BBC-legende David Attenborough ga verdenslederne i Davos klar beskjed om at det haster å redde kloden.

David Attenborough ga klar beskjed på Davos-møtet.

David Attenborough, nylig kåret til Storbritannias mest pålitelige kjendis, mener vi kan redde kloden om folk skjønner hva som står på spill. Foto: Flickr / Will Johnston

– Jeg er bokstavelig talt fra en annen tidsalder, begynte 92-årige David Attenborough da han talte under det årlige World Economic Forum-møtet i Davos.

Den folkekjære naturviteren og programlederen som i årevis har underholdt og opplyst britene med sine naturprogrammer på TV, har blitt stadig tydeligere på hva han mener om klima- og miljøkrisen.

– Jeg ble født under holocen (vår offisielle, nåværende geologiske epoke, journ.anm.), den 12 000-årige, klimatisk stabile perioden som tillot menneskene å slå seg ned, drive jordbruk og skape sivilisasjoner, sa Attenborough ifølge avisen The Guardian

Stabiliteten la til rette for at bedrifter kunne vokse, nasjoner kunne samarbeide, og for at folk kunne dele varer og ideer. 

– Bare i løpet av mitt liv har alt dette endret seg, sa Attenborough.

David Attenborough slår et slag for klima og miljø

David Attenborough har laget naturprogrammer for BBC i flerfoldige tiår. Her fra et besøk til Great Barrier Reef, som har opplevd massiv korallbleking de siste årene. Foto: Department of Foreign Affairs and Trade website – www.dfat.gov.au

– Avgjørende beslutninger må tas nå

– Holocen er over. Edens hage er ikke lenger. Vi har endret verden så mye at forskere sier vi er i en ny, geologisk tidsalder: Antropocen, menneskenes tidsalder, erklærte han, som håpet å kunne endre noen meninger under møtet i Davos. 

– Om folk virkelig forstår hva som står på spill, tror jeg de vil gi grønt lys til at næringsliv og myndigheter kan komme i gang med de praktiske løsningene. 

Får vi det til, kan menneskene skape en verden med ren luft og rent vann, ubegrenset energi og bærekraftige fiskebestander. Men bare om helt avgjørende beslutninger blir tatt nå, sa han fra talerstolen.

– Det vi gjør nå, og over de neste få årene, vil ha grunnleggende betydning for de neste tusen årene.

Les mer: Så mye må Norge kutte for å nå 1,5-gradersmålet.

Enten galning eller økonom

Etter at talen var over, gjorde Attenborough det klart at det gjeldende økonomiske systemet må endres. 

– Økonomisk vekst kommer til å ta slutt, enten plutselig eller på kontrollert vis, sa han, og siterte det gamle ordspråket om at den som tror at man kan ha uendelig vekst under begrensede betingelser «enten er en galning eller økonom».

– Det er først nå at mange har tatt innover seg det enorme omfanget av problemet. Med mindre vi finner ut av dette i løpet av det neste tiåret eller så, sender vi barna og barnebarna våre inn i en forskrekkelig framtid.

Se David Attenborough fortelle om spekkhoggere som jakter sild i Nord-Norge i serien Blue Planet II: