Da debattpanelet skulle diskutere det grønne skiftet under Infinitum Think-In-konferansen, steg temperaturen i rommet med to grader, minst.

Debatt om det grønne skiftet: Frederic Hauge, Stefan Heggelund, Lan Marie Berg

Det ble god kok da Høyres Stefan Heggelund satt i sandwich mellom Bellonas Frederic Hauge og Oslo-byråd Lan Marie Berg i debatt om det grønne skiftet. Her i et sjeldent sivilisert øyeblikk.

Vi kan ikke skryte av at det var planlagt. Men på samme dag som vi arrangerte Infinitum Think-In-konferansen, publiserte FNs klimapanel sin siste, dystre rapport. Beskjeden var klar: Vi er langt unna 1,5-gradersmålet. Ekstreme tiltak må til, og vi må gjøre alt vi kan hvis vi skal hindre full klimakrise på jorden.

Alt. Vi. Kan. Er vi i det hele tatt i nærheten?

Det ble rekordhøy temperatur da Bellona-stifter Frederic Hauge, Stefan Heggelund, stortingsrepresentant for Høyre, og Lan Marie Berg, byråd for miljø og transport i Oslo, skulle debattere landets grønne fremtid under konferansen. Vi spurte dem: Har det grønne skiftet kommet godt nok i gang?

Stefan Heggelund: Regjeringen er i rute

Norsk gassproduksjon har gjort at Storbritannia har kunnet bli et langt mer klimavennlig samfunn.

Høyre-politiker Stefan Heggelund åpnet blant annet med å si at det norske paradokset ikke er det at vi kaller oss en klimanasjon samtidig som vi pumper opp og leter etter enda mer olje. Ifølge ham er paradokset at Norge jobber for å få ned verdens etterspørsel etter olje, når den har betydd så mye for vår vekst og velstand.

– Det er et godt paradoks, og et paradoks vi skal holde på, tilføyde han.

(Se hele debatten nederst i saken)

For å dempe kritikken mot regjeringen, hevdet Heggelund blant annet at Norge har en “sterk jernbanesatsing” og at vi er i gang med å halvere utslippene fra transportsektoren gjennom satsingen på elbil og kollektivtransport. Videre fortalte han at vi gjennom anbudsreglene kan skape nye, grønne markeder og akselerere omstillingen i næringslivet.

Ifølge statsbudsjettet som tilfeldigvis også ble publisert samme dag, skal Norge bruke én milliard kroner på å bygge fornybar energi internasjonalt (oljefondet er på nesten 9 000 milliarder kroner, journ.anm). Norge har dessuten koblet seg opp på EUs klimapolitikk takket være “det ikke-sosialistiske flertallet”, sa Heggelund.

– Det denne regjeringen har gjort, er å bruke fem år på å forhandle med EU om hvor lite utslipp Norge skal kutte hjemme, parerte Lan Marie Berg.

Lan Marie Berg: Oslo viser vei

Vi har ikke mer tid. Verden er på full fart mot fire grader. Det er katastrofe. Vi er nødt til å gjøre alt det vi kan for å kutte utslipp.

Oslo-byråd og MDG-politiker Lan Marie Berg understreket, som et første spark til Heggelund og sittende regjering, at Oslo gjør “alt de kan” for å kutte utslipp så raskt som mulig. I motsetning til den sittende regjering, har Oslo et mål som er i tråd med 1,5-gradersmålet i Paris-avtalen.

(Se hele debatten nederst i saken)

Byens årlige klimabudsjetter sørger også for faktisk handling, sa hun. Dermed blir klimapolitikk noe som ikke bare snakkes om i festtaler, men som faktisk gjennomføres i praktisk politikk, ifølge Berg.

– Norge er et verstingland. Sammen med Bulgaria er vi det eneste landet i Europa som har økt utslippene våre siden 1990. Det er nettopp fordi vi ikke har hatt en forpliktende klimapolitikk.

Det hjelper heller ikke at Norge taler med to tunger, ifølge byråden.

– Vi skal være verdensmestere på klima, samtidig som vi skal være verdensmestere i å dele ut lisenser for å lete etter mer olje. Det er jo ikke rart da at næringslivet blir littegrann forvirra.

Frederic Hauge: Oljealderen er over

Vi er nødt til å få slutt på dette dilldallet om at vi kan holde på med oljevirksomhet i flere tiår til. It’s all over etter dagens rapport.

Frederic Hauge åpnet med å rose Oslo for å sette i gang gode tiltak som flytter grenser. Men han mener det er lite håp i regjeringens statsbudsjett.

Hauge kunne se gode grunner til å ikke stenge ned olje- og gassfeltene som allerede er i produksjon, sa han, men understreket samtidig at vi må flytte “forbanna store mengder kapital vekk fra fossil energi” de neste ti årene.

– Dæven, det går ikke fort, sa Frederic Hauge om regjeringens satsing på CO2-fangst og lagring. Hauge mener Norge kan bli store på feltet, og at industrien kan generere 60-70 000 arbeidsplasser.

– Det er over. Vi kan ikke gjøre det, sa Hauge om at regjeringen legger fram en utviklingsbane der vi fortsatt produserer 100 millioner kubikkmeter olje og gass i 2050, før han avsluttet første runde ved å henvende seg til Heggelund.

– Dere er ganske flinke på det som er bra. Men dere har absolutt ingen evne til å stoppe det som er gærent, og det er feigt. Dere oppfører dere som gassomane petroholikere.

SE HELE DEBATTEN OM DET GRØNNE SKIFTET HER:

Ordstyrer var Harvest-redaktør Kjetil Østli.

 

Bak kulissene på Infinitum Think-In-konferansen