler hos oss.

buff2

 

Vi kaster aldri klær som kan brukes, uansett

 

buff3

 

Hva annet gjør dere for miljøet enn bare denne bytteordningen?

Hvis klærne ikke selger, videresender vi dem til andre utsalgssteder, der klærne selges enda billigere. Hvis de ikke selges der, så doneres de til veldedighet. Vi kaster aldri klær som kan brukes, uansett. Vi har også ulike programmer som skal stimulere til mer miljøvennlighet. Vi tilbyr for eksempel kundene poletter i stedet for poser, som de kan bruke til å donere til veldedighet. På denne måten har vi spart miljøet for 12,5 millioner forurensede plastposer siden vi startet i 1974. Vi har også på denne måten kunne bidratt til fem millioner kroner til miljøstiftelser. Vi arrangerer dessuten hvert år et salg i forbindelse med Earth Hour, da vi selger et rikt utvalg av klær til bare 1 dollar. Alle pengene for salget går til miljøvennlige formål.

 

buff

 

Kerstin Block, som er svensk, startet bedriften i 1974 i Arizona sammen med ektemannen Spencer Block. De ville starte en unik forretning, der folk kunne kjøpe, selge og bygge gamle klær. De ville også at butikken skulle selge moteklær av høy kvalitet, men uten at kundene blakket seg av den grunn. Allerede da Buffalo Exchange åpnet den første store butikken i byen Tucson ble den drevet annerledes enn konkurrentene, for Kerstin og Spencer mente ærlighet var veldig viktig. De fortalte kundene hvor mye de tjente på hvert plagg. i 1976 åpnet den andre butikken i Temple, så enda en i Tucson. Etter dette har Buffalo Exchange ekspandert til 14 delstater og vi har nå totalt 49 butikker. Spencer døde av kreft i 2009. Nå drives butikken av Kerstin og datteren.

Noen tips til norske entreprenører som vil starte en lignende bedrift?

– Start i det små. Vær selvfinansiert. Og alltid vær trofast mot prinsippene deres.