Brødrene Anders (12) og Martin (9) bruker fritiden sin på å kjøre i båten sin og plukke opp alt de finner av søppel i Oslofjorden.

Anders og Martin fra Drøbak var nylig langs Aker Brygge og plukket opp søppel og tomflasker som lå i vannet og fløt. Da de kom tilbake hadde de med seg seks fulle poser med ulike plastikk-gjenstander, flasker og sigarettstumper. I år har de tjent 350 kroner på alle tomflaskene de har funnet og pantet. Vi tok en prat med de bevisste guttene, som vet å ta vare på havet.

baat

Kan dere fortelle om dere selv?
–Vi er interessert i at havet skal være rent, og at alle fiskene og dyrene som er der skal ha det bra.

Hva er deres beste sommerminne?
– Å se en hel flokk med niser utenfor Jeløya ved Moss.

Hvordan kom dere på ideen om å plukke opp søppel fra fjorden?
– Vi satt på båten og hadde ikke noe å gjøre, så kom jeg (Anders) på at vi kunne ta jolla og plukke litt søppel. Det er gøy samtidig som vi renser havet. Vi tjener jo også litt ved å finne tomflasker i vannet, som vi panter etterpå.

Hvorfor gjør dere det?
– Fordi det er gøy og vi tenker på miljøet. Og jeg har hørt at det er to søppelmaster i stillehavet, som er like store som Tyrkia.

baat2

Hva har dere funnet mest av i vannet?
– Sigarettstumper og snus og plastikk-gjenstander som flasker og plastposer.

Hva er det merkeligste dere har funnet?
–En amerikansk fotball i plast.

Hvordan er deres forhold til miljøet og naturen, og hvem har dere lært av? 
– Vårt forhold til miljøet og naturen er at alle dyr skal ha det bra, og ikke sette seg fast i plast eller svelge det. Også at miljøet og naturen skal være ryddet. Vi har lært av oss selv, egentlig.

baat3

Hva drømmer dere om i fremtiden?
– Å bli oppfinnere og finne opp maskiner som registrerer søppel, og som sender ut små båter som henter søppelet igjen. De skal også være fjernstyrt slik at de ikke kræsjer med andre båter. I tillegg vil vi lage søppelklyper som er lange og lette. Vi drømmer om at havet skal bli i hvert fall nitti prosent renere for søppel og dårlige kjemikaler, enn det det er nå.

Hva skal dere i sommerferien?
– Vi skal på seiltur med mamma og pappa og stoppe mange forskjellige plasser helt til vi kommer til Danmark. Første stopp er i Larkollen. Vi kommer også til å sende rapport til dere fra nesten alle havnene vi er i, og vi kommer til å rydde opp og pante flasker i hver havn.