Noen ganger klarer jeg ikke å finne nok motivasjon til å sette meg på sykkelen. Slite meg ut i timesvis, bli øm i skrukket, alt for å kjøre ski på dårlig snø. Noen ganger må sykkelen rett og slett stå.

Det som har tæret på motivasjonen i år har ikke vært mørketiden og mangelen på dagslys, men tørketiden og fraværet av nedbør. Å sykle rundt for å stå på ski er ikke det mest sosiale en kan gjøre. For å unngå at jeg blir en ensom ulv sier jeg ikke nei til skyss når noen spør.

Sviktende motivasjon

To måneder uten snø kan knekke enhver som liker å leke i krystalliserte regndråper. I februar kom det hele 2,5 mm nedbør, normalen ligger på 64 mm. Jeg tok kontakt med et par andre sulteforete og desperate skikjørere. Jeg hadde nemlig trålet nettet for værdata. Flere kilder mente at det var en mulighet for at det hadde snødd en fem timers sykkeltur eller en halvannen times biltur unna Bodø.

Samkjøring til fjellet

Motivasjonen er på topp igjen etter en særdeles vellykket tur. Foto: Andreas Køhn

Etter litt lyging klarte jeg å overtale de andre til bli med på å søke lykken sørover. Mens jeg sitter i baksetet, med armen hvilende på stabelen av ski oppå det nedslåtte setet, tenker jeg at dette er ganske greit. Med sviktende motivasjon kunne en fem timers bomtur vært spikeren i kisten for mine sykkel-eskapader. En må unne seg en gulrot en gang i blant.

Samkjøring på ski

Det fine med å være på tur med andre er at de tar bilder. Foto: Eivind Ø. Ruud

Det skulle vise seg at internett ikke bare farer med fake news. Informasjonen jeg hadde gravd frem stemte overens med virkeligheten. Turen endte opp med å bli den beste på et par måneder. Det er ikke ofte vi får kald og tørr snø, sol og vindstille forhold samtidig.

Lettvinte løsninger
Samkjøring og sosial skitur

Noen ganger er det fint å ha noen å prate skit med på toppen. Foto: Andreas Køhn

Det var først etter at jeg kvittet meg med bilen at jeg virkelig begynte å sette pris på motorisert transport. Det er så vanvittig lettvint. Når jeg sitter på i en bil for å stå på ski får jeg samme gleden som når jeg er hjemme etter en lengre telttur og bare kan skru på springen for å få rennende vann på sekundet.

Misforstå meg rett, jeg setter pris på disse tingene, men det er noe eget med å klare seg selv. Bruke kroppen for det den er verdt og å smelte snøen slik at jeg får meg en kopp kaffe. Men noen ganger er det lettvinte det beste.

Les også: Skam deg over flyturen

Anti-miljø?

Helt siden jeg fikk min første bil har jeg kjørt utallige mil alene. I ens ærend for å utøve ulike aktiviteter. Da jeg startet å gå på alpine skiturer reiste jeg alene rundt i Norge en hel vinter. For å oppdage min egen svært utvidede bakgård. Nå er bakgården min betraktelig mye mindre.

Les også: Borte bra, hjemme best

Les også: Kortreist pudder

Samkjøring til fjellet er motiverende

Bakgården er ikke så aller verst. Foto: Andreas Køhn

Klart det er vanskelig å kvitte seg med bilen. Det er noe jeg tenker på daglig. Jeg kunne jo bare kjøpt meg en ny bil. Selv om en kjører biler som går på fossilt brennstoff så blir en ikke automatisk anti-miljø. Vi lever i oljealderen og olja er vanskelig å komme unna.

Alle kan gjøre sitt bidrag for miljøet uansett hvor lite en synes det er så er det uendelig mye bedre enn ingenting. Samkjør flere i én bil, bli nærsynt og oppdag mulighetene i nærområdet, sorter søpla, pant alt som pantes kan, kjøp brukt, ta toget.

Les også: Kan man redde verden alene?