Verdens befolkning øker drastisk – innen 2050 er det antatt at vi vil være over 9 milliarder mennesker på jorden. Den økende matproduksjonen vil fremover gjøre beslag på allerede begrensede naturressurser. Matproduksjonen må øke parallelt med befolkningsveksten hvis alle munner skal mettes. Kan insekter være svaret?

Sirisser tilhører gresshoppefamilien og kanskje er disse insektene fremtidens mat.

Insektene tørkes og males til mel

Særlig i Asia, men også andre flere steder i verden, inngår insekter i kostholdet og regnes som god mat. Sirisser tilhører gresshoppefamilien og er et av de sunneste animalske proteinproduktene på markedet.

Tanken på å spise hele gresshopper til middag vil nok få mange til å grøsse. Men om insektene hadde blitt tørket og malt om til mel, kan det brukes som tilsetning i all type mat på en mer anvendelig måte.

Fremtidens mat

Den norske nettbutikken Acheta.no selger sirissmel som er laget av 100 prosent sirisser. Acheta ble stiftet i 2016 av Jarle Krokås Andresen og to medgründere etter at de fant en rapport fra FN om mat og landbruk.

Han forteller at rapporten beskrev insekter som fremtidens mat, og at den vestlige verden må omstille seg for å møte fremtidens befolkningsvekst. Her er Krokås Andresen sine fem grunner til å spise insektsmel:

1. Det kreves over tusen ganger mindre vann å produsere sirisser enn å produsere storfekjøtt.

2. Selve produksjonen krever også mindre bruk av sprøytemidler. De lokale gårdene som sirissene er avlet opp på i Thailand er nøye utvalgt og må oppfylle strenge kriterier når det kommer til produksjonen. Blant annet er ingen kjemikalier tillatt, og fõret er basert på grønnsaker og korn.

3. Acheta sirissmel inneholder mellom 60 til 68 prosent proteiner. Sirisser inneholder store mengder fullverdige animalske proteiner – de samme proteinene som man finner i kjøtt, fisk og egg.

4. Sirissmelet inneholder alle essensielle vitaminer og mineraler. Melet inneholder dobbelt så mye jern som finnes i spinat og har den perfekte balansen mellom fettsyrene Omega 3 og 6. Omega 6-fettsyrer er like viktige for kroppen som Omega 3, og det er viktig å ha en god balanse mellom disse flerumettede fettsyrene.

5. Flere vegetarianere og veganere sliter med å få i seg vitaminet B12 fordi dette hovedsakelig finnes i kjøtt. Sirissmel er naturlig rik på dette vitaminet.

Du kan godt ha sirissmel i pannekakerøra. Da vil pannekakene, i tillegg til å være proteinrike, også være glutenfri.

Avlivning av insektene

Krokås Andresen forklarer at sirissene blir nøye renset før de blir avlivet. Videre blir de plassert i et fryselager der kulden avliver sirissene på en skånsom måte.

– Sirissene blir tørket, slik at fuktighet og bakterier fjernes. Helt til slutt blir sirissene malt om til pulver, sier han.

Problematisk med produksjon i Norge

Selv om sirissmelet foreløpig produseres i Thailand jobber Acheta sammen med mange andre selskaper i Europa for å få spiselige insekter lovlig i Europa. Krokås Andresen forteller at de gjerne skulle ha produsert sirissmel i Norge, men at mattilsynets regelverk er i strid med oppdrett av insekter i Norge.

– I fremtiden vil vi ikke kunne se noen problemer ved å drive opprett eller å bruke norske insekter i produksjonen, så lenge dette vil kunne gå under gjeldene regler for matsikkerhet og renslighet, sier han.