Bandet sitter spent i salongen. Over dem, på akterdekket, sitter spente strandryddere og venter på overraskelsen. De har nettopp plukket kilo på kilo av strandsøppel. Nå skal de bli hyllet av et hemmelig band.

Seilskuta Vega har lagt til kai i Stavanger. Vinden har ikke vært i vår favør. Den har enten kommet rett i fleisen, eller ikke vært til stede i det hele tatt. De vindløse dagene har gått til fisking, forskning og lesing.

Den store fiskekrigen

Det er en gammel fiskekrig pågående ombord. Helt siden Vegas langtur over Atlanterhavet for to år siden, har elektriker Øystein vært den ubestridte fiskekongen. Han kaster snøret og haler opp en fisk etter to minutter. Resten av mannskapet får blod på tann, og lar snørene fare ned i dypet. Kaptein Åke drar opp en tom sluk. Igjen og igjen.

På seilskuta Vega plukkes ikke bare plastsøppel opp fra havet - fisk heises også opp i båten nå og da.

På seilskuta Vega plukkes ikke bare plastsøppel opp fra havet – fisk heises også opp i båten nå og da.

– Var det bare én fisk her eller? Åke ser skuffet på den tomme sluken.

Åke må igjen se seg slått av fiskekongen Øystein. Fisken blir stekt og spist til frokost neste morgen. Særlig mer lokalprodusert mat får man ikke. Vinden glimrer fremdeles med sitt fravær. Bøker blir slukt, og går fra den ene til den andre.

Populærvitenskapelige bøker om fysikk går på rundgang. Bøker om kvanter, gravitasjonsbølger og om rom og tid. Vi føler dog lite på tid på Vega. Dagene glir i hverandre, og vi må minne hverandre på om det er lørdag eller onsdag. Det har lite å si om klokken er fire om natten eller to om dagen. Du står ved roret eller heiser seil uansett.

Strandrydding i Stavanger

I oljehovedstaden har vi invitert til strandrydding i samarbeid med Ryfylke Friluftsråd og CleanSounds. 30 personer tropper opp midt i fellesferien. De fleste har ikke vært med på organisert strandrydding tidligere.

Flinke strandryddere plukker søppel og plast i Stavanger

Flinke strandryddere plukker søppel og plast i Stavanger

Blant mengden av ukjente ansikter står et velkjent et. Infinitum-ambassadør Simen dukker opp på stranden, mannen bak emneknaggen #tavaha. Få mennesker i Norge har ryddet så mange strender som ham.

Infinitum-ambassadør Simen Knutsen viser fram noe av plastsøppelet som befinner seg i fjæra.

Infinitum-ambassadør Simen Andreas Knutsen viser fram noe av plastsøppelet som befant seg i fjæra.

I halvannen time rydder de frivillige tusenvis av armeringsfibre og detonasjonstråd. Søppel som vitner om utslipp fra tunnelbygging flere år tilbake i tid, og som har dominert Rogalandskysten i årevis.

En lokal barnefamilie blir inspirert av innsatsen og slår seg sammen med resten av ryddelaget.

Den skal tidlig krøkes som god strandrydder skal bli.

Den skal tidlig krøkes som god strandrydder skal bli.

– Dere er skikkelige forbilder, sier pappaen mens han og barna lesser ni bildekk opp på kaien.

Dekk som engang har hengt på kaien som beskyttelse, men som endte sine dager i fjæra.

Overraskelsen på Vega

Tilbake på skuta sitter bandet Brenn spent i salongen mens de frivillige strandrydderne venter på akterdekket. Vokalisten sier han er nervøs, selv om de har turnert over hele landet hele sommeren og fått strålende karakterer av P3. Strandrydderne vet fremdeles ikke hvem som skal komme og spille for dem.

Spent publikum om bord på Vega

Det er nettopp det som er konseptet til CleanSounds. Hemmelige og intime konserter for å hylle frivilligheten som tar vare på havet vårt. CleanSounds er nemlig artistenes egen bevegelse i kampen mot marin forsøpling, og har engasjert artister som Madcon, Unni Wilhelmsen, Sivert Høyem og Odd Nordstoga for å nevne noen. Nå er det Brenn som står for tur.

Bandet Brenn fra CleanSounds gir Vega-publikum og strandryddere en velfortjent overraskelseskonsert.

Bandet Brenn ga Vega-publikum og strandryddere en velfortjent overraskelseskonsert.

Bandet lister seg opp trappen til akterdekket og blir møtt av applaus og jubel. Bandet kjører i gang med entusiasme og giv. Smilene sitter løst blant publikum. Etter tre låter takker Brenn for seg, men publikum vil ha mer.

– Var sikker på at du ville si nei, når jeg spurte deg «Kan jeg kysse deg?» låter siste strofen.

Vi vil rette en stor takk til Kersti Kesper i Ryfylke Friluftsråd og Morten Sand i CleanSounds for samarbeidet. Uten dere hadde ikke dagen vært den samme!

 

Les mer om seilbåten Vegas sommertur her:

Vega

MILJØSEILASEN VEGA

I sommer reiste Infinitum fra Oslo til Skottland med mål om å finne ut mer om det nye pantesystemet der. På veien dro vi innom Kristiansand, Bergen, Stavanger og Orknøyene, forsket på plast, strandryddet og inviterte til fest om bord. Følg ferden her: