Senator Bob Wieckowski fra California var nylig på norgesbesøk for å lære mer om pantesystemet.

 

– Californias pantesystem fungerer ikke, så jeg er i Norge for å finne en måte å fikse det på. Jeg er imponert over det jeg har sett her hos Infinitum, sa California-senator Bob Wieckowski da han nylig besøkte Infinitums produksjonsanlegg i Fetsund.

California og Norge er blant få land i verden som har pantesystemer for flasker og bokser. Mens det norske systemet er tuftet på at produsentene må ta ansvar for å samle inn drikkevareemballasjen, driftes systemet i California av det offentlige. 

– Norge har et effektivt, markedsbasert pantesystem med mye høyere innsamlings- og gjenvinningsgrad sammenliknet med California. Vi forteller hvordan vi oppnår disse resultatene, sier Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum som eier og driver panteordningen.

Senator Wieckowski fra California kom på besøk for å lære mer om pantesystemet til Infinitum.

California, som er verdens femte største økonomi, har utgjort en motvekt til Trump på klima- og miljøfronten. De har blant annet satt seg mål om en karbonfri økonomi innen 2045, slåss for miljøregulering på biler og lansert sin egen miljøsatelitt. Nå vil de også bli bedre på panting. Foto: Pixabay

Plast i havet kan ha gjort folk mer oppmerksomme

– Pantesystemet i California ble etablert i 1986, og var bra med datidens forutsetninger. Siden den gang er det lappet på mange ganger, men nå må det reformeres, sa Wieckowski.

Panten i California er på 5 og 10 cent (omtrent 50 øre og 1 krone), og systemet samlet inn nesten 1,5 milliarder enheter drikkevareemballasje i 2017. Delstaten, som har blitt en ledende aktør på klima og miljø, skulle likevel gjerne sett en høyere innsamlingsgrad på drikkevareemballasje.

– Jeg tror fokuset på marin forsøpling har gjort folk mer oppmerksomme, sa Wieckowski.

– California bør være i stand til å fornye systemet og bli en ledestjerne innen resirkulering, slik Norge nå er.

Senator Wieckowski fra California kom på besøk for å lære mer om det norske pantesystemet.

I dag inneholder plastflasker og aluminiumbokser i Norge henholdsvis 20 og 40 prosent gjenvunnet materiale i snitt. Økes andelen til 80 prosent, vil vi spare 120 000 tonn CO2 årlig. Foto: Infinitum AS

Flere vil lære av det norske pantesystemet

Stadig flere utenlandske aktører kommer på besøk til Infinitum for å lære om det norske pantesystemet. Da forteller Maldum også om Infinitums forslag om en ny materialavgift som skal sikre at alle produsenter tar i bruk høyest mulig andel resirkulert materiale. 

– Senator Wieckowski syntes den norske modellen med miljøavgift og forslaget med materialavgift meget interessant: En «no brainer», forteller Maldum.

– I dag er det billigere å lage ny plast enn å gjenvinne. Derfor er det få som bryr seg om å samle inn igjen flaskene der det ikke er pant. Med et pantesystem får flaskene verdi. Vi opplever at flere land nå ser at pantesystemet er en del av løsningen på plastforsøplingen.

Les også: Tror du virkelig at en liten plastflaske har noe å si for skiføret i Norge om 30 år?

Hva har en tom flaske med vinteren å gjøre?