I går vant teknologigründer, havforkjemper og Infinitum-ambassadør Christine Spiten prisen som årets ledestjerne av magasinet D2. Det var høyst fortjent, skriver Torkel Karoliussen.

Christine Spiten har tidligere også havnet på Forbes' 30 under 30-liste. Nå jobber hun som rådgiver i sirkulærøkonomi hos WWF Norge.

Christine Spiten har tidligere havnet på Forbes’ prestisjetunge 30 under 30-liste grunnet sitt arbeid med undervannsdronen Blueye. Nå jobber hun som rådgiver hos WWF Norge.

Spaserer du et lite stykke bortover gata, en strand eller hvor som helst sammen med Christine Spiten, så kan jeg nesten love deg å oppleve at hun plutselig bøyer seg ned og plukker opp ett eller annet fra bakken. Helt automatisk, gjerne uten å slutte å snakke, lytte eller hva hun måtte holde på med.

Man kan bli litt satt ut av det. Selv har man kanskje ikke lagt merke til den lille q-tips-pinnen i sanda, eller et stort sjokoladepapir midt på fortauet. Øynene ser det sikkert, men vi oppfatter det gjerne ikke. Kanskje fordi vi er så vant til at det ligger ting på bakken som ikke hører hjemme der, uansett om det er i byen eller naturen.

Les også: Christine Spiten vil at du skal se havet på en ny måte

Sjekk her! Så stolt av å ha seilt over Nordsjøen for å møte de som jobber med å få orden på tomflaskene som ligger og flyter over alt i Skottland, sammen Christine Spiten (t.h.) og Malin Jacob (i midten). 

De aller fleste går bare rett forbi. Jeg gjør det ofte selv, i alle fall på gata, også mange av de gangene da bevisstheten faktisk oppfatter at det er noe der som er helt feil.

Ser det, oppfatter det, men gjør ikke noe med det. Som Sylvi Listhaug i en speedboat forbi en fullasta gummibåt i middelhavet.

Det er jo ikke min skyld, jeg har jo ikke kastet det der. Det ligger jo søppel og dritt over alt. Hvorfor skal JEG plukke det opp,? Det er jo så mye at det hjelper jo ikke uansett.

Og hva med de andre folka rundt omkring? Det er greit på stranda, i naturen og på fjellet. Da er det større sjanse for å høste cred fra omgivelsene for å plukke opp plastsøppel, sjokoladepapir eller panteflasker. Men er det ikke fare for at noen ser litt ned på deg om du går rundt og plukker søppel på gata? Andre folk sin skitne, ekle dritt?

Les også: Infinitum-ambassadørenes beste miljøtiltak

Er det vits? Christine Spiten på en strand full av søppel da vi seilte til Shetland, Orknøyene og Skottland i sommer.

Er det vits? Christine på en strand full av søppel da vi seilte til Shetland, Orknøyene og Skottland i sommer.

Det er akkurat som det er helt motsatt for Christine. Det ser i alle fall ut som om det faller helt naturlig, og er hundre prosent selvfølgelig for henne å gjøre det rette.

Og i stedet er det jeg som føler meg dum. Flau over at jeg ikke så søppelet først og plukket det opp selv. Neste gang jeg ser en bit søppel på gata, ligger den tynt an.

Det er nettopp derfor du Christine fortjener å bli kåret til årets ledestjerne av DN. Ikke bare for å plukke opp søppel, men for å gjøre en masse bra skit som inspirerer andre. Stolt av å ha blitt flau av å henge både i byen og på stranda med deg. Gratulerer, Christine!

Bred støtte til sirkulær økonomi-grep