Tomatsuppe er en tradisjonell familiefavoritt blant barn og voksne. Suppen er perfekt som mellommåltid, men passer like godt som middagsrett for familie og venner. Mange foretrekker brød ved siden av retten, og blant nordmenn er det vanlig å ha egg oppi. Som veganer anbefaler jeg selvsagt å unngå å bruke egg.

Vegansk tomatsuppe

De fleste tomatsupper inneholder melk eller kremfløte, men det er veldig enkelt, og like godt, å lage den uten. Et annet dyreprodukt assosiert med tomatsuppe er egg, noe spesielt nordmenn liker å ha i suppen. Et vegansk triks som brukes for å erstatte egget er å steke større biter med tofu i salt og pepper, og heller tilsette det.

Misoppfatning rundt melk og sunnhet

Tomatsuppe er mye sunnere uten meieriprodukter.

– Melk er naturens perfekte mat, men bare hvis du er en kalv, forteller praktiserende lege og New York Times bestselgende forfatter Mark Hyman i en artikkel fra The Huffington Post. I artikkelen forteller blant annet Hyman og leder for ernæring ved Harvard University Walter Willet om de mange misoppfatningene rundt melk og sunnhet.

Vi får ofte høre at melk styrker benbygningen vår. Men ifølge dem er dette ikke sant. Melk reduserer ikke brudd, og det har heller aldri blitt bevist at å spise meieriprodukter reduserer bruddrisiko. Forskerne mener derimot at meieriprodukter i motsetning kan øke risikoen for brudd, med hele 50 prosent.

Land med lavest nivå av melk- og kalsiuminntak, har også de laveste osteoporoseverdiene (benskjørhet). Alle trenger kalsium, men sannsynligvis ikke så mye som Mattilsynet eller legen anbefaler som daglig inntak. Kalsium fra nøtter, grønnsaker og bønner blir bedre utnyttet av kroppen enn meieriprodukter eller kalsiumtilskudd.

Spis tomater med god samvittighet

Denne oppskriften er helt uten meieriprodukter og suppen smaker kjempegodt. Ved å tilsette et par kokte poteter blir smaken rund og mild, noe som gir samme effekt som tilsatt melk.

En av de fantastiske tingene med tomater er mengden næringsstoffer de inneholder. De består av store mengder fiber, vitamin A, C, og kalium som kontrollerer hjertefrekvens og blodtrykk, og vitamin E som blant annet er bra for huden. Ikke bare er tomater sunt for kroppen, men de er også en matvare som ikke ”veier tungt” på Jorda.

Melkeindustrien fører til økende metangass-utslipp

Melkeindustrien derimot er en stor belastning for miljøet og er på mange måter enda verre enn kjøttindustrien, fordi kyrne lider i mye lengre tid, og stadig flere kyr blir avlet frem for å møte etterspørselen, noe som resulterer i økende metangass-utslipp.

Melkekyr og deres gjødsel fører også til utslipp av klimagasser som i stor grad bidrar til klimaendringer. Dårlig håndtering av gjødsel kan føre til nedbrytning av lokale vannressurser. Dette kan du lese mer om fra nettsidene til organisasjonen World Wildlife Fund, som også tar opp uholdbart melkefôr og fôrproduksjon, som fører til tap av økologisk viktige områder som prærier, våtmarker og skoger.

Spis vegansk tomatsuppe med ordentlig god samvittighet, fordi når du spiser vegansk unngår du å sponse en forferdelig industri for både dyrene og miljøet, samtidig som du gjør kroppen din en kjempetjeneste.

Ingredienser til vegansk tomatsuppe

Ingredienser: (ca. 6 porsjoner)

  • Ca. 6 mellomstore, røde tomater
  • 1 løk
  • 1 stor boks hermetiske tomater
  • 1- 2 poteter (brukes som tykningsmiddel og gir en mildere smak til suppen)
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ts tørket persille. Fersk persille kan også brukes
  • Evt. 1 ts sukker (tomatsuppe kan noen ganger bli litt syrlig, og da kan man tilføre litt sukker om nødvendig)
  • Spe på med vann avhengig av hvor tynn du ønsker å ha suppen.
Slik lager du vegansk tomatsuppe:

1. Hakk løk og stek den gyllen med litt olje, salt og pepper i en kjele.

2. Skrell og kutt potetene i små biter og tilsett dem i samme kjele slik at bitene mykner opp før du tar tomatene oppi. Tilsett ønsket krydder som for eksempel basilikum og oregano.

3. La alt koke til det er blitt mykt. Spe på med vann om nødvendig. Deretter kjør den ferdigkokte suppen helt glatt og jevn med en stavmikser til du får konsistensen du ønsker.

4. Smak til med salt, pepper og eventuelt sukker. Litt chili eller kajennepepper gir et ekstra kick til suppen. Server gjerne med et grovt brød eller makaroni. Stekt tofu med salt og pepper anbefales istedenfor egg.

Vegansk tomatsuppe og brød

Bon appétit!