Her er en edit fra da jeg og Sondre Loftsgarden dro i slutten av august sammen med fotograf Bård Basberg til Folgefonna for å få temmet de verste skiabstinensene. Jeg har kalt den “Pant for sløsj”.

Foto: Bård Basberg

Jeg ser stadig plastflasker og annet rask som glemmes igjen eller kastes i løypene omkring i skisentre her til lands. Disse ender som regel i fresen til tråkkemaskina, som effektivt sørger for at det som hadde vært så enkelt å ta med seg, blir et helaftens prosjekt som kan minne mye om “520 plukkopp” eller “finn nålene i høystakken”.

Disse plastbitene, som kunne blitt til en ny flaske, vil nå vikle seg inn i omkringliggende økosystem og lage kvalm for naturen.

Å lage nye flasker istedenfor å pante de vi allerede har betyr at vi må pumpe opp mer olje, bruke mer energi, slippe ut mer co2, og dermed bidra til at breene smelter enda fortere og mulighetene for sommerskikjøring blir tynnere for hvert år.

Ta med deg flaska fra bakken, pant for sløsj!

 

 

Foto: Bård Basberg

Fem raske fakta om og rundt isbreer:

  • Verdens isbreer holder på røft 69% av Jordens ferskvann.
  • Folgefonn er i dag Norges tredje største isbre, og lokasjon for Fonna glacier ski resort hvor denne filmen er spilt inn.
  • Det finnes en type lopper (snølopper) som trives på snø og bre. Disse samles ofte i så store mengder at snøen kan se skitten ut.
  • Bevegelsen i en isbre kan sammenlignes med en elv.
  • I Norge har vi 3 sommerskisentre, “Stryn” på Strynefjellet, “Juvass” ved Galdhøpiggen og “Fonna” i Jondal.