Er du handy, eller kjenner du noen som kan lage enkle maskiner? Da ligger alt til rette for at du kan gjenvinne plast hjemme. Det har 27-åringen Dave Hakkens fra Nederland sørget for.

maxresdefault

På nettsiden Precious Plastic ligger det blueprints, beskrivelser og videoer for hvordan man lager maskinene, helt gratis. De er laget ved hjelp av vanlige materialer og enkle verktøy som er tilgjengelig nesten hvor som helst. Målet er at man skal samle og lage nye ting av plast i alle verdenshjørner.

Den første maskinen man trenger er en kraftig makuleringsmaskin, som kutter plastavfall i flak, som blir brukt i andre maskiner for å lage nye ting. Du kan selv velge utskriftsstørrelse av disse flakene for ulike prosesser og for å lage ulike mønstre. 

maxresdefault-2Når det er gjort kan man bygge forskjellige maskiner for å bruke den nye råvaren. En maskin kan smelte og presse ut plasten til en slags spagettirull, som siden kan brukes til 3D-printere. En annen maskin kan varme opp og presse plasten i former, den kan lages av en gammel komfyr og en biljekk. Ellers finnes det en mindre presse der plastflakene oppvarmes og sprøytes inn i en form. Det er en relativt rask prosess som er velegnet for å lage små gjenstander gjentatte ganger. Du kan lage formene helt selv ved å bruke dreiebenker eller ved å sveise dem.

Eksemplene på hva man kan lage er skåler, lampeskjermer, dørhåndtak, snurrebasser eller lignende. Det er bare fantasien som setter grenser. Hva vil du lage?

Precious-Plastic_Recycled-Plastic-Products_PSFK

 

Mulighetene for disse maskinene er mange, og de kan bidra på så mange måter. Ressursene som trengs for å lage ting ligger overalt i fjæra som søppel, og om de blir laget mange steder rundt om i verden kan de skape nye arbeidsplasser og en renere klode.