Et grønnsaksmøbel? Jo, det er sant! Grekeren Spyros Kizis begynte å eksperimentere med artisjokker, og lyktes å skape et materiale som er like bra som plast.

Den londonbaserte formgiveren Spyros Kizis har funnet opp et helt nytt materiale – av artisjokk! Han har benyttet seg av den klassiske Eames-stolen DSR for å demonstrere at artisjokken fungerer minst like bra som plast, og resultatet er sittemøbelet The Artichoke Thistle Lounge Chair.

Hvem er du – som person og designer?

– Jeg er født i Aten i 1986, men har bodd og jobbet i London noen år etter studier ved Edinburgh College of Art. I 2011 tok jeg eksamen i produktdesign og designteknikk, og ble nominert til et stipend for materialinnovasjon av The Arts Foundation. Jeg elsker å eksperimentere med nye materialer og teknikker.

Hvordan kom du frem til at artisjokken var en godt materiale å lage møbler av?

– Alt begynte som et tilsvar til den økonomiske kollapsen i hjemlandet mitt. Jeg ville benytte et materiale som allerede fantes i Hellas, slik at lokale håndverkere og formgivere kunne benytte
det og ikke være avhengig av importert materiale. Artisjokken vokser vilt overalt i Hellas, så det kjentes som den beste råvaren å eksperimentere med. I kombinasjon med økologisk harpiks blir artisjokken biologisk nedbrytbar og
et nytt alternativ til plast.

Finnes det andre grønnsaker man 
kan bygge møbler med?

– Selvfølgelig! Alle grønnsaker som inneholder høye nivåer av cellulose, er en potensiell kilde til bioplast. Det viktige er å finne grønnsaker som ikke må benyttes som mat, og som kan dyrkes på en miljøvennlig måte.

Hvilke miljøspørsmål trigger deg mest?

– Hva skal vi gjøre med alt søppelet som vi kaster?! Vi må virkelig finne måter å nyttegjøre oss av avfallet istedenfor å skipe det til Afrika.

Når har du det best i jobben din?

– Når jeg får frie hender til å eksperimentere med materialer og skape «one offs» til private kunder. Hvis jeg designer for et firma, er det mest morsomt mens produktet fortsatt er på prototypestadiet. Min eksperimenteringslyst er helt umettelig.

Bortsett fra møbler og artisjokker, hva er det beste du gjør for miljøet?

– Jeg forsøker hele tiden å redusere mitt eget avfall. En hel del av det vi kaster, er egentlig ikke søppel. Grønnsaksmøbel