Elisabeth Benonisen ofret en motekarriere i London til fordel for eget veskemerke og base i Bodø. Eben forener fiske- og reinskinn, tidløst design i lokal ekspertise.

Elisabeth Benonisen

Med en farfar som var fisker i Lofoten, har Elisabeth Benonisen alltid hatt en nær tilknytning til havet.

Økoprenøren Elisabeth Benonisen

Når fant du ut at du ville bli designer?

– Jeg har alltid likt å skape ting, og husker at jeg sydde min første kjole etter at jeg fikk symaskinsertifikatet i fjerde klasse, forteller Elisabeth Benonisen. Jeg besøkte moteskoler i Oslo etter videregående, men det var først etter en sykepleierutdanning og et par arbeidsår at jeg tok valget om å følge den kreative drømmen.

Hvorfor valgte du å flytte hjem til Bodø fra London?

– Jeg hadde akkurat fylt 30, og følte jeg hadde fått grunnleggende erfaring fra bransjen. Det var veldig spennende å jobbe med Giles Deacon i London, men tanken om å starte noe eget lå i bakhodet. Jeg reiste hjem til Bodø og endte med å bo her. Å være på utsiden av motemiljøet i Oslo finner jeg ofte befriende, selv om jeg kan savne det. I dag har jeg en fin balanse med samarbeidet med mennesker fra mange ulike steder.

Designer Elisabeth Benonisen

– Vi er nødt til å ta ansvar og endre forbruksmønsteret vårt.

Bærekraftige vesker

Hvorfor fiskeskinn?

– Da jeg skulle etablere et eget merke, ønsket jeg å forankre det i noe som er typisk for regionen og Norge. Siden jeg er oppvokst ved havet, med en bestefar som er lofotfisker og samiske aner på den andre siden, ønsket jeg å undersøke muligheten for å bruke fiskeskinn som materiale. Bruke det på en ny måte i moderne produkter.

På hvilken måte er Eben et mer bærekraftig merke?

– At vi bruker et overskuddsmateriale fra matindustrien som ofte blir kastet, er et steg i riktig retning. Vi er på ingen måte perfekte, men prøver å ta bærekraftige valg. Det er ikke den enkleste veien å gå økonomisk – dette kan virke begrensende, men også samlende. I tillegg til fiskeskinn bruker vi vegetabilsk garvet skinn fra reinsdyr, som vandrer på grensen mellom Norge og Sverige. Vi har tatt i bruk lokal marmor og samarbeider med lokale verksteder. Veskene produseres i Europa med tidløst design og få modeller som fyller flere funksjoner.

Hvorfor er en bærekraftig business-modell framtiden?

– Med det overforbruket vi har hatt, er pendelen på vei tilbake. Vi er nødt til å ta ansvar og endre forbruksmønsteret vårt. Jeg håper vi kommer oss ut av oljeøkonomien, og kan finne tilbake til verdiene vi hadde før oljen. Jeg tror den nye luksusen vil være å kunne nyte livet uten dårlig samvittighet. Å være bevisst på hva vi putter i oss, på oss og omgir oss med. Jeg håper ny teknologi og kunnskap, med en bærekraftig tankegang, kan gi en god framtid.

Elisabeth Benonisen

– Jeg tror den nye luksusen vil være å kunne nyte livet uten dårlig samvittighet.

Er det andre ”grønne” designere eller merker du vil framheve?

– Da jeg studerte, møtte jeg Elsien Gringhuis i en konkurranse i Berlin. Jeg liker hennes enkle snitt med innovative detaljer, norske IDAMARIs håndlagde smykker og de sofistikerte ullplaggene til Le Backhand. Det er gøy å se så forskjellige merker med samme fokus på slow fashion, og at vi blir stadig flere.

Hva gjør du personlig for miljøet?

– Jeg prøver å ikke bruke plastposer, og har et nett i vesken til enhver tid. Jeg har nettopp kjøpt et termokrus jeg bruker hvis jeg skal kjøpe kaffe ute. Å bruke all mat uten å kaste noe, kildesortere alt søppel og slå av lys og varme jeg ikke trenger, er også tiltak jeg gjør. Selger eller gir bort ting jeg ikke bruker, og reparerer det som går i stykker så langt det går. Jeg prøver å investere i få, fine ting som jeg ønsker å bruke lenge. Det er ikke alltid lommeboka er enig med meg, men jeg prøver så godt jeg kan.

Elisabeth Benonisen

– Jeg håper ny teknologi og kunnskap, med en bærekraftig tankegang, kan gi en god framtid.

Hvilke forbilder har du?

– Mine foreldre i Lofoten. De var så og si selvforsynt med fisk og grønnsaker, og produserte minimalt med søppel. Min andre bestefar har samiske aner, og lærte meg mye om å leve i samspill med og ta vare på naturen. Han hadde så mange kjerringråd, og de virket! Andre forbilder er de som bruker kjendisstatusen til å hjelpe miljøet, som Leonardo DiCaprio og Emma Watson, forteller Elisabeth Benonisen.