Tradisjonell pasta carbonara er kanskje en av de minst vegan-vennlige rettene som finnes. Derfor har jeg selvfølgelig laget en vegansk versjon, som er enda bedre. Den kremaktige konsistensen er den samme, og tofu er erstatningen for bacon.

Vegansk pasta carbonaraFå i deg kalsium på andre måter

Melk er veldig sunt, dersom du er en kalv! Krem, melk og meieriprodukter generelt smaker kjempegodt, men det er ikke bra for deg. Dr. Willett er en amerikansk lege og ernæringsforsker, som underviser som professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard. Han har forsket mye på hvorfor melk, i motsetning til hva de fleste tror, faktisk er veldig usunt.

I Norge får vi ofte høre at melk styrker benbygningen vår. Men det er rett og slett ikke sant. Melk reduserer ikke brudd, og det har heller aldri blitt bevist at å spise meieriprodukter reduserer bruddrisiko. Meieriprodukter kan i motsetning øke risikoen for brudd, med hele 50 prosent. Land med lavest nivå av melk- og kalsiuminntak, har også de laveste osteoporoseverdiene. Ikke misforstå, kalsium er svært viktig, men få det i deg gjennom å for eksempel spise bananer.

Bytt til plantemelk-substitutteer

Forskning viser at høyere inntak av kalsium i meieriprodukter kan øke en manns risiko for prostatakreft med 30 til 50 prosent. I tillegg øker melkeforbruket kroppens nivå av insulinlignende vekstfaktor IGF-1, som er en kjent kreftfremmer.

Omtrent 75 prosent av verdens befolkning er genetisk ute av stand til å fordøye melk og andre meieriprodukter riktig. Dette problemet kalles laktoseintoleranse. Hvis det var meningen at mennesker skulle spise og drikke melken til andre pattedyr, hvorfor er den da så dårlig for oss? Så når du ser at det er melk eller krem i en oppskrift, hvorfor ikke bare bruke en plantemelk- erstatning? Det smaker dessuten bedre, tro meg.

Å spise gris er en miljøversting

Den tradisjonelle carbonara-retten inneholder store mengder kremfløte, i tillegg til bacon. De fleste av oss vet at bacon er usunt. 68 prosent av baconets kalorier er fete. Mengden mettet fett i bacon forklarer hvorfor ca. 29 gram med bacon inneholder nærmest 30 milligram kolesterol.

Forskning viser at å spise mat med høyt innhold av mettet fett og kolesterol kan føre til en høyere risiko for å utvikle hjertesykdom, kreft og hjerneslag.

Ikke bare er bacon forferdelig for kroppen, men industrien er grusom for miljøet. Den viktigste direkte miljøpåvirkningen som følge av kjøttproduksjon av gris kommer fra gjødselproduksjonen. Nivået på gjødselbruk definerer mengden næringsstoffer som slippes ut i miljøet.

Kjøttproduksjon av gris, slik den er i dag, er med på å frigjøre store mengder nitrogen og fosfor i miljøet. De høye dosene kobber og sink som tilføres griser for å fremme vekst, akkumuleres til slutt i jorda. Slike næringsstoffer kan bidra positivt til økt fruktbarhet i jorda når de brukes hensiktsmessig, men overforbruk av slike næringsstoffer kan føre til nedbryting av jord og vann.

Om du er en person som elsker bacon, men gjerne vil prøve et vegansk kosthold, lag dine egne, eller kjøp gode erstatninger. Gjerne prøv ut sandwich-oppskriften min der jeg erstattet bacon med tofu. Det går dessuten også an å lage eget veganske bacon, kalt facon, av for eksempel kokosnøtt eller rispapir.

Ingredienser til vegansk pasta carbonara

Ingredienser: (ca. 4 porsjoner)

 • Pasta (det ble brukt soya- “tagliatelle” i denne oppskriften)
 • 1/2 rødløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 blokk med tofu (fast tofu, ikke silken)
 • 2 ss næringsgjær
 • 1 ss lønnesirup
 • 2 ss soyasaus
 • 1 ts paprika-krydder
 • 1 boks soyafløte
 • Ca. 1/2 grønnkål-bukett
 • Smak til med salt & pepper
 • 1 liten chili
Slik lager du vegansk pasta carbonara:

1. Kutt tofuen i små kuber og stek dem i olje til de er gyllenbrune utenpå.

2. Kutt løk og hvitløk, bland det i panna sammen med tofuen, og stek sammen til de også er gyllenbrune.

3. Rør soyasaus, næringsgjær, paprika-krydder (gir en litt mer smokey smak og rødere farge) og lønnesirup sammen i en bolle, før du blander alt i panna sammen med tofuen og løken. Rør godt og la det surre i et par minutter.

4. Tilsett grønnkålen og la alt stå og småkoke til grønnkålen er myk og gjennomstekt. Deretter kan du ha oppi soyafløten. La miksturen fortsette å småkoke og la den tjukne litt mens du koker pasta.

Vegansk pasta carbonara

Dette er en fantastisk rett som bør falle i smak hos både store og små, og som funker til både middag og lunsj. Da er det bare å servere og spise!

 

NB: Dette innlegget sorterer under vår blogg-side, og inneholder forfatterens personlige og subjektive meninger, som ikke nødvendigvis representerer eller  er i tråd med meningene til Infinitum Movement og denne nettsidens redaksjon.