Hvordan påvirker miljøforurensningen helsen vår? Med Christine Spiten sin revolusjonerende undervannsdrone kan vi utforske havet på en helt ny måte. Bli med under overflaten til den siste store villmarkingen.

Christine Spiten er ingeniør av undervannsdronen

Christine Spiten er medgründer av Blueye Robotics, og er en av ingeniørene bak undervannsdronen.

Miljøbevisst gründer

– Det eneste som er sikkert, er at jeg alltid kommer til å jobbe med å ta vare på havet, sier Christine Spiten.

Christine Spiten har alltid vært lidenskapelig opptatt av havet og bestemte seg derfor for å vie livet sitt til å ta vare på det. Hun jobber med å tilgjengeliggjøre havet for oss, og hennes beste miljøtips er klart: Å komme seg ut i naturen for å selv finne ut av hvorfor man vil ta vare på den.

— Jeg nærmest vokste opp i Nevlunghavn, der vi har hytte, og var til tider mer under enn over vann. I tillegg seilte jeg konkurranse fra jeg var ti, så jeg har et veldig sterkt forhold til havet, og har alltid vært veldig nysgjerrig og tiltrukket av det. Jeg har drevet med seiling, kajakk, surfing og en del dykking, og nå lærer jeg meg å kite.

Studietida på Ås hadde en stor innvirkning på det Christine driver med i dag. Hun møtte både professorer og medstudenter som var opptatt av å løse samfunnsproblemer, og særlig på en grønn og bærekraftig måte. Vi sitter i gründerkollektivet Mesh, der hun føler seg hjemme, og å være i et miljø med andre entreprenører har vært fruktbart.

— Mesh ble en fin variasjon fra lesesalen. Det er et veldig spennende miljø her, og det var her jeg ble inspirert til å ta noen fag innenfor entreprenørskap. Så reiste jeg til gründerskolen i San Francisco, og jobbet for en liten start-up som lagde byggesett til å lage egne undervannsroboter. Det syntes jeg var kjempespennende, så jeg tok det med meg tilbake til Mesh og holdt workshops i å sette dem sammen og hadde små ekspedisjoner i Oslofjorden.

Christine Spiten med undervannsdrone

Dronen er et verktøy som gjør at man kan se under vann. Da kan man for eksempel stå på land og få bilder og video av det dronen finner på havdypet.

Flyttet til Trondheim og startet Blueye

Det var da hun hjalp til med distribueringen av disse byggesettene til Skandinavia at hun ble oppmerksom på NTNUs bestillinger av enkeltkomponenter, og inviterte seg selv opp for å møte blant andre Erik Dyrkoren, som i dag er leder i Blueye. Hun møtte også noen professorer ved NTNU, som ble med på laget.

— Vi dro ut på tokt for å teste ut de ulike dronene, og det viste seg at de hadde lekt med å utvikle undervannsdroner en stund. Og det samme hadde jo jeg med mitt lille enkeltmannsforetak og tiden på gründerskolen. Jeg hadde også vært med på miljøovervåkning hos Kongsberg da jeg hadde internship der i 2012 og studerte senere robotikk ved Universitetet i Rio. Så vi ble enige om at jeg skulle flytte opp til Trondheim da jeg var ferdig med masteroppgaven, der jeg skrev om ulike bruksområder til små undervannsdroner, med fokus på miljøovervåkning rundt korallrev. Vi startet opp Blueye sommeren 2015, og så ble eXXpedition Equator den første store milepælen.

Christine Spiten utforsker hvordan miljøforurensningen påvirker oss

Hvordan påvirker miljøforurensningen helsen vår? Med Christine Spitens revolusjonerende undervannsdrone kan vi utforske havet på en helt ny måte.

Fokus på miljøforurensning og helse

eXXpedition går ut på å utforske og sette fokus på sammenhengen mellom marin forsøpling og menneskers helse, der mikroplast er en av de største miljøutfordringene, som de forsket på underveis.

— Vi seilte fra Dakar i Senegal til Recife i Brasil og vi var fjorten damer. Dette var høsten 2015, så det var bare ti-elleve uker etter vi hadde startet Blueye. Vi jobbet dag og natt på spreng og var jo dritslitne da denne ekspedisjonen fant sted. Men vi klarte det. Vi hadde den første prototypen klar, og vi brukte den til å kartlegge så mye som mulig. Og ekspedisjonen i seg selv var også kjempevellykket. Det var både marinbiologer, leger, kunstnere, formidlere og ingeniører ombord. Vi var ute på havet uten å se land eller noen andre i tre uker, så vi ble koblet av fra alt annet og fikk virkelig tid til å snu og vende på problemet.

— Etter det har Malin Jacob og jeg startet eXXpedition Norge. Vi hadde en ekspedisjon fra Oslo til Stavanger og tilbake, og en i fjor da vi var i Lofoten før seilturen med båten min begynte nedover. Det ble jo en helt annen ekspedisjon, det handlet mye mer om å involvere folk og arrangere strandryddinger og bruke undervannsdrone for å se under vann, formidle utfordringene og engasjere til å løse dem.

Bor i seilbåten

Til vanlig bor Christine i seilbåten Viva Tavaha, som de brukte til deler av eXXpedition Norge, i Trondheim, hvor hun har bodd siden de startet Blueye i 2015.

— Da jeg kjøpte båten, lå den i Svolvær, så jeg var mye opp og ned der, prøveseilte og koste meg. Jeg ble veldig glad i Lofoten underveis. Så det var en myk tilvenning til å bo i båt. Jeg synes det er helt fantastisk, og det føles som å være litt på ferie hele tiden. Selv om man er på jobb hver dag, så kommer man tilbake til båten, og jeg føler veldig på det som et fristed. Det er litt som å være tilbake på havet og koble av, selv om jeg jo har internett, vann og strøm. Og man må leve enkelt, jeg har bare det jeg trenger.

Christine Spiten

– Havet er den siste villmarken som er igjen på kloden.

En miljøvennlig hverdag

Har du noen tips til hvordan man kan leve mer miljøvennlig i hverdagen?

– Mitt beste miljøtips er egentlig bare å komme seg ut i naturen. For da tror jeg man får en helt annen forståelse for hvordan ting henger sammen og hvor verdifullt det er, hvorfor det er verdt å ta vare på. Jeg tror det handler om å finne en personlig mening i det. Så man må komme seg ut i havet, skogen, fjellet.

Christine bærer rundt på sugerør av glass og bestikk av bambus, og har en nøkkelring med flere komprimerte fruktnett til handleturer.

— Jeg tror du kan klare deg med veldig lite plast i løpet av en dag. Jeg er selvsagt ikke imot alt som er laget av plast, men jeg er imot at man bruker et materiale som er designet for å vare i hundrevis av år på å lage et produkt som du skal ha glede av i kort tid. Det må liksom være en sammenheng mellom materialvalget og nytten av det. Og det er dét jeg blir oppgitt over. En annen ting er innovasjoner der det bare handler om å lage noe nytt, men ikke nyttig. Jeg synes alle gründer- og entreprenørlinjer må stille krav til studentene om at det de utvikler må bunne i minst ett av bærekraftsmålene, eller bidra til å løse utfordringer vi har i samfunnet.

Hvor mye synes du vi kan kreve av politikere?

— Jeg synes vi kan kreve mye mer. Det er mye snakk og alle skal ha noe å si, og det tar altfor lang tid før ting gjennomføres. Og jeg skjønner ikke hvorfor Norge ikke bare har forbudt plastposer fra matbutikker, for eksempel. Søppelposer av biomateriale kan man bestille hjem til seg selv. Så jeg er for forbud, hvis det går an å si. Også handler det om å gjøre de gode valgene billigere og mer tilgjengelige for folk.

Christine Spiten

– Jeg skjønner ikke hvorfor Norge ikke bare har forbudt plastposer fra butikker.

Hvor bevisst er du på maten du spiser?

Jeg er veldig bevisst på hva jeg kjøper og lager selv, og spiser lite kjøtt, men jeg spiser alt jeg får servert. Jeg lager liksom ikke noen stor sak ut av det. Da syns jeg det er bedre å snakke om det når man lager noe selv. For hvis noen har tatt seg bryet med å lage mat til meg eller tar meg med på middag, så er ikke dét tid og sted til å vifte med pekefingeren. Jeg synes ikke man skal kjefte på folk og påpeke alt de gjør feil uten å komme med et bedre alternativ.

Kobler av for refleksjon og inspirasjon

Christine har blitt veldig inspirert av Arne Næss, og konseptet om å gå tilbake til naturen.

— Jeg leser mer og mer av ham for tiden. Det med å koble seg av og fullføre egne tankerekker. Jeg tror vi er så påvirket av sosiale medier at vi gjerne adopterer andres meninger fordi det hørtes lurt ut. Det er så mye som er ferdigtygd. Jeg prøver å la meg inspirere av ham, og selv om det er vanskelig, så prøver jeg å koble helt av, for det er da de originale tankene kommer, og du får inspirasjon og tid til å reflektere over dem på en helt annen måte. Også tror jeg du fungerer mye bedre etter å ha fått de små pausene. Det er kjempelett å la seg påvirke når man får det inn fra alle kanter, og det er vanskelig å sortere ut hva som er verdifullt.

Christine Spiten med undervannsdronen

– Jeg håper dronen kan bidra til å opplyse folk om livet i havet.

Undervannsdronen gir folk øyne under vann

Undervannsdronen til Blueye er en måte å få oppleve havet på, og den gir deg øyne under vann mens du styrer den fra smarttelefonen på land. Christine viser meg entusiastisk hvor enkelt det er å styre dronen.

— I går satt vi inne på Mesh her og spilte Playstation, og jeg fant ut av at jeg har blitt kjempegod i Mario Kart fordi jeg har styrt undervannsdronen så mye, ler hun.

— Det er jo så enkelt, og mye morsommere enn TV-spill, da. For du er nede og oppdager ting folk kanskje aldri har sett før. Og det at du nå kan få tilgang på hva som finnes helt ned til 150 meter under vann, hvor vi ikke har mulighet til å dykke; det er den siste villmarken som er igjen på kloden. Over 90 prosent av havet er ennå ikke kartlagt, og det er jo kult, for man oppdager stadig nye arter. Men samtidig som du ser hvor fantastisk det er, så ser du hvilken effekt vi har hatt på økosystemet, fisken, og steder som har vært fulle av liv tidligere. Men hvis du vil ta vare på havet, så må du gi folk et forhold til det, og det er dét som ligger til grunn for Blueye.

— Vi har allerede flere nye produkter på planen, for vi får stor interesse fra de profesjonelle markedene, for eksempel til miljøovervåkning, med ulike sensorer for å hente inn data om vannkvalitet og mikroplast. Vi leker med tanken om en tjeneste hvor du kan logge deg på en undervannsdrone på andre siden av kloden, for eksempel på Great Barrier Reef. Nå i første omgang handler det om å presentere muligheten til å ha øyne under vann, for folk. De fleste har blitt vant til flyvende droner, men de viser jo bare det du har sett før.

Det har ikke vært noen oppskrift på jobben til Christine, men kanskje er det dét som forteller oss at det hun gjør er nytt og utgjør en forskjell.

Christine Spiten i havet

– De fleste har blitt vant til flyvende droner, men de viser jo bare det du har sett før.

Christine Spiten er lidenskapelig opptatt av havet

— Man må jo tenke annerledes. Det handler om å gripe de mulighetene som er rundt en, og å klare å skille mellom hva som bare er spennende og hva som er både spennende og som driver samfunnet fremover. Alle vi som jobber med Blueye er oppriktig, lidenskapelig opptatt av havet, og vi låner for eksempel bort dronen til WWF, forskningsprosjekter i Arktis, og barneskoler. Og vi får være med på så utrolig mye gøy med dronen, og jeg får så mye ekstra av å være rundt andre engasjerte mennesker; vi bygger hverandre opp. Jeg har selvsagt tenkt på hva som hadde skjedd hvis det ikke skulle gå bra med Blueye, men jeg tenker at da har vi uansett utrettet mye bra underveis.

— Selv om det var litt vanskelig å definere sin egen jobb uten noen oppskrift på hvordan ting skulle gjøres i starten, så har jeg ikke lyst på den oppskriften lenger. Jeg har ikke lyst til å vite hvordan livet eller jobben ser ut om ett år eller fem, men jeg har utviklet et kompass og er sikker på at jeg vil holde en god kurs. Men det eneste som er sikkert, er at jeg alltid kommer til å jobbe med å ta vare på havet, på en eller annen måte, forteller Christine Spiten.