Vil du bo klimavennlig, fleksibelt og ha minimalt med boliglån? Gjør som Troels Rosenkrantz og et par venner: Bygg ditt eget mikrohus på en sommer!

Lave klimagassutslipp og et enklere liv

Mari (26) jobber som nysirkusartist, og realiserte sist sommer sin drøm om å bygge et mikrohus på hjul. På den måten kan hun reise på jobb rundt om i verden, men fortsatt ha råd til et hus å komme hjem til i Norge. Mikrohuset gir ikke bare en stor økonomisk fordel, men handler også om en drøm om å minimere egne CO2-utslipp og leve enkelt. 

Mari Stoknes ville ha et billig, klimavennlig hus med lavt boliglån, og bygget seg et mikrohus.

Våren 2018 spurte Mari om jeg hadde lyst til å bli med å bygge mikrohuset. For meg var dette en perfekt måte å bruke sommeren på: Et bra prosjekt med gode venner. For Mari hadde planleggingen startet for lenge siden, men hvor startet egentlig denne drømmen?

– Det begynte med at en venn og vår felles drøm om å bygge et eget hjem som ville fungere for min noe omflakkende livsstil. Altså et billig, lite og flyttbart hjem, med et bevisst forhold til materialvalg og forbruk, forteller Mari.

Les også: Ny teknologi kan lagre solenergi i 18 år

Mari Stoknes ville ha et billig, miljøvennlig hus med lavt boliglån, og bygget seg et mikrohus.

Bygget mikrohus på dugnad

Jeg satte av noen uker i sommerferien. Vi var fire personer (Mari, hennes far Stein, Tamar og meg) som hadde satt av tre uker. Da vi begynte lå tegningene klare, og det var til stor fordel at arkitekten, Maris far, var med på byggingen. Etter tre uker med lange dager, sto huset ferdig utvendig, og innredning, strøm og vann gjenstod.

– Ofte tenker jeg det er fint at man ikke helt er klar over hva man setter igang, men kaster seg ut i noe, uten helt å vite hvordan det blir, forteller Mari.

– Selvfølgelig må ting planlegges, men her er det også mye som har blitt til underveis. Vi har bygget to hus, hvor mitt var det første. Det ble litt som en prøvekanin, og vi fant ut av hva som var lurt og hva som ikke var fullt så lurt.

Mari kjenner seg heldig som har folk rundt seg som sier ja.

– De sa ja til et nytt, både krevende og spennende prosjekt, med en “byggherre” som ikke har peiling. Jeg har lært mye, oppsummerer hun.

Les også: Klimavennlig drømmehus

Det er fullt mulig å få det veldig fint, også i et lite hus med liten plass.

Gjenbruk av interiør og byggematerialer 

Tre ting sto i fokus da vi gikk i gang med byggeprosjektet: Materialbruk, downsizing og å bygge billig.

– Ikke minst var det viktig at huset var gjennomtenkt, også med tanke på estetikk og arkitektur. Det er gøy å få tenke kreativt og ikke kun praktisk. Det trenger ikke se ut som en brakke selv om det står på hjul og er bygget av brukte materialer. Selv synes jeg at jeg har et vakkert hus.

Les også: Syv tips til et mer miljøvennlig interiør!

Troels Rosenkrantz bygde mikrohus på en sommer. Bygget er tegnet av arkitekt Stein stoknes

Huset er bygget på en bilhenger som kan laste 3,5 tonn. Vi var nødt til å tenke vekt, og måtte gå ned i dimensjon der det var mulig. Derfor ble det også utfordrende å bruke gjenbruksmaterialer til alt. I etterkant ser vi at vi hadde mer å gå på enn vi trodde, og til et neste prosjekt vet vi at det er mulig å bruke både noe kraftigere konstruksjonstømmer (som er lettere å finne brukt) og for eksempel trefiberisolasjon (som veier noe mer).

Men en del gjenbruk ble det. Huset er kledd i et gammelt låvetak fra Danmark, og alt av vinduer og dører er kjøpt på Finn. Inne i huset kommer dusjen fra dynga, kjøkkenbenken er et gammelt gjerde og det er ellers mye gammel plank og annet gull.

Les også: Inge Wegge går off grid i Lofoten

Taket er laget av gjenbruksmaterialer. Bad og vinduer er også gjenbruk.

– Ved å bo lite, blir man også mer bevisst sitt forbruk. Man blir nødt til å ta et valg på hva man “trenger” når man har såpass liten oppbevaringsplass, forteller Mari.

– Når jeg selv må fylle vann i tanken, tømme komposteringsdoen, hente gass, og koble meg på strøm, får jeg hele tiden oversikt over og blir minnet om forbruket mitt.

Stort potensial for mikrohus

For Mari handler dette prosjektet mest om å kunne leve uten lån, bo lite (huset er på 13,5 m2) og å være mobil.

For meg er prosjektet i seg selv veldig interessant, men potensialet i denne måten å bo på er enda kulere. Som ung eller student kan du bygge deg et komplett hus, som du siden kan flytte dit du vil.

I byer med årelange byggeprosjekter, kan kommune eller private åpne opp for modning av tomter; De kan fylles opp med mikrohus de årene det tar å prosjektere det planlagte bygget. Det blir mulig å tenke arealbruk på en ny måte, og å åpne opp for omflyttende, mobile mikrohusbyer. Dette er noe flere utbyggere har vist interesse for, da Mari og andre har vært i kontakt angående et slikt prosjekt.

Les også: – Oppussing har større påvirkning på havet enn vi tror

Mikrohus til 150 000

Selv om Mari bor i huset, er det ennå ikke helt ferdig, forteller hun.

– Huset har til dags dato kostet meg cirka 150 000 kroner. Så å bygge på denne måten har gitt meg mulighet til å skape et eget hjem, uten å ta opp lån. Man kan selvfølgelig bygge både billigere og dyrere, men å tenke på konseptet “hjem” på nye og alternative måter, er både spennende og kan være svært økonomisk lønnsomt.

Les også: Franciska bygget seg en gamme i Lofoten

Troels Rosenkrantz bygde mikrohus på en sommer. Bygget er tegnet av arkitekt Stein stoknes

Dette prosjektet ligner mye på alle andre nybygg: Kranselag, innvielse med den første kaffekoppen, kriser, seiere og gode venners hjelp. Huset har også de samme funksjonene som et vanlig hus, med både kjøkken, soverom, stue, dusj, do og innlagt vann.

Huset skiller seg ut ved at ha et stort fokus på å minimere størrelsen, å lage smarte løsninger og gjenbruk av materialer og innredning. På markedet finnes det også foretak som bygger slike hus på bestilling, men om du er glad i prosjekter og interessert i å bygge selv, er dette et flott sommerprosjekt.

Vi trenger flere som er bevisst sitt forbruk og ønsker å minske sitt boareal. Dette kan du få til ved å bygge ditt helt eget mikrohus, uten å gå på kompromiss med livskvaliteten.

Sivilarkitekt MNAL: Stein stoknes

Infinitum-ambassadør og altmuligmann Troels Rosenkrantz jobber stadig med nye, spennende prosjekter. Les om da han tilbrakte en uke på reinslakt her:

En uke på reinslakt