Om savnet av italienske yndlingsretter som pizza og pasta skremmer deg bort fra å prøve et vegetarisk kosthold, så kan jeg garantere deg at vegetarisk pasta bolognese er like god, om ikke bedre.

Vegetarisk pasta bolognese

Vegetarisk pasta bolognese vil gjøre deg like god og mett ved bruk av for eksempel vegetarisk kjøttdeig, sopp og grønnsaker, som denne oppskriften tilbyr.

Hvis du ikke vil bruke penger på vegetarisk kjøtt, eller vil prøve en ekstra sunn og lett type bolognese-saus med samme tilfredsstillende kjøttkonsistens, så er sopp og linser en fantastisk erstatning.

Kjøtt har kreftfremkallende egenskaper

Å spise kjøtt og andre dyreprodukter er blitt mer og mer omtalt for sine kreftfremkallende egenskaper, og jeg vil gjerne fortelle litt om effektene disse såkalte ”matvarene” har på kroppen, og hva denne oppskriften inneholder av viktige næringsstoffer, som du absolutt ikke trenger dyreprodukter til for å få i deg.

Les også: Nå kan du spise matemballasjen din

Vegetarisk pasta bolognese

Først og fremst ”booster” alle slags dyreprotein det kreftfremkallende hormonet IGF-1. IGF-1 er den insulinlignende vekstfaktoren som er et naturlig humant veksthormon som er instrumentalt i normal vekst i barndommen, men i voksen alder kan fremme unormal vekstspredning (metastase), og invasjon av kreft. Grunnen til at dyreprotein forårsaker dette er fordi det er såpass likt menneskelig protein.

Når vi får masse protein i kroppen vår, sier leveren vår: “Oi, se på alt dette! Hva skal vi gjøre med alt? Vi kan ikke bare kaste det bort, vi må gjøre noe med det!” Da begynner leveren vår å pumpe ut IGF-1 for å fortelle alle cellene i kroppen vår at det er på tide å vokse.

Og slik som de fleste vet, er dette starten på utvikling av kreft. Og ja, i motsetning til hva de fleste tror, så er kreft bare 5-10 prosent genetisk. Eggeplommen er en av matvarene i verden med høyest kolesterolinnhold, og melk er faktisk de aller fleste intolerante til. Dette varierer selvfølgelig i ulik grad, men mennesker er ikke skapt til å drikke melken til andre pattedyr. Faktisk er ingen pattedyr det. Og derfor er de aller fleste i verden laktoseintolerante. 

Les også: Sunn sjokolademousse for både deg og planeten vår

Les også: Er et sunt og bærekraftig studentkosthold mulig?

Ingen rare hormoner i vegetarisk pasta bolognese

Jeg kunne fortsatt i evigheter om alle de negative helseeffektene dyreprodukter, med forskning, studier og selvfølgelig i praksis, har vist seg å ha på menneskekroppen, og det fortjener sikkert sine egne fremtidige innlegg. Men frem til da, anbefaler jeg å se den nye dokumentaren What The Health på Netflix, som går mer i dybden av husdyrindustrien og hvilke påvirkninger dyreprodukter har på kroppen.

I denne vegetariske pasta bolognesen, derimot, er det ingen kolesterol, rare hormoner, og uønskede dyreproteiner og tilsetningsstoffer. Av alle belgfrukter og nøtter inneholder linser den tredje mest proteinrike, med 26 prosent av linsens kalorier tilhørende protein. Linser øker også stabil, sakte brennende energi på grunn av fiber og komplekse karbohydrater. Linser er også en god kilde til jern, som transporterer oksygen i hele kroppen din, og er i tillegg nøkkelen til energiproduksjon og metabolisme.

Vegetarisk pasta bolognese

Tomater, som vegetarisk pasta bolognese inneholder masse av, er blant annet rike på fiber og antioksidanter. Tomater er en god kilde til flere vitaminer og mineraler som vitamin C, som er et viktig næringsstoff og antioksidant.

En mellomstor tomat kan gi omtrent 28 prosent av det anbefalte daglige inntaket av kalium, som er et essensielt mineral, gunstig for blodtrykkskontroll og forebygging av kardiovaskulær sykdom. I tillegg inneholder tomater vitamin K1, som er viktig for blodkoagulasjon og beinhelse, og folat, som er en av B-vitaminene, som er viktig for normal vevsvekst og cellefunksjon.

Dette er bare et par av næringsstoffene i retten, og flere sider kan skrives om alle de positive egenskapene til ingrediensene, men nå tenker jeg det er på høy tid å gå videre til selve oppskriften på vegetarisk pasta bolognese.

Ingredienser: ( 4-5 personer)

 • 2,5 dl tørre linser (eller kjøp ferdigkokte i kartong, og bruk 2 kartonger)
 • 1 boks hermetisk-hakkede tomater
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 chili
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 ss italiensk krydderblanding
 • Håndfull hakket fersk oregano
 • Håndfull fersk basilikum
 • 4-6 sopp, aroma og/eller champignon
 • 1 fersk tomat
 • 2-3 ss olje (raps eller solsikke anbefales)
Fremgangsmåte

1. Begynn med å finhakke løk, hvitløk, og chili for så å steke i panna (med olje og krydder) til løken er blitt gyllenbrun. Om du bruker tørre linser, skyll dem først godt med kaldt vann og deretter kok dem i dobbelt så mye vann som du har linser, til kun myke linser er igjen. Om du bruker ferdigkokte linser, vent til nærmere slutten for å tilsette dem i sausen.

2. Deretter tilsett egne hakkede tomater og la symre til tomatene er oppløst. Tilsett sopp og la sausen fortsette å putre på lav varme til soppen er nærmest gjennomkokt.

3. Kok pasta rundt denne tiden slik at alt blir ferdig omtrent på likt.

4. Nå kan du ha oppi fersk oregano, hermetiserte hakkede tomater og linsene. La sausen koke opp enda mer til alt er gjennomkokt, og tilsett fersk basilikum til slutt før servering.

Vegetarisk pasta bolognese er en enkel klassiker som garantert blir en suksess rundt matbordet. Ingen vil engang tenke på at det er en vegetarisk rett, spesielt om du velger å bruke soya-kjøtterstatninger i sausen. Av egen erfaring kan jeg garantere deg det.

Les også: Oppskrift på wraps med falafel av søtpotet

Om du vil prøve deg på et vegetarisk kosthold skal du aldri tenke at du må begrense deg selv og matvalgene dine. Fantastiske substitutter for animalske produkter er gryende favoritter i butikkene, og til og med retter som kun er plantebasert vil gi deg alt du trenger av næring, nytelse og mer.