Har du noen godt modne bananer liggende? Prøv Helenas oppskrift på dette veganske, sunne bananbrødet med speltmel!

Prøv et vegansk, sunt bananbrød med speltmel

Hver eneste dag kastes 60 000 bananer i Norge, ifølge Framtiden i våre hender. Heldigvis er bananbrød en ypperlig måte å få brukt opp godt modne bananer på, og dermed redusere matkastingen. Om bananskallet er brunt eller nesten svart, er det som regel bare et godt tegn – da er bananen inni enda søtere og lettere å mose.

Bakst er, tro det eller ei, ekstremt enkelt å lage vegansk.

Bananer, eplemos, linfrøegg, chiapudding eller chiaegg er alle elementer som erstatter egg, smør eller andre meieri- eller dyreprodukter når du baker. Det mange ikke vet, er at det er helt unødvendig med egg i bananbrød – og egentlig i det meste annet!

Veganske substitutter

Ikke bare er veganske erstatninger i bakst kjempelette å bruke. De er også mye bedre for deg, dyrene og miljøet. Det aller beste er at du kan slikke bollen ren og ikke være redd for skumle bakterier for det er bare sunne plante-ingredienser.

Oppskriften er selvfølgelig ikke bare reservert veganere. Også vegetarianere, fleksitarianere og andre som vil spise mer miljøvennlig og sunnere mat, kan gjerne forsøke veganske oppskrifter innimellom.

Les også: Dette er EAT-dietten

Prøv denne oppskriften på et vegansk, sunt bananbrød med speltmel!

Ingrediensene til bananbrødet. (Om merkevarene ser litt ukjente ut, skyldes det at Helena for tiden studerer i Canada).

Du trenger verken egg eller meieriprodukter som bindeelementer i bakst. Ta ca. 1 ss linfrø eller chiafrø med 2 ss vann, bland det sammen, og la stå til den er fått en geleaktig konsistens. Prøv å erstatte dette med egg neste gang du baker!

Bruk spelt for ekstra sunnhet!

Bananbrød er sunt, men denne versjonen er kjempesunn. Så sunn du kan spise den nesten hele tiden om du ønsker, og den smaker som dessert!

I denne oppskriften bruker jeg speltmel i stedet for vanlig hvetemel, men du kan også bruke mandelmel eller havremel om du vil gjøre brødet fullstendig glutenfritt.

Les også: Seks vegetaroppskrifter for deg som vil spise grønnere

Lag et vegansk bananbrød, og bidra til å redusere matsvinnet!

Speltmel kan brukes som en sunnere erstatning for hvetemel.

Selv om speltmel er nært knyttet til hvete, så har speltmel noen flere fordeler. Spelt og vanlig hvetemel er nokså like ernæringsmessig, men spelt har høyere innhold av sink og protein. Spelt er også en utmerket kilde til kostfiber og inneholder flere viktige vitaminer og mineraler, for å nevne noe (les mer om speltmel her!).

Noen foretrekker også smaken av speltmel. Speltmelet gir en litt nøtteaktig smak, og er litt rikere på smak enn vanlig hvete.

Og i motsetning til ris, havre og andre glutenfrie mel-substitutter, kan du erstatte speltmel i oppskrifter som krever vanlig hvetemel med skikkelig gode resultater, fordi det har mange av de samme egenskapene.

Oppskrift på sunt, vegansk bananbrød med speltmel

Visste du at banan kan fungere som vegansk erstatning for egg?

Ett stykk rykende ferskt, vegansk bananbrød!

Ingredienser
1 brødform

 • 3 modne bananer (til selve deigen)
 • 1 banan (til topping)
 • 1 dl olje (f. eks. solsikke)
 • 1 dl plantemelk (mandelmelk er brukt i denne oppskriften)
 • 5 dl brunt sukker
 • 2 ts vaniljeekstrakt
 • 5 dl speltmel
 • 1 ts kanel
 • 1 ts bakepulver
 • 1 klype salt

Fremgangsmåte

 • Skru ovnen på ca. 170 grader, og smør formen med olje eller margarin.
 • Mos bananene med gaffel eller potetmoser i en stor bolle og tilsett brunt sukker, olje, vaniljeekstrakten og plantemelken. Band alt godt sammen.
 • Ha deretter i melet, bakepulver, salt og kanel, og bland sammen igjen.
 • Hell røren ned i formen, og dekorer med bananskiver på toppen.
 • Bak i ovnen i ca. 45 minutter, og dekk den deretter med aluminiumsfolie og stek i ca. 10-15 minutter til. Sjekk om brødet er gjennomstekt ved å stikke f. eks. en tannpirker eller en strikkepinne inn i brødet. Kommer den ut uten deig på seg, men kun med noen smuler, er bananbrødet ferdig.

Server med et glass mandelmelk ved siden av, eller kanskje litt mandelsmør på skivene. Det smaker kjempegodt!

Prøv også disse fyldige, veganske pannekakene

MATBLOGG: Fyldige veganpannekaker til kalde vintermorgener