Året er 2013. Tora Jervidalo sitter hjemme i sin nye leilighet i Bergen og googler «Hvordan slipe tregulv selv». Til tross for nettets mange advarsler, setter hun og samboeren igang. Gulvet slipes, og en ny blogg blir født.

Tora Jervidalo i hjemmelaget køye

 

Tora ønsker at bloggen selvlaget.com skal bidra til å gi folk troen på at de kan klare å gjøre ting på egenhånd. Om det skulle være snekring, sliping eller å lage lamper. Ved å lage ting selv, vil det kunne virke positivt mot bruk- og kast-mentaliteten i dagens samfunn, mener Tora.

– Når man har laget eller fikset noe selv, synes i hvert fall jeg at det er vanskeligere å kaste det senere. Tingen får en helt annen verdi når man har lagt noe av seg selv i det. Det er en deilig følelse å ha reparert noe som var ødelagt.

Tora Jervidalo hjemmelaget krakk

 

Når ble du interessert i å lage ting selv?

– Jeg kommer fra en familie med folk som gjerne vil gjøre det meste selv. Spesielt mine bestemødre på begge sider har aldri vært redd for å skitne til hendene, eller å ta i et tak. Jeg lærte tidlig om alt fra håndarbeid, sløying av fisk til snekring. Sånn sett har det alltid vært naturlig for meg å forsøke å finne selvlagde løsninger før jeg kjøper noe, eller ber om hjelp fra andre.

Det er en deilig følelse å ha reparert noe som var ødelagt

 

Hva bidrar du med selv, for å forbedre miljøet?

– Jeg er faktisk bekymret for hvordan vi behandler jordkloden vår, og håper vi kan få et skifte mot en grønnere og mer økologisk tankegang, også i Norge. I tillegg til å kjøpe og renovere bruktmøbler, forsøker jeg å dyrke noe av maten min selv. Jeg reiser kollektivt, sorterer søppel og kjøper økologiske varer når det er tilgjengelig. Jeg ønsker meg blant annet mange flere parsellhager i Bergen, et bedre kollektivtilbud, skikkelig kildesortering og personbilfritt sentrum.

Panter du?

– Ja, selvfølgelig!

 

Hva er dine planer fremover?

– Drømmen er å finne et nedslitt småbruk, som jeg kan fortsette å renovere for alltid, og utvide balkonghagen til en stor kjøkkenhage. Men først må jeg finne meg en jobb…