Kommunestyret i Meløy har satt en stopper for “drinker med global oppvarming” fra Svartisen-breen.

Selskapet Svaice sin idé om å selge langreiste luksusisbiter fra Svartisen i Meløy kommune i Nordland, har nå fått avslag i kommunestyret.

Det blir ikke noen isbiter fra denne breen med det første. Foto: 20g32 & Minitxell / Flickr

Planene om å sage ut biter av breen Svartisen, fly dem ut med helikopter og selge dem svindyrt, som langreist drink-garnityr for rike mennesker rundt i verden, har nå blitt stoppet av politikerne i Meløy kommune i Nordland.

Dermed blir det ikke mulighet for sjeiker i Dubai eller finanseliten i New York å få servert drinker med biter av “global oppvarming”, som Infinitum Movement-ambassadørene Pia Ve Dalen og Ina Vikøren tidligere har skrevet om, her og her.

Selskapet Svaice sin idé om å selge langreiste luksusisbiter fra Svartisen i Meløy kommune i Nordland, har nå fått avslag i kommunestyret.

I 2017 trakk Svartisen seg tilbake 140 meter, mest av alle norske breer. Her ved brearmen Engenbreen. Foto: Mike Brocklebank / Flickr

Det er selskapet Svaice AS som i flere år har jobbet med å realisere forretningsideen om å sage ut, fly avgårde og selge is fra breen som er selve hjertet i Svartisen Nasjonalpark. 

Selskapet har fått økonomisk støtte fra både kommunen og fylkeskommunen. Samitdig har de naturlig nok også møtt stor motstand fra blant annet miljøbevegelsen.

Ikke imponert av Svaice-prosjektet

Eksklusive drinker i baren kan kanskje være et verktøy for imponere på damene, men i dette tilfellet definitivt ikke alle.

Pia Ve Dalen lot seg ikke fenge av forretningsideen om langreiste luksus-isbiter saget ut av Svartisen.

Dette høres ut som noe Preben Nicolai og resten av Montebello-gjengen hans kunne funnet på som businessidé etter fem flasker champagne i tjueårsdagen sin. 

Ordene over skrev Pia Ve Dalen i sitt blogginnlegg tidligere i år. Allerede i 2015 skrev Ina Vikøren følgende om prosjektet:

 Et konsept som ikke er annet enn en historisk tilbakegang i miljøpolitisk utvikling. Et konsept som kun hadde vært forståelig om det hadde blitt mediepublisert den første dagen i april. En introduksjon av trippel bunnlinje hadde i dette tilfellet slått kollbøtte på hele den miljøøkonomiske sulamitten.

Ina Vikøren er en av dem som har langet ut mot isbitsalg fra Svartisen.

Endelig avslag for Svartisen-isbiter

Etter en lang politisk kamp har nå kommunestyret i Måløy gitt prosjektet endelig avslag, og gründer grunder Geir Ludvik Olsen gir, ifølge NRK, nå trolig opp planene om å selge bort Norges utryddingstruede nasjonalpark-is.