Året er 2013. Tora Jervidalo sitter hjemme i sin nye leilighet i Bergen og googler «Hvordan slipe tregulv selv». Til tross for nettets mange advarsler, setter hun og samboeren igang. Gulvet slipes, og en ny blogg blir født.

 

Tora ønsker at bloggen selvlaget.com skal bidra til å gi folk troen på at de kan klare å gjøre ting på egenhånd. Om det skulle være snekring, sliping eller å lage lamper. Ved å lage ting selv, vil det kunne virke positivt mot bruk- og kast-mentaliteten i dagens samfunn, mener Tora.

– Når man har laget eller fikset noe selv, synes i hvert fall jeg at det er vanskeligere å kaste det senere. Tingen får en helt annen verdi når man har lagt noe av seg selv i det. Det er en deilig følelse å ha reparert noe som var ødelagt.

torakrakk

 

Når ble du interessert i å lage ting selv?

– Jeg kommer fra en familie med folk som gjerne vil gjøre det meste selv. Spesielt mine bestemødre på begge sider har aldri vært redd for å skitne til hendene, eller å ta i et tak. Jeg lærte tidlig om alt fra håndarbeid, sløying av fisk til snekring. Sånn sett har det alltid vært naturlig for meg å forsøke å finne selvlagde løsninger før jeg kjøper noe, eller ber om hjelp fra andre.

Det er en deilig følelse å ha reparert noe som var ødelagt

 

Hva bidrar du med selv, for å forbedre miljøet?

– Jeg er faktisk bekymret for hvordan vi behandler jordkloden vår, og håper vi kan få et skifte mot en grønnere og mer økologisk tankegang, også i Norge. I tillegg til å kjøpe og renovere bruktmøbler, forsøker jeg å dyrke noe av maten min selv. Jeg reiser kollektivt, sorterer søppel og kjøper økologiske varer når det er tilgjengelig. Jeg ønsker meg blant annet mange flere parsellhager i Bergen, et bedre kollektivtilbud, skikkelig kildesortering og personbilfritt sentrum.

Panter du?

– Ja, selvfølgelig!

 

Hva er dine planer fremover?

– Drømmen er å finne et nedslitt småbruk, som jeg kan fortsette å renovere for alltid, og utvide balkonghagen til en stor kjøkkenhage. Men først må jeg finne meg en jobb…