Black Friday. En svart dag. En tilbudsdag der grådighet og kapitalisme viser sitt sanne jeg.

Black Friday

Black Friday er en tradisjon med røtter i femtitallet, og er av de mange shoppingrelaterte dagene vi har importert fra USA. Den sorte fredagen sklir rett inn i bolken sammen med Valentines Day, Halloween og Thanksgiving.

Ja, amerikanerne kom også opp med Earth Day, men la oss være ærlige; det finnes flere handlevennlige markeringsdager enn dager som oppfordrer oss til å være miljøvennlige. Nå, nesten 70 år senere, går også nordmenn amok i kassene, og stiller seg i kø flere timer før butikkene har åpnet.

“Skal ha, skal ha”

Vi kjøper nyproduserte varer for enorme summer. Mange har til og med utvidet til Black Week. “Opptil 70 % avslag”, “kjøp 3, betal for 2”, “dette er tilbud du ikke vil gå glipp av”, “løp og kjøp NÅ!”.

Det er tilbudsdager i denne kategorien som gjør at kapitalismen får vise sitt sanne jeg. Det er dager som dette vi ser sort og kjøper ting vi ikke trenger. Det er slike dager vi kommer hjem med unyttige ting som raskt finner veien til søpla. Butikkene mikser og trikser, mens vi løper med skylapper i retning “SALG”. Det er på denne sorte fredagen vi blir latterliggjort.

Forbrukersamfunnets manifestering

Flere har bekreftet sin misnøye over at den allerede enorme “skal ha”-kulturen har fått nok en dag å boltre seg på. Green Friday praktiseres, og folk demonstrerer ved å kjøpe brukt, bytte og shoppe i gjenbruksbutikker.

Men kan vi demonstrere på en annen, mer symbolsk og virkningsfull måte? Kan vi avstå totalt fra det materielle fokuset, slå av lyset hjemme og legge bort mobilen? Sorte rom og sorte skjermer. For er det ikke på tide å tråkke på bremsen og sette pris på de ekte verdiene i livet?

Uendelig vekst

Kapitalismens natur gjør at kjeder som Espresso House utkonkurrerer små lokale butikker, og skaper fenomener som Black Friday. Kjedene som vokser seg store kan med langsiktig gevinst skru ned priser og gå i minus i ti år.

I løpet av disse årene vil de kvele mindre konkurrenter og på sikt tjene store penger på det. Dette er kapitalismen i et nøtteskall. Skal vi la de store kjedene få vokse, slik at de små gründerbutikkene, som ikke har råd til å sette ned prisene, risikerer å bukke under?

Black Friday
Multitaskingsamfunn

De eldre sukker, og med god grunn. Sparsommeligheten våre besteforeldre lærte under trange kår, er ikke lenger vanlig å se blant yngre generasjoner. Uttrykket “man tager det man haver” gjelder ikke lenger. Nå skal vi ha mye mer og tar penger vi ikke har, noe som resulterer i lån, nedbetalingsavtaler og blakke fredager.

Vi forsvinner fra fellesskapet

Vi har glemt å glede oss. Å jobbe tungt og kjede seg kan være verdifullt, hvis vi har noe spennende å se frem til. Fredagskvelden med godteri foran fjernsynsapparatets ene kanal. Takknemlighet for det små. Slik er det ikke lenger. Før koste man seg med det man hadde tilgjengelig og kvalitet gikk kvantitet en høy gang.

Nå skal vi underholdes hele tiden. Vi kan ikke i fellesskap “kun” se ett program som vi har gledet oss til lenger. Mobilene kommer frem det sekundet vi blir en smule rastløse eller uengasjerte. Ofte når vi gjør ting sammen i dag, er vi ikke tilstede der det skjer, vi har alle våre individuelle virkelighetsflukter i påtatte fellesskapssituasjoner. Vi later som. Å være eller å ikke være tilstede, dét er spørsmålet.

Black Friday
Finn gleden i mørket

Du kjenner sikkert følelsen av å være på en gård langt fra byens kjas og mas, eller på en hytte uten strøm. Den følelsen man får av å glede seg over det enkle, kan betraktes som det motsatte av Black Friday. Null kjøpepress. Ingenting man bare MÅ ha. Kun roen, en selv og et knippe mennesker en bryr seg om.

Hva skjer med oss når vi skrur av alt lys, ikke ser på tv og avstår fra å gå i butikkene? Når vi konsentrerer oss om hverandre, fellesskapet og noen av de tingene som går langsomt?

Black Friday

Dette kan være et samfunnsbehov vi ofte glemmer. For vi kan vel alle fiske frem et barneminne av å sitte inne en høstkveld, med en kakaokopp og høre stormen ule utenfor. De første vintertegn viser seg. Det rusker og vibrerer i små barnekropper når det knirker godt i huset. Litt som følelsen av å bli fortalt et spennende eventyr. En slik natt en får sove i sengen til foreldrene.

Black Friday

Og så går strømmen. Stearinlys blir tent, etter en har følt seg fram til skuffen med fyrstikkene. Huset får en spennende stemning, småuhyggelig, på en god måte. Kjøkkenet er bekmørkt og fasttelefonen har ingen summetone. Brettspillene og den gode samtalen kommer frem. Det er svart. Det er kanskje til og med fredag. Vi finner gleden sammen i mørket, i relasjonene med hverandre.

Så la oss stå sammen om en ekte, svart fredag. Kanskje skal du på jobb, men når du kommer hjem; tenn stearinlysene, skru av strømmen, spill en akustisk låt, stek middagen i peisen, eller gå en tur i skogen med hodelykt. Velg kvalitet over kvantitet. Vi sees i mørket.

Les også: Jakten på tiden

Les også: Verdien av stillhet