Musikkduoen Helle og Trine dumpster diver, og valgte bandnavnet sitt strategisk for å få frem et viktig budskap.

dump2Nederst i kjelleren på reisekaféen Chill Out i Markveien høres lyden av intens latter. I et hjørne sitter Helle Karlsdottir (29) og Trine Duesund Urne (28) blant gitarkasser og tursekker. Konserten de opprinnelig skulle spille på ble avlyst, men det ser ikke ut til å bekymre dem.

– Osloturen er som en liten ferie i stedet for, sier Trine og ser bort på Helle. Duoen ser ut til å kjenne hverandre godt, selv om de møttes for bare litt over et halvt år siden, da en felles venninne foreslo at de skulle spille konsert sammen på Voss.

Siden da har de spilt rundt 20 konserter sammen, og under Earth Day auksjonerte de seg bort til inntekt for Ygdrasyl Project – et urbant prosjekt som handler om å dyrke i høyden for å spare vann.

– Alle kjenner alle på Voss, og samholdet er sterkt, med venner som støtter deg uansett hva du driver med, sier Helle.

dump3
Musikk med mening

Selv har de bodd på Voss i ett par år, og ettersom dumpster diving er vanlig praksis i miljøet, falt bandnavnet Dumpster Divas fort på plass.

– Flere spør oss om hva dumpster diving er, og da kan vi snakke om det, uten at vi føler at vi prakker det på folk, sier Trine.

Foto: Yorick Sabri Gontarek

– Jeg er bevisst på hva jeg handler og hvor maten kommer fra. Jeg prøver å ikke støtte kjøttindustrien, men hvis jeg finner kjøtt i søpla så er det greit, sier Helle.

– Rett etter påske fant vi 30 vakuumpakket kyllingfileter fra Stange gård. Ingenting var utgått på dato, men det sto «påske» på pakkene, så jeg antar det var derfor det ble kastet. Nå spiser vi kylling hver søndag, sier Trine og får flere av kafégjestene som overhører samtalen til å le.

Ironien henger løst hos dem begge, selv om sangtekstene på mange måter tilsier det motsatte.

– Rett før palmeoljehysteriet var jeg skikkelig sint, og da laget jeg en sang om en liten orangutang- baby som døde fordi han ble brent ut av hjemmet sitt, sier Helle. Venninnene blir stille et øyeblikk før Trine overtar.

– Vi blir like sinte hver gang vi synger den sangen. Vi brøler og slår hånda i lufta, og vi må alltid ha et lite minutt for oss selv for å roe oss ned igjen etterpå, sier hun og fortsetter:

– For oss er det viktig å lage musikk som betyr noe, og vi ønsker at publikum skal bli med oss på en felles reise.

dump5
– Det handler om at folk ikke vet

I begynnelsen av august skal duoen reise rundt i Norge, på sin aller første mini-turné.

– Vi kommer til å sove i bilen eller i hengekøye. Vi har en postbil som vi ikke fremmed for å ligge i, på tvers i skje.

Helle reiser seg opp fra sofaen og løfter opp en gitar som ligger på gulvet.

– Vi prøver å endre livsstil etter kunnskapen vi får, og vi har laget en sang som handler om nettopp det. Jeg kildesorterer søppel når alt er havnet i restavfall, og jeg er flink til å plukke opp pant som andre folk kaster, men såklart er jeg ikke perfekt jeg heller, sier Trine.

dump1

– I mange tilfeller tror jeg det handler om at folk ikke vet, og heller ikke gjør noe for å få mer kunnskap. Da er det enklere å overse problemene. Jeg har nettopp kjøpt meg el-sykkel og det føles veldig godt å sykle istedenfor å ta bilen. Det tar en halvtime å sykle til sentrum, og når jeg tråkker i gang sykkelen, er det deilig å få et lite dytt oppover bakken, sier Helle.

De setter seg ved siden av hverandre i sofaen, begge med hvert sitt instrument.

– Skal vi synge det vi tenker, spør Helle, før de begge setter i gang.