I dag er 1. mai. En internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen. Dagen der vi skal fremme arbeiderklassens styrke og belyse dagsaktuelle saker for arbeiderne.

På arbeidernes dag velger jeg, Ina Othilie Vikøren, å slå et slag for delingsøkonomien, et bærekraftig forbruk og en innovasjonsomstilling mot en grønnere og mer samfunnsorientert økonomi.

Arbeidslivet i Norge har naturligvis endret seg gjennom tidene og fanesakene har florert i variasjon av politikken. Vi står overfor en tid med store endringer, mye usikkerhet, men samtidig mange muligheter. Folk snakker om “livet etter oljen” og “det grønne skiftet”. Petroleumsindustrien har sjeldent levert flere sluttpakker på så kort tid. Det er ingen tvil om at vi står overfor en endring og at vi som arbeidere må tenke nytt og innovativt for å gi Norge stabile bein å stå på, og som ikke er spikret til plattformsføtter i Nordsjøen.

dele

Det finnes flere voksende industrier som tilrettelegger for en mer bærekraftig og samfunnsetisk utvikling. En av disse er delingsøkonomien. Vi trenger nemlig ikke å eie alt mulig, men vi kan heller dele i mye større grad enn det vi gjør i dag. I Norge har vi opparbeidet et enormt bruk og-kast – samfunn der vi har større fokus på å bygge velstand enn å benytte oss av den.

Vi har nemlig to umettede markeder. Den ene besitter en stor andel ressurser med mye ledig kapasitet, og den andre ønsker tilgang til eiendeler som nødvendigvis ikke ønskes å eie selv. Og dét legger grunnprinsippene til den nye delingsøkonomien. Mange har kanskje hørt om og også brukt tjenester som Airbnb, Uber og TaskRabbit. Tjenester der du kan leie eller leie ut privat bolig, tilby kjøretjenester med egen bil, og utføre eller ønske enkle småjobber i hjemmet.

Noen ser på denne formen for økonomi som en mareritt-versjon av nyliberalismen, men et mangfold ser forretningsmuligheter og en direkte overføring til bærekraftsperspektivet. Ved å dele på ressurser, kompetanse og personlige eiendeler bidrar vi til et mer bærekraftig forbruk og en desentralisert, rettferdig og bærekraftig økonomi. I tillegg skaper vi uregulerte markedsplasser, økonomiske muligheter og en forsterkning av det nyliberale paradigmet. 

Med et arbeidsmarked som er under konstant forandring og industrier som totalt reformeres er det absolutt rom for å tilrettelegge for en god og stabil delingsøkonomi i Norge. Med vårt velstandsnivå har vi en mulighet til å bli verdensledende innenfor å innovere konseptet og utvikle spydspisser i den grønne økonomien.

Vi kjenner alle til finn.no og bysykkel-konseptet, og på mange måter har delingsøkonomien vært synlig i Norge lenge. Vi har også flere unge gründersjeler som har bitt seg merke i denne økonomien og dens bærekraftsmuligheter, og her er et par oppstartsbedrifter som har etablert seg innenfor våre landegrenser:

Nabobil – en tjeneste som formidler bilutleie fra privatpersoner

Leieting – en markedplass som gjør det mulig for personer å leie ting av andre eller tjene penger på utleie av egne ting

Lydelig – en markedsplass for usignerte musikkartister, der artistene blant annet kan bookes til spillejobber

Graphiq Design Collective – en plattform for å for å knytte designere til oppdragsgivere

Avamera – en markedsplass der brukere kan leie en bil av en privatperson i nærheten, eller leie ut sin egen bil

Weclean – en tjeneste som formidler hjemmerenholdstjenester gjennom en app

Grabster – en tjeneste der privatpersoner kan kjøpe og selge hjemmelaget mat, vil forhindre matsvinn

Vpark – en tjeneste som formidler utleie av parkeringsplasser mellom individer og selskaper

Champ – en tjeneste som lar brukere finne treningspartnere og komme i kontakt med personlige trenere

Jobbr – en delingstjeneste for lokale småjobber

Wace – en markedsplass for utleie av forskjellige varer og produkter

Så på arbeidernes dag velger jeg å slå et slag for delingsøkonomien, et bærekraftig forbruk og en innovasjonsomstilling mot en grønnere og mer samfunnsorientert økonomi. Jeg gleder meg til en spennende utvikling i forretningslivet fremover!