Kommunevalget er en god anledning til å følge bedre med på hva dine lokalpolitikere gjør for klima og miljø – og kanskje også forsøke å påvirke dem. Men hvor skal man begynne?

Hvordan stiller dine lokalpartier seg til boring etter olje og gass lokalt? Og i kommuner som ikke er direkte berørt: Vil lokalpolitikerne ta kommunens sparemidler ut av fossile fond og selskaper? Foto fra demonstrasjonen mot oljeboring utenfor Træna og Lofoten i juni. Foto: Markus og Inge Wegge

Et enkelt nybegynnertips er å «like» de lokale partiene eller partiledere på Facebook. Enten alle sammen, eller bare partiene du er mest interessert i. Da får du forhåpentligvis et innblikk i hva de driver med og er opptatt av, og hvilke miljø- og klimakamper som er aktuelle i ditt distrikt.

Les historikken deres og nye poster. Hva gjør de med plastforsøpling? Vil de styrke kollektivtrafikken? Skryter de av humlekassen de har i hagen, men torpederer insekthabitater som myr og slåttemark i stor stil ellers?

Om du lurer på hva du skal lete etter, har vi laget en liste over ti veldig gode, lokale miljøtiltak som du kan lese om her

Møt lokalpolitikerne med et åpent sinn

Om du føler deg inspirert, kan du også poste lure forslag og spørsmål i kommentarfeltet til lokale politikere og partier, på Face-chat eller på e-post.

Det høres kanskje kleint ut, men de fleste politikere blir kjempeglade om du tar kontakt.

Les mer: 7 måter å hjelpe insektene på

I Ullensaker kommune er alle partier imot utbygging av en tredje rullebane på Gardermoen – også de som vanligvis er på flyindustriens side. Foto: Thor Due / Natur og ungdom

Selv om kandidater ikke går til valg på klimasaken, bør du møte alle kandidatene med et åpent sinn. Hva partiet deres mener om klima nasjonalt, trenger ikke bety så mye for hva kandidatene lokalt kan bli med på.

Et godt, men ubekreftet rykte er for eksempel at ordførerkandidaten for Bergen Frp lever «zero waste». Alle har sin måte å gjøre en innsats på! 

Finn de største kildene til klimagassutslipp i din kommune

Søk opp lokallagenes programmer (for eksempel partinavn + kommune- eller fylkesnavn + program) og bruk søkeord som «miljø», «jordvern» eller «klima» for å få en oversikt over deres miljøpolitikk.

Noen tips til miljøtiltak du kan lete etter eller etterspørre, finner du i denne sjekklisten.

Gir politikerne i din hjemkommune bengen i å beskytte karbonlageret myr og andre våtmarksområder? Søk i partiprogrammet deres, spør, eller finn de større miljøkonfliktene i din hjemkommune. Foto: Jørgen Schyberg CC BY-NC-ND 2.0 / Flickr

Se også opp for paneldebatter i forkant av lokalvalget. Du kan dra dit for å observere eller stille spørsmål, eller gå fra bod til bod under valgtorget.

Hvor kommer egentlig de største utslippene i din kommune og fylke fra? Det er ikke alltid så lett å vite hvor de viktige klimakampene står lokalt, men du kan få en indikasjon: Søk på Miljødirektoratet sine nettsider under tittelen «Utslipp av klimagasser i kommuner og fylker». Da får du kanskje et hint om hvor dine lokalpolitikere bør sette inn støtet.

Sånn stemmer du grønt i kommunevalget