På denne årstiden sniker kjøtt og dyreprodukter seg oftere inn i kosten vår. Derfor vil jeg dele en oppskrift som er vegansk, men som likevel komplementerer sesongen. Til ære for sesongens mest fargerike og smakfulle frukt skal jeg lage gresskarpai.

gresskarpai

Et vegansk kosthold kan gjøre underverker for både helse og miljø. Industriell kjøttproduksjon forurenser både luft, jord og vann, og er en av verdens største bidragsytere til global oppvarming og kilder til drivhusgasser. Visste du at husdyrindustrien har en større miljøeffekt enn hele transportindustrien tilsammen?

Kjøttkonsumet truer verdens befolkning

Kjøttproduksjon krever store arealer, enten det er til dyrking av fôr eller beitemark, og er derfor ansvarlig for en ekstremt stor andel av verdens avskoging. I Brasil hugges det i gjennomsnitt 18.000 kvadratkilometer regnskog hvert år for å gi plass til alt fra beitemark, dyrking av soya, til kjøttproduksjon.

I tillegg krever kjøttproduksjon store mengder vann, som er en bekymringsverdig knapphetsressurs i store deler av verden. Med økningen av kjøttkonsumet finnes det ikke nok vann og dyrkbare områder på Jorda til å mate hele verdens befolkning. For eksempel brukes det 16 kilo korn for å fremstille 1 kilo biffkjøtt, og til å produsere 1 kilo poteter går det med ca. 500 liter vann, mens til 1 kg biffkjøtt går det 100.000 liter vann. Tenk på det!

Mer enn en oransje frukt

Når det kommer til helse, har et vegansk kosthold vist seg å ha store positive virkninger. Hjerte- og lungesykdommer, diabetes og flere typer kreft er eksempler på typiske livsstilssykdommer, som sammen med fedme har en sammenheng med et høyt inntak av mettet fett, og for lavt inntak av frukt og grønt. I tillegg er alle slags dyreprotein med på å øke det kreftfremkallende hormonet IGF-1 i kroppen vår.

Denne oppskriften er fullstendig fri for uønskede hormoner fra dyreprodukter, og er i stedet plantebasert og full av næring. Gresskar har et lavt kaloriinntak, og er rik på næringsstoffer som vitaminer, mineraler, og antioksidanter.

Gresskar er en av de beste kildene til betakaroten; en kraftig antioksidant som reduserer risikoen for å utvikle ulike typer kreft, beskytter mot astma og hjertesykdom, og forsinker aldring og kroppsdegenerasjon. Det inneholder også vitamin C og E som har vist seg å forbedre øyehelse og forhindre degenerative skader.

Å spise gresskar er svært godt for hjertet. Fiber-, kalium- og vitamin C-innholdet i et gresskar er ikke bare med på å redusere risikoen for slag, men beskytter også mot tap av muskelmasse. Gresskar bidrar i tillegg med på å styrke hud og hår, og gir økt energi.

ingredienser til gresskarpai

Ingredienser: 

 • 6 dl gresskarpuré
 • 3 dl brunt sukker, ½ dl hvitt sukker
 • 1 dl lønnesirup
 • 1 ss smeltet kokosnøttolje
 • 1 klype salt
 • 1 dl plantemelk (jeg brukte cashew-melk)

Hjemmelaget krydder:

 • 1 ss kanel
 • ½ ts ingefær
 • 1 ts muskatnøtt
 • 1 ts nellik
 • 1 ts allehånde

Paibunn:

 • 6-7 ss kaldt, vegansk smør (for eksempel Soft Flora)
 • 6 dl hvetemel
 • 1 klype salt
 • 6-7 ss kaldt vann
 • 2 ts sukker
slik lager du gresskarpai
Slik lager du gresskarpai:

 1. Begynn med å lage gresskarpuré. Forvarm ovnen til 175 grader. Del gresskaret i to, og skrap ut frømassen med en skje. Hell 2 dl vann i en ildfast form, og sett gresskaret oppi med snittsiden ned. Bak i ovnen i 45 min til 1 time til innmaten er mør og kan skrapes ut med skje. Puré deretter innmaten i kjøkkenmaskin, eller med stavmikser.

2. Lag bunnen ved å røre mel, smør, sukker, salt og vann i en bolle. Her er det lettest å bare bruke hendene med én gang, altså å kna alt sammen til det til slutt blir en fin og fast deigklump. Deigen plasserer du i kjøleskapet, enten innpakket i plastfolie eller i en bolle med lokk. Deigen skal hvile i ca. 30 minutt mens du lager fyllet.

slik lager du gresskarpai

3. Forvarm ovnen til 200 grader, og finn frem en paiform.

4. Nå går vi over til å lage fyllet, og det er veldig enkelt. Alt som trengs å gjøres her, er å måle ut alle ingrediensene og blande dem sammen i en bolle til det er blitt en myk og nokså løs røre.

paibunn til gresskarpai

5. Etter deigen til paibunnen har stått i kjøleskapet kan du enten kjevle den ut for så å legge den nedi paiformen, eller presse den nedi selv, slik jeg gjorde. Deretter er det fint å presse en gaffel rundt paibunnen for et estetisk siste preg. Hell fyllet i paiskallet og stek gresskarpaien i omtrent 30 minutt, eller vent til fyllet kjennes fast.

ferdiglaget gresskarpai

Håper det smaker med gresskarpai, og god høst!