Er du interessert i å minske inntaket av kjøtt og andre dyreprodukter? Da er tofu noe du absolutt bør prøve.

Tofu-sandwich

Det finnes vegetariske kjøtterstatninger som kan kjøpes i mange matbutikker, som varierer fra pølser til kjøttdeig, kyllingbiter og biff. Men en enkel, smakfull og proteinpakket vare som kan kjøpes omtrent hvor som helst til en billig penge, er tofu.

Tofu er laget av soyabønner, og er som en hvit blokk, som trekker til seg all slags krydder og sauser du skulle ønske å tilberede den med. Dermed kan du lage nesten hva som helst ut av den.

Tofu
Enkel lunsjvariant

I denne sandwich-oppskriften skal tofuen etterligne litt krydret bacon som smaker fantastisk i selskap av avokado, salat, tomat og vegetarisk kremost mellom to stykker av ditt foretrukne brød. En sandwich som denne er enkel å lage til lunsj, og du kan også lage flere varianter, ved å tilberede en større oppskrift med tofu-bacon.

Tofu-sandwich

Husk: Tofu kan krydres på flere ulike måter. Hvis du for eksempel liker asiatisk smak anbefaler jeg deg å marinere den i soyasaus, og tilsette sesamfrø når du steker eller baker den.

Når du handler i butikken, vær nøye med å velge firm tofu og ikke silken tofu, ettersom silken tofu er en variant som er veldig myk og lett oppløselig. Den er fin å bruke i smoothier for litt mer tykkelse og protein, men ikke så enkel å bruke til steking eller baking for å få den tyggete kjøttaktige konsistensen og smaken vi er ute etter.

Ingredienser: (2-3 sandwicher)

  • 1 blokk med firm tofu
  • 1-2 avokadoer
  • 2-3 tomater
  • Selvvalgt mengde og type salat (anbefaler romaine eller babyleaf)
  • Vegetarisk kremost (tofutti er et godt merke som selges i de fleste matbutikker)
  • Olje (for eksempel solsikke, kokkosnøtt eller canola)
  • 1-2 ss salt
  • 1-2 ss pepper
  • 1-2 ss chilli og cayennepepper
  • Brød etter egen preferanse
Hvordan tilberede tofu sandwich

Ettersom tofuen skal etterligne bacon, stekes den i panna med olje for å få et mer røkt og sprøstekt sluttresultat. Den kan også bakes i ovnen hvis du ønsker en litt tørrere og potet-aktig konsistens.

Tofu-sandwich

Når du steker i panna begynner du med å dekke bunnen med olje og krydder før du legger på tofuen. Når den er lagt på, tar du enda en runde med krydder på siden som vender oppover. La den stekes godt på den ene siden, før du flipper den over og steker på den andre. Når begge sidene er mørke og gyllenbrune kan du begynne å montere sandwichen din.

Tofu smaker godt i alle slags kombinasjoner, som for eksempel i wraps, vegetarsushi eller wok. Jeg håper denne oppskriften faller i smak, og at det blir tofu, og ikke kjøtt, i det neste måltidet ditt.

Tofu-sandwich