Det er ingen hemmelighet at husdyrindustrien er en av de største bidragsyterne til global oppvarming. Å slå av lys, vann og å kjøre mindre bil er alltid gode vaner å opprettholde, men det er en ting til som virkelig kan utgjøre en forskjell. Og det er å kutte ned på, om ikke slutte, å spise kjøtt og andre dyreprodukter.

Det er mye lettere enn mange skal ha det til, og i tillegg til å være miljøvennlig, har studier av blant annet Verdens helseorganisasjon advart mot dyreprodukters negative effekt på menneskekroppen.

Jeg har selv vært fullstendig veganer i snart to år, som vil si å ikke spise noen dyreprodukter. Å gradvis minske inntaket av kjøtt er alltid et fantastisk bra sted å starte.

Les også: Er insekter fremtidens kosthold?

I disse oppskrift-innleggene vil jeg prøve å inspirere så mange som mulig til å prøve et mer vegetarisk kosthold med miljøvennlig, sunn, og ikke minst veldig god, vegetar- og veganmat.

Vegetarisk sjokolademousse laget av avokado og dadler:

Hvem skulle trodd at en blanding av avokado, dadler og kakaopulver kunne bli til en delikat og skikkelig god dessert? Vel, denne enkle og fleksible oppskriften beviser akkurat det.

Denne retten kan varieres og eksperimenteres med i forhold til individuell smak, ved å for eksempel tilsette vanilje-essens, appelsinjuice for en mer frisk og syrlig smak, eller biter med mørk sjokolade for en liten crunch. Uansett, så er den deilige konsistensen og milde smaken av avokado svært angivelig, og dadlene er med på å gi tykkelse og søtning til moussen.

Les også: Er et sunt og bærekraftig kosthold mulig?

Oppskriften er klassisk, sommerlig, og frisk med de enkleste ingrediensene og topping av ferske bær. Antall og mengde av ingredienser kan enkelt minskes eller dobles ettersom hvor mye du vil lage, og husk; du trenger ikke begrense deg selv med helse i tankene, denne sjokolademoussen er faktisk skikkelig sunn.

Ingredienser (Ca. 2 porsjoner)

  • 2 avokado
  • 6-8 dadler (hvis de er harde kan du mykne dem litt i varmt vann først)
  • 1-2 dl mandelmelk (kan også varieres i forhold til hva slags konsistens du vil ha)
  • 2-3 ss kakaopulver
  • Topping: ferske blåbær og bringebær

Tips: Hvis du vil ha ekstra tilsatt søthet, eller hvis du ikke liker dadler, kan du heller bruke kokosnøtt-nektar, agave eller lønnesirup.

Gjennomførelsen av denne oppskriften er så enkel at den kan forklares i kun én setning. Alt du trenger å gjøre er å blande alle ingrediensene i en blender eller foodprocessor. Den er selvfølgelig best litt avkjølt, så jeg anbefaler å plassere den i kjøleskapet et par minutter før servering.

Desserten er fantastisk å dele og imponere venner med, og kan spises med god samvittighet. Du kan til og med ha den til frokost, ettersom den er stappfull av næring.

Små endringer i kostholdet for å kutte ned på dyreprodukter kan gå en lang vei, og nå har du en skikkelig enkel dessert å lage til enhver anledning, som er sunn for både deg og miljøet.