Etter lanseringen i juni er startupen Empower i gang med å rydde verdens strender. På søndag samlet de inn et halvt tonn søppel på Bali.

Empower strandopprydding

Lokale barn og ungdommer fra landsbyen Medewi.

– Inntektene gikk til jordskjelvofre på Lombok, og til den lokale ungdomsklubben, forteller Wilhelm Myrer, som sammen med Infinitum-ambassadør Simen Knudsen er en av gründerne bak Empower.

Tanken bak startupen er å rydde verdens strender for plast: Strandryddere betales per kilo fangst ved bruk av blockchain-teknologi, og bedrifter og enkeltpersoner finansierer innsamlingen ved et fast månedlig beløp eller enkeltdonasjoner. Satsningen er størst i fattige land der både forsøplingen og behovet for inntektsgivende arbeid er størst.

Les også: Ny startup vil betale for plastrydding

Empower strandopprydding

Plastsugerør, plastkopper: Engangsplasten driver uavbrutt i land på Balis strender

Frivillig arbeid

Sist søndag på Bali ble det samlet inn 481 kg søppel, hvorav 190 kg plast.

Siden ryddingen gikk til et veldedig formål, var strandrydderne frivillige. Norske Runa Weidemann, eier av den lokale surfecampen In Surf og primus motor bak en lokale skate-ungdomsklubb, var sentral i innsamlingen. Blant de frivillige var Weidemann, ungdomsklubben, noen elever fra en nærliggende skole og en håndfull turister.

– Borgermesteren var også med, han la ut på Facebook og greier, forteller Myrer.

– Det er hvor utrolig hvor raskt man får ryddet et sted, om man bare er flere.

Empower strandopprydding

Plasten ble vasket og sortert før ferden gikk videre til gjenvinningsanlegget.

En av planene fremover er å sette opp et mottak der hvem som helst kan ta med plast hjemmefra og få penger for å levere det.

– Det finnes et ekstremt begrenset opplegg for avfallsinnsamling her. Så å si all plasten de lokale bruker i husholdningen havner på havet til slutt – det beste hadde jo vært å samle det inn direkte, sier Myrer.

Les også: Steng plastkrana!

Empower strandopprydding

En liten smakebit av 191 kilo med innsamlet plast.

Vil ha permanent mottak

Siden Empower ble lansert i juni i år, har selskapet hatt flere prøve-strandryddinger.

– Med Bali-oppryddingen ønsket vi å ta prosjektet et skritt videre, og teste potensialet for et permanent mottak, sier Myrer.

Empower strandopprydding

Empower har arrangert flere prøvestrandryddinger i sommer: I Hoddevika på Vestlandet, og i Mumbai, der selveste Nikolai Astrup, utviklingsministeren, dukket opp. Tanken bak Bali-ryddingen var å utforske mulighetene for et permanent mottak.

Målet er å få satt opp et slikt mottak og teste det utover høsten.

– På veien håper vi å kunne styrke infrastrukturen som allerede finnes, og å bidra med teknologi som gjør plastinnsamling mer lønnsom og transparent. Får vi også litt større sponsorer med på laget, blir det lettere å etablere en permanent innsamling.