Ella Marie Hætta Isaksen mener gruvedumping i Repparfjorden er en hån mot naturen og samisk kultur.

Miljøsaken er ikke bare en hobby for byfolk – selv om noen vil fremstille det sånn. Ella er en av fire unge miljøforkjempere vi har snakket med som brenner for klima- og miljøsaken utenfor de store byene.
 

Ole Erik Lunder: Klimapilot og framtidsbonde

Amalie og Amelia: – Det må bli lettere å leve grønt på bygda

I spørsmålet er om gruvedumping i Repparfjorden, er Ella Marie Hætta Isaksen "nådeløs". - Det gjør meg ingenting om folk misliker meg fordi de er uenige med meg, sier hun.

I dag blir Ella Marie Hætta Isaksen håndplukka til festivaler over hele verden med bandet sitt ISÁK . I sin tid ble hun headhunta til miljøbevegelsen.

Ella Marie Hætta Isaksen er både musikk- og miljø-Norges nye yndling. Bare fire måneder etter at nordmenn benket seg foran skjermen for å stemme henne til topps i TV-programmet Stjernekamp, skjedde nemlig noe som fikk både henne og andre miljøengasjerte til å tenne på alle pluggene: Nærings- og fiskeridepartementet åpnet for deponering av giftig gruveavfall i Repparfjorden, en nasjonal laksefjord, og et viktig beiteområde for rein i Finnmark.

Plutselig hørte ikke bare befolkningen på Ella når hun sang. De hørte også på henne når hun snakket om politikk.

Plukket søppel på skoleveien

Historien om Ellas miljøengasjement begynner imidlertid et stykke unna den norske offentligheten: Langs en vei i Alta i Finnmark.

 – Det var en konkret historie som fikk meg til å melde meg inn i Natur og Ungdom. Da jeg flytta til Alta for å gå på videregående, plukka jeg søppel langs veien. Det har jeg alltid pleid å gjøre, sier Ella, som opprinnelig kommer fra Tana.

 – Så var det noen i Natur og Ungdom som så meg og sa at jeg burde melde meg inn.

Tre stykker møtte opp

I Natur og Ungdom ble kjærligheten til naturen omgjort til politisk engasjement og sinne. Hverdagen som miljøaktivist gikk blant annet med til å klekke ut småfrekke stikk til politikere og finurlige slagord til bannere, for å få oppmerksomhet.

– Vi jobba blant annet med å få bedre busstilbud i Alta, og kartla hvordan rutene fungerte. Vi hadde spørreundersøkelser i byen og fikk pusha lokalpolitikerne.

Engasjementet bar frukter: Bussrutene ble til slutt bedre.

Les også: Regjeringen avviser skolestreikernes klimakrav – og lyser ut nye oljefelt

Ella Marie vil bruke stjernestatusen til å sette fokus på viktige miljøspørsmål.

I spørsmålet er om gruvedumping i Repparfjorden, er Ella Marie Hætta Isaksen “nådeløs”. – Det gjør meg ingenting om folk misliker meg fordi de er uenige med meg, sier hun.

Ella forteller at det kunne være utmattende å skulle «redde hele verden». Noen ganger kjentes det ut som om de var mange som ville skape endring. Andre ganger kjentes det ensomt. En gang var de bare tre stykker som møtte opp på en demonstrasjon mot utbygging av en oljeplattform.

Kampen mot gruvedumping

I 2014, da saken om gruvedumping i Repparfjord først kom opp, var Ella blitt leder av Finnmark Natur og Ungdom. Blant de mange innvendingene mot deponiet både da og nå, er bekymringer for livet i fjorden, fiskeriinteresser og konsekvensene for reindrift og samiske interesser, ikke minst.

Repparfjorden er kåret til nasjonal laksefjord. Den tilhørende laksefjordelva er regnet som en av Norges viktigste lakseelver. Nå vil et selskap dumpe 30 millioner tonn giftig gruveavfall i fjorden. Foto: Helene Lind Jensen, Natur og Ungdom

– Jeg hadde aldri hørt om gruvepolitikk på det tidspunktet. Men jeg innså jo fort at det Norge holder på med er kjempespesielt.

Norge er nemlig ett av svært få land i verden som tillater dumping av gruveavfall på havbunnen.

– Da jeg skjønte at både samiske interesser og naturen sto på spill, forsto jeg at jeg måtte gjøre noe.

Vil lenke seg fast for Repparfjorden

I februar blusset Repparfjord-saken opp igjen. Gruveselskapet Nussir AS ble gitt driftskonseksjon til kobberutvinning, og nyheten gikk verden rundt. «Stjernekamp-vinneren vil lenke seg fast mot gruvedrift» og «Jeg spyr» var blant overskriftene i norske aviser da Ella ble intervjuet om saken.

– De som er for gruven er opptatt av at det skaper jobber, og at man trenger å utvinne kobber når man skal elektrifisere ting. Og det er jo bra for klimaet?

– Regjeringa vår har en milliard ting de kan bry seg om hvis de vil gjøre noe med klimaet. Man kan ikke bruke klimaargumentet for å ødelegge fjordene. Vi må bli flinkere til å gjenvinne kobber, for eksempel. Det er bare et skittent triks av regjeringa å bruke den argumentasjonen.

Les også: – En katastrofe for reinen, villaksen og Norges omdømme

Ella Marie Hætta Isaksen vil bruke stjernestatusen til å sette fokus på miljøspørsmål.

Ella Marie vil bruke stjernestatusen til å sette fokus på miljøspørsmål.

– Hvordan er det å være engasjert i saker hvor potensielle arbeidsplasser og lokale skatteinntekter er involvert? Er det mange som blir sinte?

– Jeg kan bli såret hvis folk rundt meg ikke liker meg og personligheten min, begynner Ella.

Men å bli mislikt for meningene sine? Det har hun aldri vært redd for.

– I dette spørsmålet er jeg overbevist, og da er jeg nådeløs. Det gjør meg ingenting om folk misliker meg fordi de er uenige med meg.

Stjernekamp ble miljøkamp

Hun tok etter hvert kampen om Repparfjorden med seg til Natur og Ungdom sentralt. Samtidig vokste musikkarrieren.

– Pengejobben min ved siden av jobben i sentralstyret var musikken. Noen ganger måtte jeg gå tidlig fra kontoret for en lydprøve på Rockefeller. Det funka fint inntil karrieren virkelig tok av.

Les også: Vil lenke seg fast for Repparfjorden

- Jeg kunne takket nei til musikkarrieren, forteller Ella Marie Hætta Isaksen. Nå er hun glad for at hun valgte som hun gjorde.

– Jeg kunne takket nei til musikkarrieren, forteller Ella Marie. Nå er hun glad for at hun valgte som hun gjorde.

Da hun fikk kontrakt med Stjernekamp, ble det klart at det ikke gikk an å balansere mer.

– Jeg kunne takket nei til musikkarrieren og jobbet for Natur og Ungdom. Men det var liksom en mulighet jeg ikke kunne sette på vent. Så da klarte jeg ikke å velge noe annet, forteller Ella, som slapp debutalbumet Ealán med bandet sitt ISÁK i mars.

Valget om å prioritere musikken har kanskje ikke vært så dumt for miljøet likevel. Nå kommer mulighetene til å snakke med utestemme om Repparfjorden som perler på en snor.

Intervjuet sto først på trykk i sommerens Infinitum magasin #10.

Sofie Allerts alger kan kutte millioner av tonn CO2