Visste du at kjøtt-, egg- og melkeindustrien er en av de største bidragsyterne til global oppvarming?

Hvis du fikk vite at maten du spiser fører til store miljøproblemer i verden, ville du da endret vanene dine?

Den største synderen er bruk av fossilt brensel med om lag 60 prosent av de globale klimagassutslippene. Husdyrindustrien står for mellom 14 prosent og 18 prosent og avskoging står rundt 18 prosent (Verdensressursinstituttet, FNs mat- og jordbruksorganisasjon, 2009). Men i og med at den største grunnen til avskoging er oppdrett, beite og mat til dyr for kjøttindustrien, i tillegg at industrien også er en betydelig kilde til andre klimagasser, (for eksempel metan, en drivhusgass som er ca. 20 ganger sterkere enn karbondioksid), så kan en lett se at kjøtt-, egg- og melkeindustrien tilsammen har en ekstrem innvirkning på miljøet.

Husdyrindustrien produserer mer klimagassutslipp

Mange forteller seg selv at, jo, jeg er miljøbevisst fordi jeg tar toget når jeg kan, og jeg skrur av lyset etter meg. Og ja, dette er selvfølgelig gode vaner, men hva om det er en enda bedre ting du kan gjøre, noe som virkelig gjør en forskjell? Det å slutte å spise animalske produkter, er en slik ting!

Visste du at den globale husdyrindustrien produserer mer klimagassutslipp enn alle biler, fly, tog og skip kombinert? Altså hele transportindustrien? Og en verdensomspennende undersøkelse av Ipsos rapporterte at de fleste likevel tror at transport er den største bidragsyteren til global oppvarming?

Ikke bare er kjøtt-, egg- og melkeindustrien en tragedie for dyrene og for miljøet, men de bruker også store økonomiske ressurser på å masseprodusere dyr, ressurser som kunne ha blitt brukt for å forbedre livet til mennesker. For eksempel så er det 780 millioner mennesker i verden som ikke har tilgang til rent vann, og ifølge vegsoc.org – savewater, vil det i 2025 være 1,8 milliarder mennesker som lever med absolutt vannknapphet. Vannet som må til for å produsere et kilo biff varierer fra 13.000 liter til 100.000 liter, mens vannet som kreves for å produsere et kilo hvete, er et sted mellom 1000-2000 liter. Tenk på det!

Veganer = bedre helse

Det er nå gått litt over et år siden jeg selv bestemte meg for å kutte ut alle animalske produkter. De positive ettervirkningene av denne avgjørelsen har gjort at jeg aldri vil tilbake til et såkalt tradisjonelt kosthold. Ikke bare har jeg fått en dypere forståelse og lidenskap for dyre- og miljøvern, men jeg har også fått bedre helse.

Våren 2015 var jeg ekstremt undervektig, jeg var 1 kg over innleggelsesvekten for en ungdom på min alder og høyde, og har aldri vært så tømt for liv. Jeg hadde magesmerter, klarte ikke å spise nok, og ble utredet for tarmsykdommer. Av helsepersonell fikk jeg beskjed om å spise flere dyreprodukter, som fet melk og rent kjøtt. Men det var som om dette bare forverret alt. Hår og negler så ikke ut, og jeg var veldig ofte syk. Alt dette endret seg nærmest øyeblikkelig da jeg ble veganer.

Det ble gjort en del narr av meg i starten. Valget mitt ble fornedret omtrent hver dag, og til tider følte jeg meg skikkelig utestengt, og det var ganske vanskelig som en tenåring å skille seg ut fra resten av gjengen. Men jeg var fast bestemt, og ønsket å være et godt eksempel for denne livsstilen. Og nå i etterkant tror jeg at jeg har gitt de fleste rundt meg et mer positivt og åpent syn på veganisme. Og det håper jeg å fortsette å gjøre!

2015

2016

Valget om å spise planeten frisk

For min del var det dokumentaren Earthlings som overbeviste meg om at jeg ikke lenger kunne støtte opp om en industri som forårsaker så mye lidelse og miljø-ødeleggelse. Den gir et virkelig innblikk i hva som egentlig ligger bak kjøtt-, egg- og melkeindustrien, og med denne kunnskapen var valget enkelt. Jeg har ikke kunnet spise animalske produkter siden. Så for meg var det et etisk valg, men et valg som gjorde meg friskere – både fysisk og mentalt.

 

Jeg kan skrive opp og skrive ned om forskning som viser helsefordelene ved et vegansk kosthold. Men det fortjener et eget innlegg, så her vil jeg bare nevne at selveste Verdens Helseorganisasjon (WHO) advarer mot prosessert kjøtt og knytter det opp mot kreftfremkallende egenskaper (WHO, 2015).

Men aller viktigst så har jeg i løpet av et år halvert karbonfotavtrykket mitt, spart atmosfæren for 1,5 tonn karbondioksid og fått en mye dypere forståelse av kjøtt-, egg- og melkeindustrien sin makt, og hvordan denne økonomisk motiverte masseproduksjonen ødelegger jorda vår. Nettopp det at mange ikke vet hva som foregår bak de lukkede dørene til denne industrien gjør at jeg vil hjelpe å få det fram i lyset.

Det du velger å spise gjør en forskjell

Dermed, bare ved å gjøre noen endringer i kosten så kan du og jeg gjøre en forskjell. Slik kan vi også påvirke en hel industri til å oppføre seg bedre. Masseproduksjon av dyr vil ikke lenger lønne seg. Du og jeg og planeten blir friskere. Og mennesker kan få glede av vannet, i stedet for at det blir investert i biffen du spiser til middag.

Og så er det så utrolig godt med vegansk mat. Det er enkelt å få veganske erstatninger for hva enn du skulle ønske. Linser og bønner har all det proteinet du trenger, og det finnes mange fantastiske oppskrifter du kan følge. Som en avslutning til dette innlegget vil jeg legge ved noen av mine yndlingsoppskrifter. Jeg håper at folk vil la seg inspirere av all den gode maten man kan spise uten å påføre skade på seg selv, dyrene eller jorda vår. Slik som meg, tror jeg du fort vil innse at du virkelig ikke går glipp av noe, men du vil heller føle deg bedre fordi du vet at du er med på å gjøre en forskjell.