Stekt ris er en rett de aller fleste kjenner til fra enten kinesisk eller thailandsk matkultur. Vanligvis inneholder stekt ris en form for kjøtt, og egg stekes ofte sammen med risen. Jeg har laget en vegansk variant, som  jeg ble inspirert til å lage da jeg var på Hawaii og spiste den kjente tropiske varen, ananas.

Stekt ris med ananas
Frittgående betyr ikke frihet til å være ute

Det fleste vet at industriell kjøttproduksjon er dårlig for dyrene, miljøet og helsa vår. Men, det er mange som er uvitende om hvor fryktelig produksjonen av egg er, og hvordan industrien fungerer.

Derfor vil jeg dele litt av min kunnskap. Det er en vanlig misforståelse at egg fra “frittgående høner” involverer høner som får leve og bevege seg fritt ute. Virkeligheten er at hønene holdes i store skur med potensielt tusenvis av andre fugler, hvorav få noensinne får se dagslys.

“Frittgående” kan nemlig bety “fri fra bur”, men EU-lovgivningen fastsetter at så mange som ni høner kan okkupere én kvadratmeter gulvareal. Forutsatt at forholdet mellom høne og gulv er fullstendig oppfylt, hindrer disse lovene ikke at kyllinger blir stablet oppå hverandre. De må gis, ifølge loven, en slags utetilgang, men ettersom de er plassert såpass tett i tett, er det ofte bare noen få høner som faktisk får være ute.

Frittgående høner
Trimmer nebbet til hønene

Alle kommersielle høner sendes til slakt etter omtrent ett års eggproduksjon, til tross for at de har en naturlig levetid på syv år. En annen standard praksis i egg-industrien er å kutte av store deler av hønens nebb, slik at de som holdes tett sammen ikke “hakker” på hverandre.

Nebbet til en høne er veldig følsomt, og kan sammenlignes med fingertuppene til mennesker. Forskning tyder på at nebb-trimmingen, som forøvrig gjennomføres uten bruk av smertestillende, fører til akutte og kroniske smerter hos hønene.

Heldigvis er trimming av nebb regnet som dyremishandling i Norge og er derfor ulovlig, men det er likevel noen gårder i industrien som fortsetter med det for å unngå at hønene skader hverandre. Dyrevernalliansen jobber med å forbedre hønenes forhold i industrien, men jeg mener likevel at det beste du kan gjøre er å ikke spise egg i det hele tatt. På den måten støtter du ikke lidelsen til hønene.

Dropp egget

Jeg har mye mer å fortelle om dyremishandlingen som foregår innenfor egg-industrien, men jeg skal gå mer i dybden på de ulike problemstillingene i et senere blogginnlegg.

Den gode nyheten er at dersom du ønsker å kutte egg fra kostholdet, så er det utrolig enkelt. I dag finnes det flere egg- erstatninger å velge mellom, og alle oppskriftene jeg deler her er uten egg.

Deilig stekt ris med ananas
Ananas er både søt og sunn

Ananas er rik på vitaminer, enzymer og antioksidanter. Den tropiske frukten bidrar til å øke immunforsvaret, styrke benbygningen og forbedre fordøyelsen. Til tross for fruktens søthet er kaloriinnholdet lavt. Ananas inneholder store mengder vitamin C og mangan. Selv om frukt ikke er så vanlig å bruke i middagsretter, kan man trygt si at ananas fungerer som en næringsrik tilsetning i denne retten. Ikke bare er det en spennende smaksopplevelse, men det er også veldig sunt.

Stekt ris med ananas er en vegansk variant

Ingredienser: (ca. 4 porsjoner)

 • 2 store gulrøtter
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 stor løk
 • 1 ts chili
 • 1 paprika
 • 1 vårløk
 • 1 ts ingefær
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 2 ananas
 • 1 ts paprika-krydder
 • 4 dl ukokt ris
Slik lager du stekt ris med ananas

1. Stek chili, løk, hvitløk, ingefær, salt, pepper og paprika-krydder i litt olje til løken blir gyllenbrun. Samtidig kan du begynne å koke opp risen.

2. Kutt opp og stek gulrøttene sammen med løken, la det surre en stund før du tilsetter paprika og vårløk.

3. Mens grønnsakene steker, kutter du opp ananas i små kuber og steker dem i panna.

4. Bland ananasen med grønnsakene og la det steke sammen i et par minutter før du har oppi den ferdigkokte risen. Rør godt og la alt steke sammen en liten stund.

5. Server retten i ananas-halvdelene for å få et autentisk resultat.

Server stekt ris i en ananas

Denne retten er enkel å lage, samtidig som den kan imponere venner og familie, som kanskje er litt skeptisk til et vegansk kosthold.

NB: Dette innlegget sorteres under vår blogg-side, og inneholder forfatterens personlige og subjektive meninger, som ikke nødvendigvis representerer eller er i tråd med meningene til Infinitum Movement og denne nettsidens redaksjon.