Det finnes mange ulike kjøtterstatninger laget av hvete, soya og grønnsaker. Men hvem skulle tro at kjøtt kunne erstattes med en tropisk frukt som jackfrukt?

Jackfrukt

Jackfrukt er en type brødfrukt som opprinnelig kommer fra India. Den er en fantastisk kilde til vitamin A og C, som bidrar til å styrke synet, huden og immunforsvaret. Ved å steke den godt i riktig krydder får den en fantastisk kjøttlignende smak og den kan minne om ”pulled pork” i konsistens.

Frukten som fungerer som kjøtt

I Norge er jackfrukt for de fleste en lite kjent vare. Den selges ofte hermetisert og noen ganger fersk, i innvandrer- og asiatiske butikker.

Jackfrukt fungerer som kjøtterstatning

En liten vegankafé med navnet Funky Fresh Foods selger wraps med jackfrukt. Om du ikke vil kjøpe frukten selv, eller har vanskeligheter med å finne den, kan du ta deg en tur til Hausmanns gate 16 i Oslo, for å smake og se om det er noe du kan tenke deg å lage selv.

Ikke frykt kjøtterstatninger

Mange synes overgangen til et vegansk kosthold kan være vanskelig, spesielt hvis du har familie som ikke er interessert i dine veganske matkreasjoner, eller hvis du selv kjenner at du heller vil spise kjøtt. Da er veganske kjøtterstatninger noe du bør prøve. I norske matbutikker finnes det mange ulike erstatninger til kjøtt, enten det er veganske pølser, burgere eller ”kylling” i frysedisken.

Burger av jackfrukt

Ingredienser: (ca. 4-6 porsjoner)

  • Ca. 5 dl oppkuttet jackfrukt (fersk eller hermetisert)
  • 2 ss brunt sukker
  • 1 ts paprika
  • 1 ts hvitløkskrydder
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • ½ ts chili
  • 2 dl BBQ-saus (de fleste grillsauser i matbutikker er faktisk veganske, men husk å lese ingredienslisten for sikkerhetsskyld)
  • Hamburgerbrød
Slik lager du det:

1. Kutt opp jackfrukten dersom den er fersk. Hvis den er hermetisert er den allerede oppkuttet, men du kan rive den i mindre biter hvis du ønsker en mer “pulled pork”-aktig konsistens.

Vegansk burger av jackfrukt

2. Bland jackfrukten og krydderet sammen i en bolle. Stek det i olje til frukten har fått en gyllen farge, for deretter å tilsette BBQ-sausen.

3. La alt steke til jackfrukten er gyllenbrun og myk.

4. Jeg anbefaler å servere alt samlet som en burger, med salsa, løk, avokado og salat. Kjøtterstatningen passer med nærmest alt, så det er bare å slå seg løs.

"Pulled-pork"-burger av jackfrukt